13. velj 2011.

Prvi utisak: Battlestar Galactica Online

Adama: “Starbuck, what do you see?”
Starbuck: “Nothing but the pain sir.”
Adama: “Then grab your gun and bring in the crap!”

O da... Jedan od, verovatno, najboljih naučno-fantastičnih serijala koji je etar ikada okusio, dobio je svoje MMO izdanje 8. februara. Ako niste prepoznali citat, otkriću vam da je posredi serija “Svemirska krstarica Galaktika”. Elem, napraviše igru od koje će svaki pošten ljubitelj BSG-a poželeti da se autorima gorenavedene sudi po kratkom postupku, bez prava na pomilovanje.


Šta to tačno u igri toliko škripi? Kao prvo, Battlestar Galactica Online namenjena je igranju u browserima sa podrškom za Unity plugin (trenutno dostupan samo za Windows i MacOS sisteme), čime se u potpunosti eliminiše potreba za bilo kakvom instalacijom namenskog klijenta, jer se kompletan sadržaj igre “dovlači” sa neta. Nažalost, takav pristup nameće i ograničenje količine materijala koja može da se prenese. Zato prilikom učitavanja novih instanci igra ima krajnje poražavajuće tehničke karakteristike. Dok okršaji u svemiru koliko-toliko i mogu da se “svare” zahvaljujući dobro odrađenim modelima brodova, svaka poseta enterijeru Galaktike čemerno je gorka, ostavljajući igraču da se nada da će ga iznenadna dekompresija odvući u vakuum. Modeli likova urađeni su očajno. Dok ženski likovi i mogu da se raspoznaju, zahvaljući proporcijama tela kojih bi se postidela i porno industrija, muški modeli izgledaju kao da su progutali džak cementa. Unity engine jednostavno nije dorastao zadatku.


Ni scenario nema veze sa mozgom čak i da je u pitanju Sajlonski. Iznenadno aktiviranje misterioznog predmeta u misterioznom delu svemira tokom sukoba kolonijalne i sajlonske flote, misteriozno šibne obe flote u misteriozni deo svemira. Ni to što je radnja smeštena u najzanimljivije razdoblje serijala, nakon susreta Kolonijanle flote sa Pegazom, ne menja mnogo činjenicu da je igračima savršeno svejedno da li skupljaju gvožđe od ostataka sajlonskih lovaca ili Romulance na klingonsko-kardasijanskoj granici. Već posle prvih sat igranja sve postaje rutina bezglavog “tepanja” sa Sajloncima po sektorima, u potrazi za rudama i vrednostima koji su ujedno jedini izvori finansiranja igrača s obzirom da od džeparca sa Galaktike nema ništa. Kompletan ovaj slobodnjački pristup razvlačenja tako bitnih sirovina flote, kao što su lovci i piloti, u suštini je možda dosledan logici jednog MMO naslova, ali ne i TV-seriji gde je štednja sirovina i držanje na okupu osnovni uslov za preživljavanje.


Ubedljivosti priče svakako “doprinosi” i činjenica da, osim izblajhanog komandanta Adame, koji kao da je ušrafljen u pod komandnog centra, te Apoloa i Starbaka koji se provode na palubi za rekreaciju, igrači neće imati priliku da sretnu ni jednog od likova iz serije. Jednostavno, stiče se utisak kao da je nakon susreta sa Pegazom “matori” rešio da celokupnu posadu Galaktike pošalje na kolektivni godišnji odmor, a sebi priušti sadomazohističko iskustvo komandovanjem gomili “guštera”, na čelu sa prvim oficirom koji ne bi mogao da prismrdi pukovniku Taju ni da mu život od toga zavisi. Verovatno je nepotrebno pomenuti i potpuno neprimerene dijaloge Starbaka koji u sebi ne sadrže ni jednu jedinu reč “frak”, što je blasfemija nepojmljivih razmera za svakog BSG obožavaoca (umm... ja sam čuo “frak” već u trenažnoj misiji... - prim.GMR)

Bilo kako bilo, ono što BSG Online nudi u beta izdanju igre nije ni približno dovoljno da se “primi” među igračima MMO-a, pa čak ni sa freemium modelom. Za BSG Online jedini pravi spas verovatno bi bila eutanazija, koja bi sprečila dalje otrcavanje tako dobre TV-serije.

Beta verzija igre dostupna je besplatno na internetu



Autor teksta, Miša 'Holodoc' Brežanac, gostujući je autor na blogu Igrorama.

Pisao je povremeno za mesečnik "Svet kompjutera" od 2007. do 2010. godine, a veliki je zaljubljenik u naučnu fantastiku.


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 7:

  1. Ooo, pa ko je to nama postao saradnik! :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Na žalost, Holodoc nije saradnik već je reč o jednokratnom angažmanu u svojstvu gostujućeg autora. Videćemo, možda nije loša ideja da povremeno gostuju autori sa strane i ubuduće.

    OdgovoriIzbriši
  3. Холодоче, свака част. Одлично.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovi isti džiberi će da prave Drakensang Online, tako da znate šta možete da očekujete :P

    OdgovoriIzbriši
  5. Očekujem da ne igram ništa što u naslovu sadrži reč "online" xD

    OdgovoriIzbriši
  6. Preteče me, baš sam to hteo da kažem. :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Upravo to! Jedino sto igram MMOnline je poker! :D

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!