FAQ - Najčešće postavljana pitanja

1. Šta je Igrorama?
2. Pravila upotrebe i opšti uslovi korišćenja
3. Prava nad intelektualnom svojinom
4. Privatnost korisnika
5. Ko piše za blog Igrorama?
6. Da li i ja mogu da pišem za Igroramu?
7. Da li mogu da predložim igru za opisivanje?
8. Kako nabavljate igre za opisivanje?
9. Koja je minimalna konfiguracija za igranje većine opisanih igara?
10. Kako mogu da pratim nove sadržaje?
11. Kako da komentarišem neki članak?
12. Kako da pratim komentare?
13. Kako da promenim sliku koja se prikazuje uz komentar?
14. Šta predstavljaju čudne rečenice iznad polja za komentare?
15. Veoma mi se dopada Igrorama i želim da je promovišem
16. Veoma mi se dopada Igrorama i želim da doniram BTC
17. Želim da kontaktiram redakciju
18. We've been contacted by someone claiming to be one of your writers

1. Šta je Igrorama?

Igrorama.com je blog koji objavljuje vesti i autorske sadržaje sa tematikom računarskih igara. Svi tekstovi  dostupni su čitaocima potpuno besplatno. Cilj nam je da korisnicima pružimo vrhunske recenzije i pravovremene informacije. Razumete i slažete se da je usluga ponuđena takva kakva jeste i kakva je dostupna.

2. Pravila upotrebe i opšti uslovi korišćenja

Pristup sadržajima bloga donosi privilegije, ali vas obavezuje da poštujete određena pravila. Slažete se da ćete koristiti usluge bloga Igrorama u skladu sa zakonima Republike Srbije i međunarodnim sporazumima. Razumete da zakon o autorskim pravima zabranjuje neovlašteno umnožavanje, distribuciju i objavljivanje autorskih sadržaja objavljenih na ovom blogu.

Razumete da nije dozvoljeno koristiti komentare ispod članaka za propagiranje protivzakonitih aktivnosti, te da redakcija zadržava pravo da neprimerene komentare ukloni.

Slažete se da redakcija jedina ima pravo da odluči o ishodu svakog nagradnog takmičenja koje se održava na blogu. Dobitnici nagrada koji ne dostave svoje podatke, na propisani način, u roku od 7 dana odustaju od nagrade. Nagrade koje nisu aktivirane na mreži Steam u roku od 30 dana postaju nevažeće.

Preuzimanje sadržaja u nekomercijalne svrhe dozvoljeno je kroz RSS kanal za sindikaciju sadržaja. Korisnici mogu da citiraju jedan pasus bilo kog autorskog članka objavljenog na ovom blogu, uz obavezno postavljanje linka koji vodi do stranice na kojoj je taj članak objavljen.

3. Prava nad intelektualnom svojinom

Prava nad sadržajima objavljenim na blogu zadržavaju autori tih sadržaja i redakcija bloga Igrorama. Autori članaka ne mogu da, sadržaje prethodno objavljene na ovom blogu, objave u drugim štampanim ili elektronskim medijima bez pismene dozvole redakcije.

4. Privatnost korisnika

Ovaj blog pruža određene usluge za čije je pravilno funkcionisanje neophodna e-mail adresa korisnika. Usluga slanja novosti putem e-maila ostvaruje se uz pomoć FeedBurner servisa, koji je u vlasništvu kompanije Google. Redakcija bloga nema pristup ovako prikupljenim adresama korisnika.

Google, kao nezavisni distributer reklama na ovom i drugim sajtovima, koristi kolačiće (cookies) da bi prikazao oglase na sajtu i forumu, usled čega se posetiocima prikazuju oglasi zasnovani na njihovim interesovanjima; Više informacija o ovome možete saznati na ovoj adresi, gde možete i blokirati iste mehanizme ako želite.

Igrorama blog koristi Google Analytics servis za praćenje statistika posećenosti. Informacije prikupljene na ovaj način statističke su prirode i ne ugrožavaju privatnost korisnika.

5. Ko piše za blog Igrorama?

Ekipu bloga u ovom trenutku čine tri urednika, dva recenzenta i tri saradnika. Urednici i recenzenti su iskusni IT novinari čije tekstove možete pronaći u brojnim štampanim i elektronskim medijima. Među saradnicima ima manje iskusnih novinara željnih usavršavanja, ali i početnika spremnih da zasuču rukave i pri tom se zabave. Spisak svih članova tima sa kratkim biografijama dostupan je na stranici o nama.

