28. ožu 2011.

Comics in Leipzig 2011

Svake godine u martu održava se sajam knjiga u Lajpcigu. Na ovogodišnjem sajmu čitava jedna hala (petina ukupne površine) bila je posvećena stripovima u okviru sve značajnije konvencije "Comics in Leipzig". Igrorama je, igrom slučaja, na ovogodišnjem sajmu imala svog predstavnika i izveštača. A na sajmu je bilo... i turnira u Nintendo igricama, turnira u kartičnim igrama, ceo štand posvećen Periju Rodanu, okupljanje RPG-igrača, veliko takmičene za najbolji kostim (cosplay), konkurs za najboljeg autora manga-stripa, te mnogo poznatih likova kao što su Lara Kroft, Princeza Breskvica Muharić i drugi.


Sanaka-Chan, Star Driver - foto by Nina Yasmine (cc)

Sajam je ove godine oborio rekord. Za četiri dana (17. mart - 20. mart) kroz svih pet hala je prošlo gotovo 163.000 ljudi. Hala četiri bila je posvećena stripovima, anime-crtaćima, igrama svih vrsta i boja, ali najviše pažnje privlačili su maskirani posetioci. Zanimljivo je da je karta koštala tri puta jeftinije za one koji se pojave kostimirani. Prolazni deo hale bio je određen za štandove izdavača stripova, knjiga za mlade i drugih pratećih sadržaja. Tu sam zatekao veliku gužvu oko Perija Rodana, koga znam samo kao lika iz avanturističke igre The Immortals of Terra. U Nemačkoj je, očito, dobro poznat a najavljeno je i veliko okupljanje ljubitelja knjiga i stripova o Periju Rodanu.

Cosplay Group, Star Driver - foto by Nina Yasmine (cc)

Iza štandova izdavača stripova bio je postavljen prsten od tezgi u vidu starinarnica i prodavnica stripova na kojima su se mogla naći retka izdanja na engleskom, nemačkom i japanskom jeziku. Tu su bile i prodavnice anime-crtaća, te prateće robe; jastuka, podmetača za miševe, privezaka, lančića, novčanika, torbica, posteljine, plastičnih i metalnih figura svih veličina, maski, plišanih lutkica - a sve u liku i u stilu vaše omiljene mange ili anime. Moj drugar Bogi, na primer, ovajdio se za novčanik ukrašen Cloud-om iz igre Final Fantasy VII.

Gde kod krenete, maskirani posetioci - foto by Zoran Živković (c)

Samo središte hale 4 bilo je podeljeno na dva dela restoranom azijske hrane i prigodno postavljenim stolovima i klupama sa internet kafeom u pozadini. U desnoj polovini hale bili su postavljeni luksuzno ukrašeni štandovi na kojima su posetioci mogli da se zabave sadržajima koji nisu neposredno vezani za strip i japanske filmove. Tu su se održavali turniri u RPG-u, kartičnim i društvenim igrama na tabli. Mogli ste da se slikate sa maskotama japanskih proizvođača igara, a prilično je živo bilo i na turniru u igranju Nintendo-ovih konzola (Wii i NDS). Posebno je zanimljiva bila rasprodaja polovnih praistorijskih konzola, kertridža, te CD i DVD diskova sa igrama.

Ne znam šta predstavljaju, ali su dobar primer ekstremnog cosplay-a - foto by baerchen57 (cc)

Glavna fešta odvijala se u levoj polovini hale. U lavirintu odeljaka održan je niz događaja. Najznačajniji je svakako bila velika rasprodaja za pomoć narodu Japana pogođenog zemljotresom. Ponuđena roba bila je raznovrsna (posteri, sveske, knjige, stripovi, bedževi i uobičajena zbirka anime/manga proizvoda), prilično jeftina, a sav prihod sakupljao se za Japan. Tu su bili i naprečac organizovani turniri u borilačkim igrama za PS3, a sve kao deo dobrotvorne zabave.

Pod pokroviteljstvom ambasade Japana i izdavačke kuće Carlsen, održan je konkurs za najboljeg autora mange, u četiri kategorije  (za autore mlađe od 14, za autore starije od 15 godina na temu "Trešnjin cvet - čarolija Japana", te za autore do 14 i od 15 godina na temu "Japan-Nemačka, tako daleko, a tako blizu"). 

Rad jednog od učesnika iz kategorije do 14. godina - foto  by Leipziger Buchmesse (c)

Najslađe sam ostavio za kraj. Istina, u lavirintu štandova bile su i besplatne projekcije anime-crtaća, prava pravcata japanska bašta i kafić u anime-stilu, ali još zanimljiviji bio je podijum na kome se održavao središnji događaj skupa "Comics in Leipzig". Sa jedne strane, postavili su pozorišnu scenu, a ispred nje je, u redovima stolica, mogla da se smesti publika. Celog dana paradirali su kostimirani pojedinci, parovi i grupe. Iza scene bio je štand takmičenja za najbolji kostim "Cosplay Leipzig", sa profesionalno opremljenim setom za fotografisanje (pozadina, reflektori, rasveta). Istovremeno i na istom mestu održane su kvalifikacije za najveći evropski događaj "European Cosplay Gathering" koji će se održati na izložbi Japan Expo u Parizu. Pobednici Lajpciškog takmičenja bila je tročlana grupa ljupkih dama koje su se maskirale u Sailor Moon Sailor Stars. Drugo mesto osvojle su dve sestre kostimirane u likove iz video-igre Sengoku Basara. Na prestižno takmičenje u Pariz otići će Danijela, dama maskirana kao Yuna iz serijala Final Fantasy, u kategoriji pojedinačnih kostima i dve dame Marejke i Ajlin, kostirimane u Magical Maid Koyori i Nurse Witch Komugi iz serijala Nurse Witch Komugi u kategoriji parova.

Elizabeth & Tomo Yamanobe iz Seikon no Qwaser - foto by Nina Yasmine (cc)

Gužva je ponekad bila toliko gusta da sam napredovao korak po korak. Nisam stigao sve da uslikam što sam želeo. Najviše mi je žao što nemam da vam pokažem fotografiju dase koji se maskirao u orka iz WoW-a, te nekoliko zaista dobrih kostima vilenjaka. Na sajtu "Comics in Leipzig" već odbrojavaju sekunde, minute, sate i dane do sledećeg sajma. Moram priznati da se i ja oštrim...

Na glavnom gradskom trgu - foto by Zoran Živković (c)

 ...a vi? Šta mislite o kostimiranju (cosplay)? Da li volite maskenbal? Da li biste se pojavili na javnom mestu prerušeni u omiljenog junaka iz kompjuterske igre?



Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Novinar je mesečnika "Gameplay" od januara 2006. godine do danas, bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Sve recenzije istog autora




Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

3 komentara:

  1. Vec dugo mi je zelja da odem na ComiCon, ali ni ovo nije lose koliko vidim :)
    Ako bude bilo para sledece godine, gledacu da posetim to..

    OdgovoriIzbriši
  2. Nemačka je jeftina, smeštaj može da se nađe po 10-15 evra za noć (trebaju ti svega 2-3 noćenja), klopa je vrlo jeftina (3-4 evra po obroku). Skupo je prevesti se do Lajpciga. Put vozom košta oko 180 evra (povratna karta), gotovo koliko i avion (300 evra sa voznom kartom iz Berlina za Lajpcig). Najjeftinije je ići kolima s nekim pa podeliti trošak (benzin i putarine ispadnu manje od 200 evra)

    OdgovoriIzbriši
  3. Osim ako nemaš Euro26 ili neki sličan popust za voz.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!