8. lis 2010.

Foreign Legion: Buckets of Blood, recenzija

Foreign Legion: Buckets of Blood pravi je primer odnosa uloženog truda, cene i konačnog ishoda. Mali, nezavisni razvojni tim, Sakari Indie, uložio je tek tri meseca rada u ovo delo, a vi treba da platite samo pet dolara za zabavnu i veoma kratku igru.




Pristup je veoma jednostavan – malo priče, mnogo akcije. U ulozi ste legionara koji ima zadatak da puca u sve što se kreće, a to su tri tipa neprijatelja i kokoške. Igra ima smešnih trenutaka, koji zajedno sa preteranim nasiljem često izmame osmeh. Misije su jednostavne i svode se na odbranu objekata pod naletima bombaša-samoubica i pobunjenika.


Pogled je iz trećeg lica, neobično – malo udesno. Isprva će mnogim igračima kamera biti čudna, ali posle nekih petnaestak minuta će sve delovati prirodno. Kameru je moguće blago zumirati, radi preciznijeg nišanjenja uz sporije kretanje.


Igra opravdava podnaslov kroz konstantno prštanje krvi i komadanje pobunjenika. Kako uklanjate protivnike, tako se pune kofe krvi, koje se nakon uspešno pređenog nivoa pretvaraju u novac i iskustvene poene. Kroz napredak u iskustvu otključavate nova oružja, koja možete kupiti krvavim novcem. Tako se u vašim rukama mogu naći raznorazne spravice, od najobičnijeg Colt-a, preko automatskih pušaka M16 i FAMAS, pa sve do bacača raketa i snajpera. Međutim, oružje ima veoma sličan efekat, pa je potpuno svejedno da li koristite Uzi ili rotirajući top. Moguća je i kupovina sitnih, ukrasnih detalja za čovečuljka, poput pakle cigareta prikačene za šlem ili simpatičnih bedževa, kao i promena boje i stila uniforme. Kofe krvi brže ćete puniti ukoliko pobunjenike uklanjate na atraktivniji način. Pogoci u glavu ili u eksploziv bombaša samoubice, kao i tamanjenje živine, donose dodatne poene.


Postoji samo sedam deonica i većina ima vremensko ograničenje od deset minuta, mada se to može produžiti nakon prelaska igre. Borbe se odvijaju u pustinji i nisu preterano raznovrsne. U jednoj misiji branite naftne cevi, u drugoj školu, u trećoj autobus, u ostalim samog sebe. Jedini izuzetak je napucavanje sa kraljicom – džinovskom kokoškom sa dva minigun-a koji lansiraju eksplozivna jaja. Svaka mapa sadrži komunikacioni šator u kome možete naručiti dodatnu municiju ili popravku objekta koji štitite. Iako se možete slobodno kretati po mapi, uglavnom ćete držati jednog mesta, uz zanemarivo premeštanje. Starije igrače će Foreign Legion možda podsetiti na igre kao što su Beach-head ili Operation Wolf.


AI je veoma jednostavan – bombaši će se sumanuto zaletati ka vama ili zgradi koju branite, dok će obični vojnici i oni sa lanserima raketa prvo pucati iz daljine, uz povremeno korišćenje zaklona, a potom će se takođe približiti. Drugim rečima, nisu preterano pametni.


Grafika je zanimljiva, i podseća na onu iz Lego naslova, samo razlika je u tome što dominiraju boje tipične za okruženje u koje je igra smeštena. Sivilo nivoa i nedostatak detalja umeju da dosade posle nekog vremena, ali kako igra nije preterano zahtevna i fokusirana je prvenstveno na akciju, ova činjenica joj se ne može uzeti za zlo. Ispod haube nalazi se jednostavni Unity endžin, poznat kao platforma mnogih igara za mobilne telefone. Izbor rezolucija je veoma širok i ide sve do veoma pristojnih 1680x1050. Likovi slični onima iz crtaća ublažavaju surovo nasilje, tačnije dodaju mu komičnu crtu, koja lepo podvlači opuštajuću, a ipak akcionu atmosferu. Efekti eksplozija su urađeni veoma dobro, a kako napucavanje nikada ne prestaje, imaćete dovoljno prilika da u njima uživate. Igra je savršeno ispeglana, pa nismo primetili postojanje bilo kakvih bagova i sličnih problema.


Zvukovi su urađeni iznenađujuće realno pa svako oružje zvuči jedinstveno. Muzika je dinamična, odnosno prati dešavanja na ekranu, pa će ubrzavati prilikom okršaja i smirivati u pauzama između napada. Ne bi škodilo da postoji više pesama, ali to se nekako uklapa u celokupan utisak nedostatka izbora koji prisutan u igri.


Foreign Legion : Buckets of Blood veoma je laka igra. Zdravlje se obnavlja zapanjujućom brzinom, pa će vam se „Game Over“ ekran pojaviti samo ako odete na ručak za vreme misije. Postoje četiri nivoa težine i jedino poslednji donosi izazov. Igrači koji imaju iskustva sa akcionim žanrom protutnjaće bez ikakvog problema kroz igru i to za oko dva sata. Nakon toga, ostaje samo lov na Steam achievment-e, što samo po sebi nije dovoljna motivacija za igranje. Sedam nivoa, od kojih šest imaju isti cilj, nije za pohvalu. Moguće je po završetku igre namestiti da se svaka misija proteže u nedogled, sa beskonačnim talasima neprijatelja, ali kako se sve iznova ponavlja, ova opcija ne doprinosi produživanju igre.


Preko potrebni multiplejer koji bi produžio rok trajanje ne postoji, a Foreign Legion očajnički vapi za njim. Bilo bi veoma zanimljivo videti kako bi se igra snašla u kooperativnom modu ili čak u deathmatch-u. Postoji rang lista prema poenima za svaki nivo, koja upoređuje vaše uspehe sa onima igrača širom sveta, ali to jednostavno nije dovoljno. Momci iz Sakari Indie su najavili mogući DLC paket koji će uključivati i podršku za više igrača, ali taj poduhvat još uvek nije potvrđen.


Foreign Legion ostavlja utisak igre koja ima dosta potencijala, ali kroz nedostatak sadržaja ne uspeva da ga ispuni. Na papiru igra deluje duže, ali stalna ponavljanja će vam pre sklopiti oči od dosade, nego što će vam pružiti dodatnu zabavu. Ovu igru možemo preporučiti igračima koji su željni malo besmislene zabave uz nisku cenu ili početnicima u akcionim igrama koji ne žele preteške izazove. Nedostatak multiplejera je upravo ono što sprečava Foreign Legion da bude preporuka za ostale ljubitelje žanra. Ostaje nam da držimo palčeve i nadamo se da će razvojni tim dodatno obagatiti igru, kao što su i obećali.

Kopiju igre za testiranje ustupio Sakari Indie.



Autor teksta, Neven 'Wojtek' Ković, saradnik je Igrorama bloga od novembra 2009. godine.

Saradnik je mesečnika "Gameplay" od marta 2010. godine.

Sve recenzije istog autora


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

  1. Mislim da ćemo videti taj dodatak, pošto su autori već dodavali misije u više navrata, uključujući i "božićni specijal" gde su svi neprijatelji bili obučeni u odela deda mraza... i padao je sneg u pustinji. :)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!