6. Da li i ja mogu da pišem za Igroramu?

S obzirom na naš cilj, pred sve članove tima postavljamo visoke zahteve. Očekujemo od naših autora neutaživu želju za pisanjem, težnju ka savršenstvu, ali i smernost u prihvatanju grešaka koje su neizbežne na tom putu. Ukoliko smatrate da ste prava osoba za naš tim, javite nam se na e-mail adresu koju možete pronaći u dnu strane. Pre toga morate shvatiti da, uprkos najboljoj volji, u ovom trenutku ne možemo da vam ponudimo honorar.

7. Da li mogu da predložim igru za opisivanje?

Shvatamo da postoji ogroman broj naslova koji još uvek nisu opisani na blogu Igrorama. Međutim, nova ostvarenja stižu gotovo svakodnevno i ponekad je teško vratiti se starijim, iako izuzetno kvalitetnim naslovima. Naš plan je da opišemo sve kultne igre, a nakon njih i sve manje ili više poznate kvalitetne naslove. Stoga zaista nema potrebe da nam šaljete predloge, ali možete pokušati da se pridružite timu i pomognete nam da što pre opišemo sve te bisere interaktivne zabave.

8. Kako nabavljate igre za opisivanje?

Najveći deo opisanih naslova ustupaju sami izdavači ili razvojni timovi, u vidu novinarskih kopija ograničenog ili neograničenog trajanja. Manji deo naslova nabavljamo sami ili uz pomoć prijatelja koji podržavaju ovaj projekat. Pomaže nam i internet prodavnica GamersGate kojoj smo veoma zahvalni.

Shvatamo da pojedinim čitaocima može delovati da smo, usled bliskih veza sa izdavačima, pristrasni prilikom stvaranja opisa. Uveravamo vas da nije tako, te da svi članci prolaze strogo uređivanje pre nego što se pojave na blogu. Ipak, svaki opis predstavlja mišljenje jedne određene osobe, koje se kao takvo, može razlikovati od vašeg. Zbog toga je ispod svakog teksta naglašeno poreklo kopije za testiranje, kako biste mogli da odlučite da li ćete verovati napisanom ili ne.

9. Koja je minimalna konfiguracija za igranje većine opisanih igara?

S obzirom na to da tempo rasta sistemskih zahteva direktno zavisi od smene generacija igračkih konzola, a da su X360 i PS3 prisutni već neko vreme i ne očekuje se da uskoro budu zamenjeni, trenutno nema potrebe ulagati u nove tehnologije i jači hardver. Većinu opisanih igara možete igrati sa bilo kojim dvojezgarnim procesorom, 2 GB memorije i samostalnom (neintegrisanom) DX9 grafičkom kartom sa 512 MB RAM i podrškom za Shader Model 3 tehnologiju.

Sve opisane avanture, MMO, nezavisne i logičke igre, pa i brojni akcioni naslovi koje pokreće Unreal Engine 3 ili Source Engine, mogu bez problema da se igraju (na širokom ekranu veličine 19-20"), na primer, na sledećem računaru:

Intel Celeron Duo E3300, oko 45e
MSI P41-C31, oko 50e
Exceleram 2 GB DDR3, oko 20e
MSI GeForce 9600GT/GSO 512MB, oko 70e
Western Digital 500gb, oko 40e
Samsung 223 DVDR, oko 20e
Cooler Master Elite-332 420W, oko 50e

10. Kako mogu da pratim nove sadržaje?

Savremene tehnologije omogućavaju korisnicima da isprate nove sadržaje bez posete samom blogu. Možete se prijaviti na obaveštenja putem e-mail poruka, preuzeti RSS feed bloga, ili koristiti uslugu Google povezivanje prijatelja. Obaveštenja u vidu e-mail poruka šalju se samo jednom dnevno i sadrže kratak uvid u objavljene članke. Za čitanje celog članka koji vas je zainteresovao, dovoljno je da kliknete na priloženi link u e-mail poruci.

Blog Igrorama nudi svojim čitaocima dva feed kanala za praćenje novih sadržaja. Pored uobičajenog kanala pomoću kojeg se prate svi članci objavljeni na blogu, postoji i kanal koji omogućava našim korisnicima da prate samo recenzije igara. Google povezivanje prijatelja radi na način sličan RSS kanalima i prati sve članke objavljene na blogu.

