19. ruj 2011.

Igrači protiv opakih virusa

Danas je dan kada možete da se ponosite što ste igrač. Štaviše, ovu vest trebalo bi da odštampate i nosite sa sobom, pa pokazujete svima koji se mršte na vaš omiljeni hobi. Ove nedelje, igrači su otkrili tajnu enzima monomerske proteaze, što je ključ za borbu protiv porodice virusa kojoj pripada HIV.


Godine 2008. Univerzitet u Vašingtonu objavio je igru koja deli igrače u timove koji se takmiče ko će pre da sklopi 3D model lanaca aminokiselina, koje su osnova belančevina. Igra liči na prostornu zagonetku, a pravila igre su zakonitosti koje vladaju u molekularnoj biologiji. Otkrivanje strukture belančevina najvažniji je zadatak u razumevanju virusa i borbi protiv njih.

Uz pomoć igre, za samo tri nedelje, igrači su razbili kod i napravili moguć model belančevine. Time su rešili izuzetno složeno pitanje koje je dugo mučilo naučnike. "Ljudska intuicija pobedila je automatizovane modele i superkompjutere", izjavio je šef biohemijske laboratorije, Firas Hatib. Set Kuper, jedan od tvoraca igrice Foldit kaže: "Igrači uvek sve provale. U tome je njihova genijalnost. Osim toga igre su okvir koji okuplja ljude i povezuje moć računara sa ljudskim odlikama kao što su prostorna inteligencija." Bravo mi!
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

3 komentara:

  1. Jel' se dobija neka diploma iz molekularne biologije? :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hehe, svaka čast "pobedniku" :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sad samo da naprave igru u kojoj igraći grade vremeplov...

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!