28. sij 2012.

Warhammer Online: Wrath of Heroes, prvi utisak

Iako je najveću slavu stekao kao strategija, Warhammer je polako počeo da se širi i na druge žanrove, poput pucačina (na kojima nije najbolje prošao, budući da Firewarrior i Space Marine nisu najbolje prihvaćeni), a sada i na polju MMO-a (Age of Reckoning). Nova igra, nazvana Wrath Of Heroes, predstavlja pokušaj da se uđe na tržište besplatnih igara.


Sama igra predstavlja mešavinu MOBA-igara i obračuna kakve možete da vidite na World of Warcraft ratištima. Odvija se na mapama u kojima učestvuju tri tima od po šest igrača. Heroji su tipični za ovaj izmišljeni univerzum i predstavljaju mešavinu ljudi, orka, patuljaka, skavena (čovek-pacov), vilenjaka i goblina. Svaki heroj ima pet sposobnosti, koje možete slobodno menjati tokom meča, svaki put kada vas ubiju, u slučaju da vam izabrani heroj ne leži, ili želite da probate druge heroje. 


Najveća nevolja leži u činjenici da od 18 igrača na mapi, barem polovina nema pojma šta treba da radi. Tako da u suštini, mečevi se svode na jurišanje jednih na druge i treće, a pobedu odnosi onaj tim koji ima barem dvojicu sa pola mozga u timu. Recimo, meni se desilo, da na mapi gde je cilj sakupiti tri rune i držati ih u bazi, moj tim sedi i uživa u krajoliku, dok su se ostala dva tima međusobno ubijala. Osim tog moda, drugi meša klasičan deathmatch sa malom začkoljicom: ukoliko držite neku od strateških tačaka na mapi, ubistva donose više poena.


Kamera je slična onoj u WoW-u i u većini slučajeva pruža dobru preglednost, osim u masovnim tučama u kojima se ne zna ko bije, a ko plaća. Osim toga, male su šanse da će vaša pogibija biti uzrokovana lošim uglom kamere. Sama grafika je kvalitetna za F2P igru, dok su efekti magija i sposobnosti u nekim slučajevima prenaglašeni, te samo doprinose opštem haosu. 


Izbor heroja je malo problematičan. U toku prvih nekoliko partija shvatate koji su heroji dobri za igranje, a koji ne vrede ni pišljivog boba. Stoga gotovo svi igraju sa istim jedinicama, pa nema mnogo raznovrsnosti, što dovodi do zasićenja i dosade posle nekog vremena. Autori bi morali da ujednače heroje, kako bi igrači imali širi izbor kvalitetnih boraca na raspolaganju.


Razvojni tim je najavio mnoštvo unapređenja i popravki za predstojeću betu. Videćemo koliko će se situacija popraviti tokom vremena, ali već sada deluje da će ova igra, ukoliko se tempo razvoja nastavi nesmanjenom brzinom, postati jedan od boljih MMO naslova.



Autor teksta, Nikola '2slow4me' Radisavljević, šegrt je bloga Igrorama od oktobra 2011. godine.

Učenik je gimnazije, a najviše voli da igra strategije i RPG. Vatreni je obožavalac serijala Stronghold.

Sve recenzije ovog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 9:

  1. Fin clanak mladog segrta :)
    Samo tako nastavi!

    Warhammer Online: Wrath of Heroes ... totalno sam zaboravio da je i bilo najavljeno, ako je uopste bilo najavljeno

    OdgovoriIzbriši
  2. Aj kad izbalansiraju pa da odigramo koju partiju i izgazimo novajlije u MOBA-ma :P

    OdgovoriIzbriši
  3. Nešto ti se zaključak ne uklapa u ostatak teksta. Igra iz ovoga što si napisao ne zvuči kao nešto što ima potencijala da postane jedan od boljih MMO naslova.:)
    Ovaj lik ju je prilično napljuvao:
    http://www.youtube.com/watch?v=mDfPe8haloA
    Nisam igrao ali obično se slažem sa njegovim stavovima (osim kada je u BioWare fanboy modu, ali to mu se sve ređe dešava:)).

    OdgovoriIzbriši
  4. Да видим јесам ли добро разумео: цела ова игра се своди на Warhammer Online pvp? ММО pvp без остатка ММОа. Па, виђао сам и глупље идеје... Ваљда је разумљиво да ЕА покушава да некако извуче још коју пару из оне WH Online катастофе.

    OdgovoriIzbriši
  5. -Miloš: Fala puno. I ja sam isto malo bio zaboravan oko toga i slučajno nabasao na to.

    -Link: Ja ga imam skinutog, da opalim jedan HoN pa krećem da uložim one poene što sam skupljao u ovaj novi Mastery sistem :)

    -Danilo: Znaš kako, svako ima pravo na svoje mišljenje. Meni se recimo sviđa, jer, budimo iskreni, kad si zadnji put jurišao sa ogromnim orkom na random likove? :D

    -Limun: Troll? Btw, ako se ta "katastrofa" odnosi na Age of Reckoning, već vidim da igru nisi ni probao.

    OdgovoriIzbriši
  6. Пази шта пишеш мали. WHO јесте катастрофа, био је потпуни неуспех и то нико ко је упознат са игром не може да порекне. Игра је скоро мртва. Видим ја ко овде није ни пробао WHO, да се закључити из текста. Ајд здраво.

    OdgovoriIzbriši
  7. "Nisam igrao ali obično se slažem sa njegovim stavovima (osim kada je u BioWare fanboy modu, ali to mu se sve ređe dešava:))."
    Oh noes, neko ne deli moje mišljenje, they must be fanboys. Burn the heathen! :p

    OdgovoriIzbriši
  8. Vulee: Nemoj da ulaziš u raspravu, spasi sebe. RUN, YOU FOOL!(Gandalf style :D )

    OdgovoriIzbriši
  9. @Vulee
    Svako ko još uvek pokušava da brani BioWare mora da je fanboy. To je jedino logično objašnjenje.
    ;)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!