11. velj 2012.

Problem sa nazivom DOTA, Blizzard vs Valve


Ovo smo svi očekivali, još od kada je Valve najavio svoj naslov DOTA 2, koji je u beta fazi odavno. Šta se desilo? Velikaši su videli koliko para je LoL obrnuo i koliko je HoN bio uspešan, te su rešili da zauzmu tron na svoj, prljav način. Glupavim pravnim ratom "patenata". RIOT Games se lepo izvukao, napravili su svoj trademark - MOBA. Blizzard je trenutno nemilosrdan i čini sve da sputa Valve.

Glavna tvrdnja Blizzard-a je da je sve prvobitno počelo od njihove igre Warcraft 3, a kako Valve uzima zdravo za gotovo time što svoj naslov naziva DOTA 2. Prema Blizzard-u, to narušava fatkor postojanja igračke zajednice koja je i napravila originalnu modifikaciju DOTA, te i njihov udeo kao razvojnog tima koji je stvorio ovaj legendarni serijal. Valve, kako navode, hoće da ukrade ime. Dva giganta koja se svađaju oko nečega što faktički nije ni njihovo za početak, baš zrelo za otimačinu. Znam nešto slično ovome! Bethesda i Fallout trademark. S tim što je tu daleko očiglednije ko je napravio dobru igru, a ko baljezgariju.

Ne znam kako se ostali osećaju povodom ovoga, ali ja sam flegmatičan pa ni ne verujem da će ovaj rat uopšte proizvesti ozbiljnijeg konkurenta na sceni multiplayer battle arena igara. Mislim da Blizzard ima pravo s jedne strane, Warcraft je ipak njihov. Ali šta su to bitno uradili za DOTA žanr? Ništa. Eul, jedan od glavnih ljudi koji je i dizajnirao mapu sada radi za Valve. Razumem šta je Valve napravio i šta plasira, očigledno je. Ali, pobogu, zar nisu mogli drugo ime da stave? Ne! Planirali su rat. Takođe, Blizzard ima neki svoj DOTA naslov u planu. Ova pravna zbrka može samo da naškodi naslovu kao što je DOTA 2 i tom nekom neimenovanom od Blizzard-a.

Da se razumemo odmah, LoL i HoN su nepobedivi kraljevi svoga žanra, statistike govore same za sebe. A za postojanje ovog žanra zaslužna je bila igračka zajednica. Samo ona i niko drugi više. Možda DOTA 2 i uspe ako bude besplatan naslov, ali prvo treba da prođe sito i rešeto tužbi sa Blizzard-om.
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 6:

  1. Sećam se dobrih (van)sudskih rešenja, kao npr. kad se raspao tim koji je radio Descent 1 i 2, oba novonastala tima su zadržala pravo na ime, s tim da je jedan, koji je radio drugačiju igru, dodao svoj podnaslov (Descent: FreeSpace), a onaj koji je nastavio tradiciju, broj iza naslova (Descent 3).

    Poznat je i sudski presedan za serijal Civilizacija, čiji je rezultat sličan: jedan tim je napravio Civ3, a drugi Civilization: Call to Power i Call to Power II.

    OdgovoriIzbriši
  2. Onaj prvi slučaj što si pomenuo najbolje je prošao.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa da, ali Blizzard ovde fakticki nema nikakve osnove za tuzbu, sem ako nekom ciganskom EULA-om Warcrafta 3 ne zadrzava sva prava na sav fan-made content. Isto kao kad bi Epic tuzio developere The Ball-a da su kojim slucajem presli na neki drugi engine.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zar ne rade upravo to? Ciganisanje do maksimuma :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Blizzard mi uopste nije jasan. Ako vec hoce da se tuzakaju - zar nisu to mogli ranije da pokrenu? Ili su cekali da se prvo developeri pokolju oko prava na naziv Dota i mehanike (a opet svi napravise istu stvar) pa da tek onda udare na korporaciju. Smesni su mi njihovi razlozi, a na kraju krajeva prave svoju Dotu za Starcraft 2 tako da ispadaju i licemeri.

    OdgovoriIzbriši
  6. Izgleda da im je prodat DoTA Allstars trademark još 2010. godine kada je i počelo da se kuva oko novog naslova. Kao da je bio neki trejd između njih i Steve Feak-a i IceFrog-a. Valjda je Blizzard dobio DOTA 1 naziv, Valve DOTA 2, a LoL MOBA da ne propadne od advokata sa obe strane. Mada, videćemo kada krene suđenje i ta sranja, šta koja strana govori itd. Standardno Američko svađanje oko patenata. Ako nema ime, zalepi ga i tvoje je. Kao zastava na Mesecu...

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!