8. svi 2011.

Fury Of The Furries, retro

U vreme kada se pojavio, Fury Of The Furries dunuo je svež vetar među pomalo ustajale platformske igre. Gotovo po prvi put u igru platformskog tipa ubačeni su logički elementi. Prilikom rešavanja prepreka korišćene su različite osobine likova iz družine koju vodite. Ovakav pristup smo, doduše, već videli u igrama Lost Vikings i Humans koje su se pojavile nešto ranije nego Fury Of The Furries. Francuskoj kući Kalisto se, ipak, mora odati priznanje što je prepoznala novitete na tadašnjoj igračkoj sceni i priključila se "talasu".


Zaplet se ne razlikuje mnogo od ostalih platformskih igara, ali se izdvaja po tome što je dočaran fantastičnom uvodnom animacijom za koju je utrošena cela jedna disketa. Na neimenovanoj planeti obitavala je populacija simpatičnih Tiny-ja, krzenih loptastih stvorenjaca. Jedna grupa Tiny-ja se otisnula na krstarenje svemirom i po povratku na matičnoj planeti zatekla potpuno drugačiju sliku. Izvesni The Wicked One preko noći je zaveo strahovladu, utamničio pravog kralja planete i pretvorio ostatatak stvorenjaca u bezlične zombije pomoću uređaja koji se jednostavno zove The Machine. Naravno, vesela družina iz svemira ne sedi skrštenih ruku već kreće u akciju protiv sila mraka kojima će (još jednom i po ko zna koji put) pomrsiti konce.


Na lepo stilizovanoj mapi pratite napredak kroz nivoe. Igra je podeljena na osam svetova, a svaki svet ima još desetak podnivoa tako da vas čeka izazov i po, pa još malo preko. Svetovi su zaista duhovito dočarani počev od Pustinje i Lagune, pa do Piramida i Zamka gde vas čeka konačni obračun i gde morate uništiti tu Mašinu. Nivoi su platformskog tipa, obogaćeni mnogobrojnim logičkim zavrzlamama i preprekama sa kojima izlazite na kraj tako što koristite osobine Tiny-ja koji su vam na raspolaganju za datu deonicu. Zanimljivo je što su sposobnosti naših junaka predstavljene određenim elementalima – žuti simbolizuje vatru i daje vam mogućnost vatrenih lopti kojima se branite od raznoraznih smetala na koje nailazite, crveni predstavlja zemlju i sposobnost da razbijate određene delove predela u vidu trošnih stena i blokova, zeleni je vazduh odnosno konopče kojim se možete kačiti na plafon i platforme i tako dolaziti do naizgled nepristupačnih delova ekrana i na kraju plavi koji je otelotvorenje vode i koji vam omogućava da ronite i da se uz pomoć mehurića obračunavate sa podvodnom florom i faunom. Svaki Tiny poseduje mogućnost skakanja i plivanja, doduše ovo poslednje u vrlo ograničenoj formi, tako da ćete ipak dosta često biti primorani da koristite usluge plavog elementa. Svaki nivo je vremenski ograničen, a usput možete sakupljati i novčiće koji kupuju dodatni život. Ako se malo potrudite, otključaćete i ulaz na bonus deonice gde vas obično dočekuju novčići, a ponekad i nagradni životi. Gubite ih na razne načine, u dodiru sa smetalima, a najčešće tako što se nasadite na šiljati predmet kojih ima svuda unaokolo. Tiny-i se i inače kreću veselo i skakutavo, sa popriličnom inercijom, pa će vam se dešavati da nehotično doskočite na šiljke ili završite u utrobi živuljke.


Autori su očigledno veliki ljubitelji SF literature i filmova, pa kako budete napredovali kroz igru, prepoznaćete mnoge poznate motive iz naučne fantastike, ali i opšte kulture. Tako pustinjske svetove krasi dosta elemenata koji su parodija na "Dinu" Frenka Herberta. U šumskim nivoima možete u pozadini videti rashodovane AT-AT samohotke i kućiće na drveću (ala Ivoksi) koji su očigledna aluzija na Star Wars. Pored ovih postoje još i parodije na Indijanu Džonsa, Ajkulu, Nindža Kornjače i još dosta toga.


Tehničke karakteristike igre su sjajne i dan danas ostavljaju odličan utisak, pa ćete često imati utisak da se pred vama odigrava pravi crtani film. Tiny-i su odlično animirani sa dosta karikiranih poza i gegova, a sve to prati i ljupka muzika koja se uklapa u atmosferu igre.


Fury Of The Furries svakako treba isprobati. Dobra zabava je zajemčena, a ako pritom želite da prodrmate i uposlite sive ćelije, eto pravog izbora za vas.



Autor teksta, Mladen 'dwm' Stepanović, saradnik je bloga Igrorama od jula 2010. godine.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od avgusta 2008. godine do danas. O programima otvorenog koda pisao je i za "eniaroyah eMagazin".

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

  1. Shumsko drvece10. 05. 2011. 21:47

    Sa nostalgijom se sećam ove igričice sa amige... Lepo smo se družili. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Skroz fina igra, ne bas mega hit ali kvalitetna
    U sustini jos jedna varijacija The Humans fazona koji je i zapoceo ceo taj "druzina" pristup :)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!