18. ruj 2011.

TrackMania 2: Canyon, prvi utisak

Davne 2003. Godine Francuski tim Nadeo odlučio je da osvježi malo trkački žanr igara izbacivši igru TrackMania i time započne novi serijal koji je ovih dana dobio i nastavak TrackMania 2 Canyon. Igre odlikuje jedinstven način igranja i zasigurno jedinstvene staze. Cilj je jednostavan – preći stazu za što kraće vrijeme i time obezbjediti sebi što bolju poziciju na listi. Neki će se pitati gdje je tu inovativnost. E, pa osvježenje je što zapravo u igri nema pravila, a ima pregršt nemogućih krivina, osmica, petlji, skakaonica kreiranih od strane samih igrača. Čitav koncept razlikovao se od dotadašnjih trkačkih naslova koji su obično nudili vožnju bez nekih posebnih izazova. Prve igre serijala TrackMania izazvale su izmješane utiske. Jedni su je smatrali čistom zabavom, a drugi izvorom nerviranja i napuštali je jako brzo.


TrackMania 2 je naslov u kojem će se igrači koji su izbrusili vještine u prvom djelu osjećati kao kod kuće, dok će oni koji se prvi put susreću sa ovom igrom ostati pomalo razočarani, ako su očekivali zabavu bez truda. Prvo što će vas dočekati nakon pokretanja igre jeste interfejs gotovo identičan prethodniku uz neke sitne izmjene. Sva podešavanja, modovi igre, tekst - sve je isto. Sam meni jednostavan je - sa lijeve strane su vam smještene sve komande dok je desni dio rezervisan za otvaranje prozora pritiskom na komande sa lijeve strane. Igra nudi Solo-kampanju kao i Online-iskustvo. Tokom beta testiranja Solo-kampanja nije bila dostupna.


Ulazak u Online meč je jednostavan. Ekran je pretrpan informacijama, pa oni sa manjim ekranima mogu da imaju problem. Ako se zanemari manjak kreativnosti dizajnerskog tima zaduženog za interfejs prvi utisak što se grafike tiče jeste prijatan. Staze sada okružuje planinsko područje sa crvenim stijenama poput onih u Velikom Kanjonu u US (zato igra i nosi naziv Canyon u sebi), teksture na stazi su dobre, osvjetljenje ugodno. Osim grafičkog prikaza dizajneri koji stoje iza ove igre poradili su malo i na fizici, te ponašanju vozila. Sada postoji i uništavanje automobila, proklizavanje i znatno teže skretanje u naglim krivinama. Postavlja se pitanje da li je to zaista potrebno u jednoj ovakvoj igri, gdje je akcenat na vratolomijama?


Zadatak je isti kao i u prethodnom naslovu: Za što kraće vrijeme obići stazu. Tu se javljaju isti problemi kao kod prethodnika - preteške staze, loše postavljene reset-tačke, nagli prelasci sa jedne kamere na drugu u pojedinim situacijama loš odziv tastature/gamepad-a. Ovi problemi često će kumovati da ne završite stazu i time završite na dnu tabele. Biće i situacija gdje ćete, ako samo uspijete završiti stazu, biti u Top5 iz prostog razloga što su svi ostali odustali. Takođe, iako se pored vas na stazi može naći i do trideset igrača, nemaju nikakav uticaj na vas. Oni su zapravo predstavljeni u obliku “duhova” koji ne mogu da vrše interkaciju. Često ćete prolaziti kroz njih ili oni kroz vas, a zbog laga na serveru ili loše veze često će te gledati kako se kolege saigrači pojavljuju, nestaju, trzaju ili padaju sa neba.


Često resetovanje pozicije takođe je prisutno zbog loše dizajniranih staza, pa će te tako biti prinuđeni da pred sam kraj staze resetujete automobil na početnu poziciju ,jer jednostavno nemate dovoljno zaleta da preskočite konačnu prepreku. Drugi bitan dio ove igre, osim vožnje, jeste i editor staza koji nudi dovoljnu količinu slobode. Jednostavan je za upotrebu, ali zahtjeva promišljanje. U odnosu na prethodnika dodano je još elemenata sa kojima raspolažete. Nažalost, baš zbog lakoće korišćenja na Internetu se nalazi i suviše loših staza koje su na brzinu načinili početnici.

Ako ste spremni da izdvojite solidnu količinu vremena za jednu igru, a pri tome imate čelične živce i kao djeca ste voljeli da pravite rampe, osmice i skakaonice za autiće, ovo je igra za vas. Oni koji su očekivali povremenu zabavu i opuštanje uz ovu igru to mogu da zaborave i posvete se nekom drugom naslovu.



Autor teksta, Dejan 'Dex3108' Abadžić, šegrt je bloga Igrorama od septembra 2011. godine.

Student je arhitekture, a najviše voli da igra akcione avanture i vatreni je obožavalac serijala Assassins Creed.

Sve recenzije ovog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

1 komentar:

  1. Meni je super to sto mora reset na pocetak. Tesko jeste, mora staza da se odvozi skoro bez greske, a cesto i bez pustanja gasa. Mada najcesce je to jedan segment staze koji mora bez greske i pri punoj brzini da se odvozi. A nekad i mozes da iskoristis svo vreme sveta i ides kojom brzinom oces. Zavisi od staze do staze. Govorim poucen proslim delovima, ovaj nisam igrao.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!