6. lis 2011.

Vodič kroz Steam Trading, kolumna

Nedavno, Valve je omogućio korisnicima mreže Steam da međusobno trguju. Nije reč o razmeni “polovnih” igara, već je moguće razmenjivati neotpakovane poklone, te virtuelne predmete iz određenih naslova. Na ovaj način posvećeni igrači uključenih igara, poput Team Fortress 2, mogu da uštede novac i “kupe” nove igre, ne iz Steam prodavnice, već od drugih igrača, u zamenu za određene predmete koje su stekli igranjem ili na promocijama. Kako je TF2 odnedavno potpuno besplatna igra, to znači da bez novčanih ulaganja možete da “zarađujete” za nove naslove - igranjem na internetu!

Da biste se trampili, potrebno je da imate nešto što drugi žele. Spisak svih predmeta i igara koje možete nekom da ustupite nalazi se u vašem inventaru. Do njega dolazite tako što posetite karticu Community u svom Steam-klijentu, pa odaberete opciju View Inventory (slika 1), koja se nalazi u meniju izdvojenom na desnoj strani ekrana. Inventar za sada sadrži četiri kartice: TF2 predmete, Portal 2 predmete, Steam poklone (neiskorištene igre), te predmete iz igre Spiral Knights. Očekuje se da će uskoro još igara biti uključeno u sistem razmene.

Slika 1

Link View Inventory History (slika 2) koji se nalazi u gornjem desnom uglu, omogućava da vidite sve prethodne trampe - sa kim ste se menjali, kada, šta ste dali i šta dobili. Privacy Settings je odmah pored i dozvoljava podešavanje pristupnih prava, tj sakrivanje inventara od očiju javnosti (slika 3). Znajte da, ukoliko sakrijete inventar od drugih korisnika, oni neće moći da vide šta vi nudite osim ako to jasno ne naznačite na drugom mestu, recimo na javnom forumu za trgovinu.

Korisnici žele različite stvari, ali nemaju svi predmeti i igre jednake cene. Stoga su se neki predmeti izdvojili kao univerzalna valuta. Najčešće se vrednost virtuelnih dobara preračunava u prečišćenu rudu (refined ore), koja se otprilike menja za 0,89 američkih dolara. Kao i na svakoj drugoj berzi, cene rastu i padaju u zavisnosti od ponude i potražnje, pa je neophodno proveriti srednji iznos na dan trgovine, kako niko ne bi bio oštećen. Ukoliko trgujete predmetima iz igre TF2, preporučujemo da vrednost svojih šešira proverite tako što ćete pogledati ovu tabelu.

Slika 2

Sama razmena je stvar dogovora. Možete menjati predmete za predmete, predmete za igre, ili predmete i igre za nešto skuplje igre. Potrebno je samo pronaći osobu koja će pristati na vašu ponudu. Ovo je daleko lakše ako na vreme proverite koliko vredi ono što vi nudite, te jasno napišete šta očekujete u zamenu. Ukoliko ne tražite specifičan naslov, već ste spremni da pristanete na neki iz šire ponude, u okviru željenog cenovnog razreda, veća je šansa da ćete pronaći osobu zainteresovanu da vam pomogne.

Naš savet jeste da igre cenite prema zvaničnoj ceni u Steam prodavnici. Brojni naslovi su dostupni na sniženjima i može vam se desiti da neko pokuša da snizi cenu tvrdeći da igra zapravo vredi onoliko koliko je zaista plaćena. Međutim, sve igre na mreži Steam pre ili kasnije dolaze na sniženje, što znači da je i igra koju tražite, a koja u prodavnici košta jednako koliko i ona koju nudite, verovatno isto tako kupljena na sniženju. Odstupanje od ovog pravila važi u slučaju novijih ili naslova koji su veoma retko u ponudi za razmenu, pa se dozvoljava njihova zamena za nešto skuplje igre - ukoliko se oba učesnika trampe slože.

Slika 3

Kada vam se, u temi koju ste otvorili na Steam Trading forumu i jasno rekli šta nudite i na kakvu razmenu biste pristali, neko javi sa naizgled odgovarajućom ponudom - ne treba žuriti. Važno je znati sa kakvom osobom stupate u dogovor, tj. uveriti se da nije reč o prevarantu (scammer). Otvorite javni profil te osobe i pogledajte koliko igara ima u listi. Uvreženo je mišljenje da korisnici sa više od pedeset naslova, ne računajući one iz Humble Bundle paketa, zaista kupuju igre i ne koriste ukradene brojeve kreditnih kartica, te da sa njima neće biti problema.

Dobar pokazatelj uzornog ponašanja jeste i VAC status, te vreme korišćenja mreže Steam. Članovi koji su aktivni duže od godinu dana, te kojima nikada nije zabranjivan pristup (ban) u internet-igre koje nadzire VAC, najverovatnije su pošteni igrači poput vas, koji samo žele da zamene dva šešira za npr. Binding of Isaac. Ukoliko želite da budete potpuno sigurni, uz sve navedene načine provere koristite i sajt SteamRep. Pošto neke varalice oponašaju tuđe nadimke (menjanjem jednog slova u reči), najbolje je da prvo saznate njihov ID i koristite ga za dalju proveru.

Kada ste konačno spremni, potrebno je da osobu sa druge strane (privremeno) dodate u listu poznanika i započnete ćaskanje, te odatle pošaljete zahtev za razmenu. Otvoriće se nov prozor koji prikazuje vaš inventar sa leve strane, hronologiju razmene ispod njega, te vašu i ponudu osobe sa druge strane, uz desnu ivicu. Neophodno je da pronađete stavke koje želite da razmenite i prevučete ih u predviđeno polje (slika 4). U donjem polju biće prikazani predmeti ili igre koje treba da dobijete posle razmene. Možete da proverite da li je reč o onom što ste tražili postavljanjem pokazivača miša na ikonu prikazanu u tabeli.

Slika 4

Ukoliko je sve u redu, označite “kućicu” ispod svoje ponude (slika 4), da biste potvrdili da želite da nastavite sa razmenom. Tek kada se obe strane slože, dugme “Make Trade” će postati aktivno i biće moguće da se razmena zaista i obavi. Zapamtite, ko drugome jamu kopa - sam u nju pada! Budite pošteni i ne pokušavajte da prevarite druge igrače. Ukoliko vam se pak desi da vas, uprkos svem oprezu, neko namagarči - odmah ga prijavite tehničkoj podršci; samo budite sigurni koga tačno prijavljujete - koristite jedinstveni Steam ID.

Ukoliko nešto nije sasvim jasno, slobodno pitajte u komentarima. Rado ćemo pomoći ako smo u mogućnosti, a ni naši čitaoci nisu sebični i rado će savetovati namernike u nevolji. Štaviše, možete svoje ponude da oglasite na ovoj stranici, a mi ćemo je istaći sa strane, u deo “Izdvajamo”, kako bi uvek bila lako dostupna svima. Zapamtite da jasno napišete šta nudite (H), a šta biste uzeli u zamenu (W). Srećno trgovanje!

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

  1. Fin text, samo mala ispravka na: "to znaci da bez novcanih ulaganja mozete da "zaradjujete" za nove naslove. Tacnije, morate uloziti bar nesto da bi kupili prvu igru i time dobili mogucnost dodavanja prijatelja i trgovanja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pretpostavljam da naši čitaoci znaju šta je Steam i koriste ga, ili da su bar pročitali raniji tekst o tom servisu. Ipak, hvala na dodatku, jer je uvek moguće da ovo pročita i neko ko nije znao.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!