21. ruj 2010.

DirectX 10/11 na GNU/Linux sistemu?

Na stranicama sajta Phoronix pojavio se tekst koji tvrdi da je izvesni Luca Barbieri uspeo da stvori prvi Direct3D 10/11 COM API za GNU/Linux u okviru projekta Gallium3D. Reč je, kako se naglašava, o početnoj verziji koja za sada može da pokrene samo nekoliko demonstracionih programa, ali se u budućnosti očekuje puna implementacija ovog naprednog grafičkog sloja. Za više informacija pogledajte izvorni tekst ovde. Šta mislite, hoće li ovo ubrzati razvoj igračke scene na GNU/Linux sistemu? Kako će Microsoft reagovati?
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

4 komentara:

  1. Microsoft će tražiti mnogo para povodom povrijede copyrigth-a.... jer su veliki g.jevi kao što znamo..

    OdgovoriIzbriši
  2. @Darth Error
    Gledajući sa čisto pravne strane Microsoft nema na osnovu čega da traži odštetu od bilo koga u ovom slučaju s obzirom da su DirectX specifikacije dostupne javno i da svako može bez ikakvih problema da napravi DirectX kompatibilan API za sopstvene potrebe. Osnova za tužbu bi bilo ukoliko bi neko pokušao da za recimo potrebe svog API-ja koristi direktno headere iz samog DirectX SDK paketa ali to ovde očigledno nije slučaj.

    Pogledao sam malo GIT source (http://cgit.freedesktop.org/mesa/mesa/commit/?id=92617aeac109481258f0c3863d09c1b8903d438b) i u suštini iako nisam zalazio u detalje (a i dosta stvari sam pozaboravljao u vezi DX-a) ovako mi na prvi pogled deluje sasvim ok. Svi bitniji headeri su tu mada ne mogu baš da ispratim neke stvari u kodu oko DX10/DX11 (jer iskreno nikad ih nisam ni koristio) ali ovo za sada deluje fino.

    Ostaje da se vidi kako će Microsoft gledati na ovo sa stanovišta njihove pravde jer je jasno da bi ovakav projekat mogao gadno da utiče na prodaju njihovih operativnih sistema, posebno onih koji predstavljaju minimum za korišćenje DX10/DX11.

    OdgovoriIzbriši
  3. Haha,leteće perje. :) Počinjem da se zaljubljujem u tu ekipu sa Phoronix-a.

    OdgovoriIzbriši
  4. Вест је свакако велика и најављује велика дешавања у будућности. Ја из објективних разлога не користим Линукс па ми је свеједно.


    Осећам да је Кечуа зарадио чворугу пошто је скочио до плафона.:)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!