14. srp 2011.

Da li se to Skynet budi?

Jedno je naučiti računar pravila igre i pustiti ga da se igra. Sasvim je drugi padež dati mu priručik, pa da pravila skapira iz njega kao i svi igrači. Evo kako su mudrijaši sa MIT-a naučili računar da uči...

Pripremili su ga za učenje i opremili ga znanjem pomeranja miša. Pokazali su mu i kako da 'vidi' reči na ekranu i pustili ga da igra - Civilization!

Posle kraćeg igranja, računar je dobio nešto ispod polovine partija (46%). Da bi proverili koliko stvarno uči, mudrijaši su mu dali da pročita pravila igre (manual). Kompjuterčić je rekao "Aha! Upališ testeru!" (ili tako nešto) i poboljšao svoj skor na 79% pobeda. Uz malo prakse stigao je i do celih 80% ponašajući se kao ljudski igrač, imitirajući njihove strategije, umesto da se ponaša kao glupi AI.

Dakle, ko je rekao Skynet? Ok možda još nije došao Sudnji Dan, ali eto računari su počeli da čitaju knjige i iz njih uče... Da li vas ova vest raduje? Plaši? Ostavlja ravnodušnim? Ili mislite da 80% pobeda u Civ-u i nije neki rezultat?
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 7:

  1. Raduje, ako je istina. Konacno mozemo ocekivati igre bez tupavog AI-a. Dajte link na orginalni clanak ako nije zafrkancija.

    OdgovoriIzbriši
  2. @Anonimni
    Nije nikakva zafrkancija.
    http://web.mit.edu/newsoffice/2011/language-from-games-0712.html

    OdgovoriIzbriši
  3. Što "pametniji" računar, to veća opasnost po nas. Nije Kamerun lud...

    OdgovoriIzbriši
  4. A dooobro, AI na bazi neuronske mreze je pobedio skriptovani AI nakon sto ga je "naucio", nije to nista izuzetno. Da, verovatno je sjajno programirana mreza, ali opet nista spektakularno

    OdgovoriIzbriši
  5. Samo da ne bude prepametan :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Sto kaze anoniman, neuronske mreze su buducnost... Meni ne smeta, ja sam spremio shotgun, noz i vodu!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ово и радује и плаши.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!