20. ožu 2011.

Prvi utisak: Darkspore

EA je uložio mnogo truda i novca u reklamnu kampanju za Darkspore. Toliko mnogo, da se sve što sam o njoj znao do pre neki dan svodilo na to da ima neke veze sa "onom drugom igrom što sadrži 'spore' u naslovu". Zaista, nisam ni znao da se odvija zatvoreno beta testiranje dok nisam dobio ključ za pristup. Kako inače šalju novinarima mrtve prostitutke umotane u tepihe svaki put kad se spremaju da izdaju igru, bio sam zaprepašćen. Koliko li veruju u Darkspore, kada ga čak i ne reklamiraju pošteno? Rešio sam da je isprobam, ako ništa drugo, onda barem da bih video kako izgleda igra kojom se EA ne ponosi.



Uvodni monolog je gomila naizgled nasumično nabacanog teksta, čiji autor, čini se, od nas očekuje nekakvo predznanje. Ili jednostavno nije u životu napisao smislenu rečenicu. Koliko sam uspeo da shvatim (a rekao bih da nisam mnogo), radnja se odvija u dalekoj budućnosti, hiljadama godina pošto su naučnici otkrili "nešto" što ima mogućnost menjanja DNK po komandi. Međutim, izgubili su kontrolu nad "nečime", koje je potom počelo da se širi poput kuge i jede sve živo. Igrač preuzima ulogu jednog od tih naučnika, koji je bio zaleđen dok je genijalni AI pokušavao da napravi pitomu verziju "nečega", koju će igrači sada iskoristiti da spasu svet. Pretpostavljam da kasnije dolazi do obrta koji je podjednako nerazumljiv.

Klik, klik, klik...

Što se tiče mehanike, Darkspore je manje-više klasičan hack'n'slash. Tokom svog plemenitog pohoda, imaćete priliku da vodite tačno sto heroja, podeljenih u pet genetskih kategorija i tri klase. Uh... Pritom svaki heroj ima svoju pozadinsku priču koja nikoga ne interesuje. Podrazumeva se da je najvažnija opcija u igri potpuna kontrola nad izgledom lika.

Mogu da se šteluju rogovi! Moj život je sada potpun...

Vodeći grupe od po tri heroja (koje ne možete da koristite u isto vreme), čistićete omanje mape od vaskolikog življa. Ovaj deo igre je poprilično prijatan - borba je jednostavna, veština je malo i unapred su određene, a protivnici umeju da budu i izazovni. Ukratko, upravo ono što očekujem od jednog bezumnog hack'n'slash naslova. Ono što ne valja su segmenti između mapa, tačnije, kupovina heroja, opreme i činova - ceo sistem je nepotrebno zakomplikovan do te mere da ni posle dva sata igranja nisam shvatao tačno šta se dešava, kako i zašto.

Klik, klik, klik... Krv!

U igri postoji i PvP režim, koji nisam isprobao, zato što ga je neophodno otključati, odnosno kupiti novcem iz igre, koji sam pre toga potrošio na novi par kandži. Kada su zvuk i slika u pitanju, Darkspore je potpuno neupadljiv. Autori se nisu trudili da očaraju publiku ni blještavilom, ni bogatim orkestracijama.

Sve u svemu, kada bi mi neko tražio pare za ovu igru, verovatno bih mu lupio šamar. Iako je srž dobro dizajnirana, skoro sve oko nje je užasno. No, ovo je samo prvi utisak, a sudeći po njemu, prilike za drugi neće ni biti. U svakom slučaju, izaći će na tržište dvadeset šestog aprila, pre čega će proći i kroz fazu otvorenog beta testiranja, te ćete moći i sami da je isprobate.

Primerak igre za najavu ustupio Extreme CC.



Autor teksta, Pavle 'Ketchua' Đorđević, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od marta 2008. godine do danas, a od početka 2010. jedan je od urednika mesečnika "Gameplay". Od juna 2010. godine radi kao jedan od autora tekstova za emisiju PlayGames. Učestvovao je i u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, uključujući Eniaroyah magazin.

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 6:

  1. Ha, ha, ha. Idealan nacin da se covek nasmeje po ovom tmurnom vremenu. Extra napisan tekst o necemu... Pretpostavljam da kasnije dolazi do obrta koji je podjednako nerazumljiv :D :D :D fenomenalno receno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Setih se Evolve.

    Ako isprave taj sistem menadzmenta moze biti kandidat za kupovinu na nekom masnom popustu...ako je vec sam gameplay dobar,a koliko znam imace i co-op.

    OdgovoriIzbriši
  3. Uh, Evolva... :)

    Ti onda znaš više od mene, jer ja ne videh nikakve naznake co-opa. Sumnjam da će doterati sistem menadžmenta, jer bi morao potpuno da se preuredi da bi ličio na nešto.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja znam ovoliko:

    The basic mantra of Darkspore, Maxis said, will involve players acquiring a stable of new creatures, and then implementing squad-based tactics in the way they use them. As is the RPG tradition, boss battles, loot collection, and co-op play will feature.

    Interestingly, Darkspore's also set to feature a Left 4 Dead-style AI director, which will determine which enemies to throw at the player depending on your setup and how well you're doing.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jel ovo nalik Harbingeru možda?
    Igra je sećam se dobila užas skor svuda ali meni je baš lepo legla.

    OdgovoriIzbriši
  6. Pravo da ti kažem, ne znam, nikada nisam igrao Harbinger. U to vreme sam imao preče igre na repertoaru, a kasnije sam jednostavno zaboravio na njega.

    Sudeći po onome što sam čitao o njemu, Darkspore neće ličiti na njega. No, možda grešim...

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!