30. lip 2010.

Hired Guns: The Jagged Edge

- Dobar dan. 
- Izvolite, sedite.
- Hvala.
- Pa?
- Ovaj...
- Kad je to kod vas počelo?
- Davne 1984. Bio sam klinja, prvi kompjuterizovani školarac.
- ZX Spektrum?
- Jeste, igrom Rebelstar Raiders.
- Jedna od prvih poteznih igara taktike?
- Tako je, gos'n doktore. Zaljubio sam se u čiča-Gliše koje su prikazivale Džo Kaprikorna i Kapetana Krenona, a mrzeo Zorbotrone i Ziikere.
- Pretpostavljam da ste igrali i Rebelstar I i II?
- Naravno, ali sam pre toga ludeo za Laser Squad-om.
- Sa Atarija?
- Mislim da je u "Svetu Kompjutera" izašao opis igre za Atari ST, ali igrao sam je i na Spektrum i na Amigi, kasnije i na Pi-siju.
- Voleli ste i Lords of Kejos?
- O, da, gos'n doktore. Bilo mi je svejedno da li je posredi epska ili naučna fantastika, bio sam opčinjen igrama koje prikazuju čarke između timova.
- Znači bolovali ste i od Ikskoma?
- I keca i dvojke.
- A Džegd Alajans?
- Oh, doktore Razuđeni Savez mi je bila omiljena igra imao sam i dodatak i nastavak i sve klonove i...
- De, de, opustite se, popijte malo vode. Taako, a sada mi potanko opišite šta vas je navelo da zaigrate Hired Guns: The Jagged Edge.


Vidite, doktore, pojma nisam imao da je 2004. godine Strategy First unajmio rusko-ukrajinski produkcijski studio Game Factory Interactive da naprave Jagged Alliance 3D (rimejk JA2 u 3D endžinu) i Jagged Alliance 3 (nastavak JA2). Dve godine kasnije, Strategy First je povukao licencu za JA3, ostavljajući im samo posao sa trodimenzionalnim rimejkom. Kad je GFI raspustio razvojni tim koji je radio na projektu, Strategy First je opozvao i drugi ugovor. Drugi ruski izdavač, Akella dobio je prava za Jagged Alliance 3, ali je igra dva puta otkazana tik pred objavljivanje. Krajem prošle godine ispostavilo se da je Akella obustavila dalji razvoj igre, a Strategy First se nije oglasio. U martu ove godine projekat je preuzeo nemački tim bitComposer Games, ali nije jasno da li će igru raditi iznova ili nastaviti na rad na postojećem kosturu. Pošto su ostali bez franšize GFI je novembra 2007. objavio igru Hired Guns: The Jagged Edge, igru koja je potpuno u duhu JA serijala. Sećam se da sam je opisivao za The Gamer, ali doktore ubio me bog ako se sećam ičega. Kada sam je ponovo instalirao pre mesec dana, nisam ni slutio da će mi proždrati svaki sekund slobodnog vremena, i odgristi dobar deo radnog vremena. Žena me je napustila, kuče mi je pobeglo, prijatelji me se odrekli.


Hired Guns: The Jagged Edge počinje uobičajenom pričom o diktatoru, plaćenicima i sl. Osnovni strateški ekran izgleda kao radni sto profesionalnog vojnika. Skicirana mapa obale izmišljene afričke države Dijamantska Obala, USP .45 pištolj, nekoliko metaka, pljoska, nož‚ polaroidova fotka pribodena zastavicom koja označava zonu naredne misije, u uglovima nenametljivi interfejs. Sa desne strane je legenda koja tumači zastavice frakcija (plaćenici, klijent, diktator, UN, pirati, pleme Butsi). Ispod je prozorčić u kome će se ispisivati servisni podaci (snimanje pozicije, nova pošta, izveštaj o stanju plaćenika i sl.). U dnu ekrana sa leve strane je konzola za podešavanje protoka vremena, finansijski izveštaj, obaveštenje o nepročitanim porukama i opcije: upravljanje odredima, upravljanje opremom, laptop, izlaz u glavni meni igre i pomoć.


