4. pro 2011.

Besplatna igra: Spelunky

Malo stariji igrači setiće se Lode Runner-a i Spelunker-a. Početkom osamdesetih godina, sada već prošlog veka, donele su koncept koji kao da je bio preslikan iz filma s Indijanom Džonsom. Već naslućujete o čemu radi – usamljeni avanturista stiže u tajanstveni podzemni kompleks pun opasnosti i traga za blagom i dragocenostima. Naravno, heroju će se na putu naći raznorazne zamke, a horde neprijatelja će pokušati da ga spreče.


Spelunky (napravljen u Game Maker-u) predstavlja modernizovani omaž sličnim, starijim naslovima. Autor je ostao dosledan retro-duhu, pa su grafika i zvuk svedeni, ali i dovoljno simpatični da pobude setu i izmame osmeh. Skromne tehničke karakteristike nadoknađene su dobrom atmosferom, tako svi nedostaci blede kako vas igra obuzima. Spelunky se igra putem tastature (na sreću, mapirani tasteri se mogu promeniti), ali doživljaj će biti neuporedivo lepši (a i lakši) ako pri ruci imate džojped. Pohvalno je to što muzika može da se isključi. Melodija jeste simpatična, ali se ponavlja i kreće da smeta.


Za početak, nije loše izgustirati tutorial i upoznati se sa osnovnim kontrolama i mehanikom okruženja. Kada sve savladate i malo se uhodate, vreme je da se prepustite avanturi. Cela radnja se odigrava u pećinama koje su podeljene na više nivoa. Čim malo napredujete, shvatićete da težina zadatka nije nimalo naivna. Na svakom koraku vreba smicalica – pad sa visine u provaliju, raznorazna smetala (zmije, slepi miševi, pećinski ljudi) koja nemilosrdno oduzimaju energiju, paučina koja vas usporava, a naročitu opasnost predstavljaju šiljici koji automatski oduzimaju život ako se na njih nasadite. Potrebno je skupljati zlato i dragocenosti u vidu dragulja, a povremeno ćete naleteti na dodatke (padobran, dodatno oružje, pijuci....) i mistične artefakte koji vam daju specijalne moći i posebne bonuse dok tražite prolaz za dalje napredovanje. Osnovno oružje je u formi biča kojim eliminišete smetala i kačite se za ivice platformi. Pored toga imate i užad za veranje po višim delovima ekrana, kao i bombe za raščišćavanje terena. 


Povremeno ćete doći u prodavnicu gde kupujete raznorazne dodatke. Zanimljivo je da prodavca možete opelješiti pod uslovom da pobegnete na vreme, jer se pretvara u vrlo nezgodnog protivnika. Svuda unaokolo razbacani su predmeti koje možete poneti (kamenje, kutije i sl) i uglavnom služe da utamanite protivnike. Ponekad ćete, u dubini pećina, naići i na zarobljenu devojku i ako uspete da je “odšlepate” do kraja nivoa, kao nagradu dobijate dodatnu energiju (očigledna aluzija na saputnice Indijane Džonsa).


Kada god krenete iznova, svaki nivo se ponovo gradi tako da ćete retko kada imati utisak ponavljanja. Kada završite sve deonice, dalju zanimaciju vam može pružiti editor nivoa. Glavna zamerka je preterana težina i nemogućnost da se pozicija snimi ili makar dobije šifra za tekući deo. Autor je ovim očigledno hteo da postigne što veći retro-efekat, ali kada se već potrudio da ostale opcije suptilno uvije u moderno ruho, mogao je i ovde napraviti ustupak.

Spelunky je potpuno besplatan u verzijama za Windows i Xbox 360. Od verzije 1.1 na raspolaganju je i izvorni kod, pa u nekoj doglednoj budućnosti treba očekivati i nastavke. Bilo kako bilo, igra svakako zaslužuje da je isprobate i posvetite joj malo slobodnog vremena.

Igra je besplatno dostupna na zvaničnoj strani



Autor teksta, Mladen 'dwm' Stepanović, saradnik je bloga Igrorama od jula 2010. godine.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od avgusta 2008. godine do danas. O programima otvorenog koda pisao je i za "eniaroyah eMagazin".

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

  1. Extra. Prva asocijacija (na osnovu slika) je definitivno Boulder Dash i dobri stari debeljko :)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!