16. lis 2011.

Ingenious Byte, intervju


Posetite sajt igre FutureLost. Posredi je MMO igra iz pretraživača. Radnja je smeštena u sajberpank-budućnost u kojoj se za prevlast bore različite korporacije. Premda je još u beta-test fazi, sasvim je igriva i nudi pregršt mogućnosti. Tu je razvijanje glavnog junaka u RPG-stilu (pet osobina, deset veština, perk-ovi), kupovina opreme, razvoj novih tehnologija, poslovi, misije, lov na ljude, svetska i lokalna mapa, te udruživanje igrača u sindikate i međusobne borbe. Ono što FutureLost izdvaja od sličnih igara jeste zanimljiva grafika, te dizajnerska rešenja koja najviše podsećaju na kartične igre. Igra se razvija i unapređuje, tako da svaki put možete otkriti nešto novo. Iznenadili smo se, kada smo saznali da igru radi ekipa iz Paraćina. Postavili smo im nekoliko pitanja, evo šta su odgovorili.

Igrorama: Ko sve čini Ingenious Byte?

Ingenious Byte: Tim trenutno čine dva programera i dva grafičara. Slaviša Milojković i Saša Rašković programiraju, a Miloš Miladinović radi CGI, dok Andrija Drenovaković radi ilustracije.


Igrorama: Kako ste došli na zamisao da počnete karijeru browser-based MMO igrom?

IB: U početku smo radili na 3D svemirskoj simulaciji koja je stigla do rane faze prototipa. Ispostavilo se da je to preveliki zalogaj za naš mali nezavisni tim. Izrada igre iz pretraživača delovala nam je kao bolji početak i u skladu sa našim mogućnostima. Težili smo da FutureLost bude drugačiji od sličnih igara. Zato smo se odlučili za sajberpank što je, začudo, malo korišćena tema. Takođe, želeli smo da napravimo nešto novo, pa smo uložili napor u razvoj sistema za PvP, te sistema za veštine, sposobnosti, perk-ove i uopšte dizajn igre.


Igrorama: Igra je u beta-fazi. Kako teku pripreme za objavljivanje ili ste odlučili da malo-pomalo dodajete sadržaj kao što je sad u modi da online-igre budu nekoj vrsti večite bete?

IB: Igra jeste u beta-fazi zato što još lovimo bagove, podešavamo pravila igre, dovršavamo pojedine delove.   Razvijaćemo je onako kako nam igrači predlože, te u skladu sa težnjom da eksperimentišemo sa zanimljivim i neuobičajenim zamislima. Trudićemo se da igra ostane modularna kako bismo mogli da dodajemo nov sadržaj.

Igrorama: Kakav je odziv igrača? Imate li podatke o tome iz koje zemlje je najviše registrovanih?

IB: S obzirom na to da je igra krenula sa otvorenom betom pre nekoliko meseci, gotovo bez najave, zadovoljni smo brojem igrača. Najviše ih ima iz Amerike. Radimo na pripremi igre za područje Balkana, a spremamo i prevod na nemački, pa očekujemo da nam se pridruži veći broj igrača iz ovih oblasti.

Skice za igru FutureLost

Igrorama: Da li će u igri biti složenijih animacija ili arkadnih delova?

IB: Ukratko, ne.

Igrorama: Koje su, po vašem mišljenju, najveće prepreke za razvojni tim iz Srbije?

IB: Najteže je obezbediti početno ulaganje, te okupiti ljude koji imaju znanje i polet. Kasnije se javlja i nevolja sa nedostatkom online-servisa za naplatu.

Igrorama: Koje saradnike je najteže privući?

IB: Kvalitetne (kaže g-din Rašković). Najteže je naći iskusnije i bolje grafičke umetnike, zato što radije prihvataju lakše poslove koji se bolje plaćaju (kaže g-din Milojković).

Skice za igru FutureLost

Igrorama: Da li mislite da su igre za jednog igrača zaostatak iz prošlosti? Mislite li da mogu da postoje uporedo sa igrama za više igrača?

IB: Uvek ima mesta za solo-igre. Veliki izdavači sada se bave visokobudžetnim online-igrama. To je prilika za razvoj dobrih solo-igara sa svežim zamislima, koje će raditi mali nezavisni timovi. Iskreno, ovo je bilo "loše" pitanje za nas, igrače stare škole koji obožavaju klasične igre za jednog igrača.

Igrorama: Za kraj jedno, možda šašavo, pitanje. Chrome ili FireFox?

IB: (Rašković) FireFox, još uvek. (Milojković) Chrome, uvek. (Drenovaković) Nisam probao Chrome. (Miladinović) Internet Explorerer :trollface: 

priredio: Ranko Trifković

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 9:

  1. Mnogo mi se dopada ideja! Upravo ovako nesto trazim vec duze vreme. I jos nasi prave! :-D

    OdgovoriIzbriši
  2. Lep i kratak intervju :)
    Steta sto nimalo ne volim browser-based igre :(

    OdgovoriIzbriši
  3. Interesantan intervju. Interesantno izgleda igra i ideja. Srecno sa daljim razvojem Ingenious Byte!

    OdgovoriIzbriši
  4. Свака им част.

    А и вама свака част на интервјуу. Треба им дати публицитет. Камо лепе среће да се појаве у још понегде.

    OdgovoriIzbriši
  5. Хвала на позитивним коментарима и лепим жељама :)
    Као мали поклон читаоцима игрорама блога, свако ко пошаље овде у коментарима до краја недеље име свог лика из игре, добиће додатних 10 фејвор (премијум) поена.

    Видимо се у игри! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. U-hu! Evo me, Silver_Shade! :-D

    OdgovoriIzbriši
  7. Stajem u red za ulje i bonuse:

    Srboljub_Gardista_CCCC_1389

    OdgovoriIzbriši
  8. Ако хоће још неко, боље пожурите :)
    Још свега 3 дана до истека :)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!