8. stu 2010.

U najavi Vapor - "Steam za open source igre"

ZeuSoft, autori besplatnog programa ZeuApp koji služi za laku i brzu instalaciju open-source aplikacija na windows operativnom sistemu, najavljuju da rade na programu koji će igračima omogućiti jednostavan pregled ponude open-source igara i njihovu instalaciju na jedan klik. Program je trenutno u alfa fazi razvoja, a zanimljivo je da je reč o domaćoj ekipi. U nastavku vesti možete da vidite sliku trenutne (nedovršene) verzije aplikacije.




Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 12:

  1. Steta sto imenom i izgledom pokusavaju da lice na Steam...

    OdgovoriIzbriši
  2. To je prikaz interfejsa koji se do bete i i finalnog proizvoda moze promeniti dosta. Takodje finalni program bi trebao da bude nesto slicno Steam-u i Ubuntu Software Centru. Sto se tice imena, bili smo inspirisani imenom Steam-a.

    OdgovoriIzbriši
  3. E lepo sam se nasmejao :) Ne znam čija je ideja bila da poredi ovu aplikaciju sa Steamom ali samo da zna da dobija jedno ladno pivo kad saznam ko je u pitanju :D

    Dalje... Ne razumem zbog čega bi neko uopšte i pokušavao da napravi sistem za centralizovano instaliranje bilo kakvog open source softvera kad se u 99,99% slučajeva njihova instalacija u Windowsu svodi na "next-next" instalaciju posle duplog klika na instalacioni fajl.

    Ovo za kasnije proširenje na MacOSX i Linux neću ni da komentarišem s obzirom da sve što je open source već ima ogromne šanse da postoji u zvaničnim repoima distroa odakle će se program instalirati bez greške (za razliku od procedure instalacije iz koda ili skidanjem binarnih paketa sa sajta gde su potrebna dodatna podešavnja koji opet u bar 95% slučajeva zahtevaju dodatnu instalaciju i podešavnja).

    Sve ovo liči samo na pokušaj grupice entuzijasta bez ikakvog prethodnog iskustva u ovakvim stvarima da skrpe neku amatersku aplikaciju tipa AutoRun koja nikada neće ni dostići upotrebljivo stanje :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne znam, postoji na stotine open-source igara i malo ko može sam da zna za sve njih... okupljanje takvih naslova na jednom mestu može biti korisno, pogotovo windows korisnicima koji obično nisu upućeni u bilo šta što se nije dobro reklamiralo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Obično izbegavam da kritikujem (entuzijastičke) projekte mladih. Prvo - zato što im time potencijalno ubijam motivaciju. Drugo - zato što niko ne zna šta može da se izrodi iz njihovog projekta (nova ideja, nov pravac delovanja, nov projekat itd.). Treće - zato što entuzijazma nedostaje u današnjem svetu. I četvrto - zato što se najbolje uči na sopstvenim greškama i sopstvenim uspesima. :)

    I meni ovo zvuči kao dobra ideja, iz istog razloga kao u komentaru iznad.

    OdgovoriIzbriši
  6. Umesto da kritikujem autore, postaviću im pitanje:

    Zašto je RPG kvadrat crvene boje?

    OdgovoriIzbriši
  7. Slažem se sa Walkerom. Briga me za AutoRun, bitno je da imamo centralizovano mesto gde će se sakupljati takve igre...

    OdgovoriIzbriši
  8. Dve stvari se dešavaju kod ljudi koji dobiju iskrenu i od eufemizama operisanu kritiku.

    1) Reše iz inata da nastave da rade to što su radili to tada bez preteranog osvrtanja na kritike što na kraju dovede samo do njihovog uzaludnog gubljenja vremena.

    2) Bespovratno izgube motivaciju za dalji rad što znači da entuzijazma nije ni bilo dovoljno.

    3) Shvate kompletnu kritiku kao šut u donji deo leđa gde leđima prestaje časno ime i potrude se da kritike prihvate dobronamerno i dobrano porazmisle šta rade potpuno naopako kao i šta bi imalo najviše smisla da naprave a da ne završe frtalj skoka kratki za preskok preko bare ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ma jeste sve to... Pod pretpostavkom da kritiku upućuje stvarni autoritet. Pošto mislim da ti to jesi, uputiću tebi jednu kritiku: konstruktivna (iskrena i od eufemizama operisana)kritika ne počinje sa "e lepo sam se nasmejao"... ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. @Josephine
    Ali zato šut u donji deo leđa gde leđima prestaje časno ime počinje tako ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Eto primarne razlike između muškaraca i žena (mada sam dugo verovala da te razlike nema). Govorim o emotivnom tonu tvoje poruke, a ti o racionalnom. Samo što sam ja, izgleda, svesna i racionalnog, ali ti nisi emotivnog. :D :P

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala vam na sugestijama i kritikama. Sto se tice Vapor-a cilj nam je da imamo jedno mest za sve open source i freeware igre, bez koriscenja Google-a. Program ce biti razvijen samo za Windows jer za druge sisteme nema potrebe jer imaju vec slicna resenja. Samo ako bude trazeno,videcemo da li je to uopste isplatljivo. Takodje trenutni interfejs Alpha verzije ne treba shvatati za finalni izgled. Nama je vise bitno da je program funkcionalan i da obavlja svoj posao nego da je fancy a da ne vrsi funkciju. Nas prethodni projekat ZeuAPP, je doziveo razne izmene dok je dosao do finalne verzije. Sada je to potpuno funkcionalan program koji vrsi svoju funkciju. Sve se menja, a korisnici su tu da iskazu slaganje ili neslaganje oko necega i da izraze svoje eventualne sugestije.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!