Kao komandant plaćenika mogu da ih rasporedim u šest živopisno nazvanih odreda (hijene, zebre, leopardi, gorile, divlji psi i lavovi), sa po najviše šest boraca. Odabirom portreta dobija se pregled osobina (Agility, Dexterity, Strenght, Wisdom i Leadership) i veština (Level, Accuracy, Mechanic, Explosives i Medical). Ispod je kratka biografija komandosa i napomena o specijalizacijama, mogućnost otpuštanja ili određivanje zanimanja. Ona su privremena i služe za lečenje (Doctor, Patient), popravku opreme (Repair) i usavršavanje (Trainer i Students). Agility određuje veštinu šunjanja, Dexterity je spretnost i broj akcionih poena (AP), Strength utiče na nosivost i otpornost na umor, Wisdom na brzinu učenja i obučavanja, dok Leadership donosi bonuse na bojištu. Accuracy je preciznost gađanja, Mechanic veština popravljanja opreme, Explosives veština sa bombama i drugim razornim sredstvima i Medical za pružanje prve pomoći. Postoje i skrivene veštine, ali nisam primetio da igraju presudnu ulogu na bojištu. Postoje još tri važna parametra za svakog borca, a to su Camouflage, Armor i Weight. Veći procenat kamuflaže čini ratnika teško uočivom metom, jači oklop pomaže naročito kod eksplozija, dok je procenat opterećenja važan za količinu opreme koju vojnik može da ponese i određuje stepen zamora. Naime, u toku misije svaki plaćenik ima crvenu crtu koja pokazuje zdravlje (Hit Points) i pretvara se u žutu kad je povređen, a u svetlo crvenu kad je previjen, plavu crtu koja pokazuje stepen zamora i zelenu crtu koja pokazuje nivo morala. Kad crvena linija pande ispod polovine, borac je teško ranjen, dok poslednja trećina prikazuje užanse povrede i krvarenja. Ljupko je to što se stanje komandosa vidi i na bojištu jer se avatari drže za stomak, vuku nogu ili su potpuno presamićeni. Što je borac iscrpljeniji neprecizniji je, a kretanje mu je ograničeno kao i broj AP poena. Moral se poboljšava uspešnim misijama i utamanjivanjem protivnika, a smanjuje pogibijom drugara.


Kroz laptop teče naracija igre. Journal, Email i Internet su tri glavna alata. Journal je beleška o izenandnim događajima koji utiču na kampanju, kao i izveštaji o misijama. Email ima Inbox, Spam i Recycle. U Inbox pristižu razna obaveštenja, uglavnom pohvale poslodavca za uspešno obavljene zadatke. Spam su šaljive poruke koje često sadrže skriveno značenje, dok je Recycle skladište obrisanih poruka (naravno). Svideo mi se šaljiv ton igre koji se uočava već na prvom koraku. Svaki program koji otvorim na laptopu ima svoj naziv, posprdnog tona (Sniperilla Waterlynx, Diary+ v4.5 i sl.). Internet pretraživač ima tri sajta, prvi je I.P.A kome se pristupa samo jednom, na početku igre da bi ste kreirali svog avatara. Karakterizacija je obavljena izborom jednog od tri ponuđena porteta, te rešavanjem kratkog psihološkog testa od petnaest pitanja. Sledi raspoređivanje poena na osobine i veštine. Dicky Jay je online prodavnica oružja. Zalihe su šture pa sam morao da se oslonim na ratni plen. Kako kampanja napreduje dostupno je sve bolje naoružanje i oprema, ali retki primerci uvek imaju nedovoljno municije na lageru (npr. snajperske puške). Meni se ovaj pristup dopao jer dobro uravnotežuje ekonomiju igre, čini je uvek izazovnom. Od sajtova tu je i I.M.A – baza plaćenika iz koje naručujete saborce. Po starom dobrom Jagged Alliance receptu, borci su šareno mnoštvo bivših agenata, terorista ili revolucionara, psihopata i starih znanaca. Trideset portreta možete se sortirati po iskustvu i ceni, ali dok se ne dokažem kao komandant na raspolaganju su mi najniže rangirani plaćenici. Udruženje profesionalnih vojnika je prilično kruta organizacija. Ako borci poginu na zadatku, ako se misija završi neuspehom ili počnem da otpuštam radnike odnosi će zahladneti i plaćenici neće hteti da rade za mene.