11. Kako da komentarišem neki članak?

Ukoliko želite da iznesete mišljenje o nekom članku ili opisanoj igri, možete da koristite formu za komentare koja se nalazi ispod svakog teksta. Preporučujemo da u tom slučaju koristite neki od ponuđenih servisa za prepoznavanje korisnika. Ovo omogućava da uz svoj komentar prikažete sliku (avatar), te sprečava zloupotrebu vašeg nadimka od strane potencijalno zlonamernih korisnika. Sledeća slika ilustruje pravilno postavljanje komentara:


12. Kako da pratim komentare?

Ukoliko želite da budete obavešteni kada neko doda mišljenje nakon komentara koji ste napisali, možete da se prijavite na obaveštenja putem e-mail poruka. Odmah ispod forme za pisanje novog komentara nalazi se link "prijavi me e-poštom". Ukoliko pak želite da pratite sve komentare napisane na blogu, prijavite se na ovaj RSS kanal.

13. Kako da promenim sliku koja se prikazuje uz komentar?

Korisnici Google/Blogger naloga mogu da promene sliku (avatar) posetom ovoj stranici i izborom opcije "Promeni sliku". Vlasnici WordPress blogova sliku mogu da izmene u podešavanjima svog WP naloga, ili na sajtu Gravatar.

14. Šta predstavljaju čudne rečenice iznad polja za komentare?

Reč je o šaljivoj poruci (easter egg) čitaocima, koja ih poziva da napišu svoj komentar. Želja nam je bila da izbegnemo bezličan poziv, te da malo nasmejemo posetioce. Poruke se menjaju svakog prvog u mesecu. Do sada je tu stajalo "Svaki put kad ne ostavite komentar, jedan NPC umre." (Petar Pan), "Ukoliko ne napišeš komentar, nema pudinga! Kako očekuješ puding ako nema komentara?!" (Another Brick in the Wall) i "Vreme je da se pišu komenatari i žvaću žvake... a nestalo nam je žvaka." (Duke NUkem), a spremili smo još desetine sličnih parola.

15. Veoma mi se dopada Igrorama i želim da je promovišem

Hvala, uvek nam je drago kada se korisnicima dopadne usluga koju pružamo. Najbolji način za promociju je i dalje usmena preporuka. Ako vam se dopada ono što vidite i čitate ovde, recite svima i dajte im našu adresu. Možete i da se učlanite u našu Facebook grupu, pa da pozovete sve prijatelje, za koje verujete da ih zanimaju računarske igre.

Ispod svakog članka nalaze se ikone poznatih servisa za promociju sadržaja. Slobodno ih koristite da razglasite vesti koje su vam zanimljive, ili recenzije koje smatrate kvalitetnim. Potrebno je samo da kliknete na njih i potvrdite svoj identitet kada dati servis to od vas zatraži.

Pripremili smo i userbar koji možete koristiti u svom potpisu, na forumima gde to nije zabranjeno pravilima. Jednostavno prekopirajte priloženi kod u polje za podešavanje potpisa na svom omiljenom forumu.

[url=http://www.igrorama.com][img]http://i38.tinypic.com/2lmlb9c.png[/img][/url]

16. Veoma mi se dopada Igrorama i želim da doniram BTC

Igrorama je neprofitni projekat i sav potencijalni novac od donacija koristio bi se za produžavanje registracije domena, te eventualno za dodatne servise koji bi svim našim čitaocima omogućili bolji doživljaj prilikom posete blogu.

Donacije možete uplatiti na sledeće adrese:
- Bitcoin: 1KDhp9o1ajHQqZwsJjh6eiz6rHi6roDhHR
- DogeCoin: DPP11iLutg7KzPT4voFX7yFhhmKD7zimzn

17. Želim da kontaktiram redakciju

Svakako, možete nam pisati na sledeću adresu:

Molimo vas da razumete da često može proći i do tri radna dana pre nego što vam odgovorimo. Hvala.


18. We've been contacted by someone claiming to be one of your writers

We never use e-mails outside of our domain. Any e-mail you received from yahoo, gmail, live or any similar service is fraudulent. If you want to send a press release, media, preview/review keys or other assets to us, please use our official e-mail listed above.

Known imposters: Milenko Mihailovic, using e-mail: igrorama.com@gmail.com and rankotrifkovic.igrorama@gmail.com. Please blacklist these addresses.