7. ožu 2012.

Novi Francuski brend, Le Game

Iako naziv šaljivo zvuči, Le Game je ozbiljan projekat Syndicat National du Jeu Vidéo tj. Francuskog udruženja za trgovinu video igrama. Vode se sloganom "beskompromisna kreativnost iz Francuske", a cilj im je da pospeše svoju industriju na nacionalnom nivou. Sa preko 40 godina iskustva u ovom polju, stvaraju nacionalan brend. Time će i da uposle što više novih i kreativnih ljudi. Pogledajte promotivni video.


Za razliku od pojedinih zemalja (Srbije kao glavni primer...), Francuska je svesna svog potencijala. Zemlja u kojoj je kreativnost prirodna pojava, od stripa do igračke industrije. Le Game je pokrenut u Francuskom Ministarstvu ekonomije u Parizu, 2. Marta u petak. Uz podršku Francuske vlade prisustvovalo je dosta ministara i vladinih organizacija, uključujući i Ubifrance. Poslednje, ali ne i najmanje važno, su niz najavljenih događaja koji će promovisati Francusku industriju video igara na raznim događajima i festivalima. Le Game će tako prvi put kao poseban brend biti predstavljen u Americi tokom 2012 Game Developers konferencije u San Francisku. Mislim da Francuzi trebaju pošteno da proslave. Kod njih je razvoj i pojam video igara postao normalan i svakidašnji (poslovni) termin.
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 10:

  1. Svaka im cast! Zaista im svaka cast!

    OdgovoriIzbriši
  2. Carevi :)
    Ali to što im vlada pomaže je najbolje. Nebitno što gledaju čist profit pojedinci, ali što više nije strano reći nekome da se baviš dizajnom/kreiranjem/programiranjem/animiranjem u video igrama. Čuj mene "više"...kod njih to nikad nije bilo strano.
    Eh da je tako i kod nas, na ovom tužnom Balkanu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Link, to se kaže " O Srbijo, zemljo među šljvama" :D
    Svaka im čast, očekujem uskoro neko remek delo odande.

    OdgovoriIzbriši
  4. A šta bi naša vlada trebalo da radi?! Francuska je velika i bogata zemlja koja se po uticaju koji su njihovi ljudi imali na istoriju gaminga može meriti sa Japanom. Samo pogledajte kakve igre i danas stižu od francuskih kompanija i kakve autore imaju. Nema smisla porediti njihovu industriju igara i nas. Od zemalja bivše Jugoslavije jedino su Hrvatski timovu nešto uspeli i to zahvaljaujući Croteamu i njihovom Serious Samu ali ni oni se nisu proslavili sa SS2 i 3 i nisu se prilagodili vremenu...

    OdgovoriIzbriši
  5. Šta Genesis Rising? Ta igra je dosta loše prošla i kod kritike i kod najvećeg dela igrača...

    OdgovoriIzbriši
  6. Nije poenta u samim igrama i tome ko ima bolje timove, vec u principu. Francuska je, sudeci po ovome, drzava koja se trudi da svoju kreativnost podrzi i finansira. Sa druge strane, vidimo obrazovni "sistem" u Srbiji i podrsku koju nasi talenti dobijaju.

    OdgovoriIzbriši
  7. Tacno tako. Kod nas se jos odrzavaju neki stavovi od pre 10 godina sto se tice toga.

    OdgovoriIzbriši
  8. Pa mi nismo ni znali šta je Internet pre 10 godina. Bar ne u široj javnosti. A 90% naših strip crtača je otišlo u Francusku.

    Evo jednog klasičnog primera:
    Kod nas ti treba soma evra da odradiš ozbiljniji kurs animacije. Možeš i na faxu, ako upadneš u njih 10 koje biraju. Tamo profe rade (obično) u Koreji privatno ili gde god ima para, a kad stignu da dođu u Srbiju onda predaju. Taj posao, animatora, nije zvaničan ni u Birou zapošljavanja. Ne znaju šta da ti napišu pa te pomešaju sa animatorom tj. zabavljačem za decu umesto čoveka koji obrađuje animaciju i specijalne-vizuelne efekte.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!