Skrpio sam odred od pet plaćenika (sa mnom nas ima šest), kupio im oružje i svakom po malo municije i otisnuo se na prvi zadatak. Mapa je prostrana i sadrži dovoljno šumaraka, jaruga, brdašaca, zgrada i drugih prepreka za izazovno taktičko iskustvo. Već prvi sukob pokazuje pravo lice igre Hired Guns: The Jagged Edge. Protivnika je kao žutih mrava, pucaju iz nemogućih uglova, a plaćenici su kao magnet za olovo. Municije je premalo, makar bili natovarni okvirima. Ma koliko komandos imao visok nivo ili ocenu preciznosti, igra se u taktičkom smislu oslanja na besomučno puškaranje i veoma pipavo pozicioniranje. Komandosi pogađaju tek kad su potpuno odmorni i na idealnoj razdaljini, a to je dovoljno blizu da se mete nalaze ispod polovine dometa, a dovoljno daleko da vas ne pogodi granata. Neprijatelji bacaju bombe kao da su besplatne, a imaju laku ruku kao da su im hirurškim putem odstranili šake i ugradili bacače. Saveznici se kreću kao pilići bez glave, a pucaju kao da su oružje vidili prvi put u životu. Posle prve ture protivnika, naravno sledi druga, a kada im pritrčite da zaplenite bolju opremu na njihovim leševima ostane samo poneki okvir i to je sve. Igra nudi i mogućnost pregovaranja, podmićivanja i odabira strane, ali samo za najspretnije koji se nađu u pravom trenutku na pravo vreme. Ipak, uslovi odabira puta vrlo su skučeni. Mnoge frakcije nisu dovršene, pa nisam pronašao živog igrača koji je uspeo da porazgovara sa komesarom Ujedinjenih Nacija. Kad se tome doda trapav AI protivnika koji uvek trči ka mojim borcima zbog čega se svaka misija svede na jednu jedinu zasedu... pitam se zašto sam utrošio sate i sate igrajući se?

Zato što je Hired Guns: The Jagged Alliance i pored svih nedostataka zabavna igra za mene kao ljubitelja žanra. Vizuelna oprema igre je zadovoljavajuća, a pojedine sekvence su zaista holivudski uzbudljive. Misije nisu naročito maštovite, ali je tok igre izazovan jer je neophodno braniti se, napadati, pametno koristiti vreme do sledećeg talasa protivnika, štedeti municiju, kupovati zalihe, pretraživati mapu i posle sukoba i tražiti skrivene štekove vredne opreme i vrednih saradnika, potencijalnih saveznika. Oprema je raznovrsna, egzotični kalibri, puške svih vrsta i proizvođača, pištolji, automati, teško naoružanje, bacači granata, mitraljezi, kevlarski šlemovi, oklopi i snajperske kamuflaže, bombe i eksplozivi. O svakom komadu oružja ispisuje se kratka analiza, navode se prednosti i mane kao i vrsta nadogradnje. Jurišne puške mogu dobiti podvesni bacač, automatsko oružje bolji zatvarač čime se skraćuje vreme punjenja, nišani mogu biti snajperski, laserski i mehanički, prigušivači otežavaju protivnicima da uoče vatreni položaj... Osnovna igra je zakrpljena do verzije 1.08 i to je poslednje zvanično izdanje. Postoje i dva nezvanična moda koji vraćaju igrivost Hired Guns-ima. Sređeni su dometi oružja, pojačano oštećenje kod težih kalibara, AI je manje besmislen, a vajni komandosi više ne promašuju toliko mnogo (ili pogode za bedna -2 HP-a).


I tako doktore, glupa, nedovršena igra, krhke stabilnosti i povremeno vrlo bagovita, ali imda sjanu atmosferu. Mnošto referenci na Jagged Alliance čiini igru Hired Guns utešnom nagradom dok čekam 2011. godinu da se pojavi JA3.



Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.


Novinar je mesečnika "Gameplay" od januara 2006. godine, a glavni i odgovorni urednik od januara 2010. godine. Bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.



Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!