19. ožu 2012.

Freeplay 2012, povratak australijskog festivala


State Library of Victoria u Australiji je mesto gde će se održati ovogodišnji, Freeplay 2012, festival video igara, pop kulture i umetnosti. Tačan datum trajanja je od 19. do 23. Septembra. Iako je festival uvek bio u Avgustu, od sada pa nadalje Septembar je zvaničan. Tematika ovogodišnjeg festivala biće "Chaos and Grace".

Tokom prezentacija i predavanja, koje će održavati ljudi koji su stekli dugogodišnje iskustvo u industriji video igara, objašnjavaće haotičan proces kreiranja jedne ideje do poslednjih momenata dizajniranja i njenog ovaploćenja. Drugim rečima, put od smišljanja do završenog projekta. Osim toga, ovaj festival služi i kao jedan vid edukacije za sve uzraste. Pored prezentacija i objašnjenja u korišćenju raznih tehnika, zbog toga što je mesto održavanja u biblioteci, svima je dozvoljeno da listaju ili čitaju neku literaturu u svakom trenutku. Jer je ova biblioteka za australijance od velikog značaja bila dugi niz godina, kao utočište od stvarnoga sveta. Osim toga, održavala je neku umetničku svest i igračku kulturu koju retko (bar oko nas) viđamo da se tako uživo predstavi ili da postoji sasvim otvoren odnos prema njoj.

Tužna vest je da organizatore festivala uskoro napušta dvoje dugogodišnjih kolega. Eve Penford-­Dennis, bivša ko-direktora, kao i trenutni direktor Paul Callaghan. Oni su bili ključni čelnici još od samih početaka Freeplay festivala. Kada je bio prvi put održan u Karate dojo-u 2004. godine gde je prisustvovalo oko 300 ljudi, pa sve do prošle, 2011. godine i premeštanja u biblioteku kada je zabeležena prisutnost od 1800 ljudi. U svakom slučaju, dali su svoje izjave kako polažu nadu u buduće generacije, te i da ih bodre da održavaju redovno ovaj festival i hrane svoju kulturu. Istorija živi!

Znate li za neki sličan festival pop kulture i kod nas u Srbiji?
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

0 comments:

Objavi komentar

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!