20. sij 2013.

Guns and Robots, najava

Bugarski tim, Masthead Studios radio je igre Jelly Tunes za mobilne uređaje i post-apok PvP MMO Earthrise (koji su prodali Nemcima). Ovaj put donose nam pucačinu pod naslovom Guns and Robots. Igra je u zatvorenoj beta-test fazi. Primili smo srdačan poziv od tima iz susedne Bugarske i odlučili da vam prikažemo šta se krčka u njihovoj kuhinji.

Dakle, kao što rekosmo, posredi je beta zatvorenog tipa, što znači da će se igra menjati, pa ovo što opisujemo nije konačna ocena, već neka vrsta najave. Kao što se iz naslova može zaključiti ratnici u igri su - roboti. Guns and Robots će biti PvP pucačina u smislu arene. Nisam video naznaku nekih drugih modova. 

Dobro došli u "Pimp Maj Robat"
Počinjete u garaži, sa određenom količinom novca i jednim sklopljenim robotom, te dva slota za građenje sopstvenih modela. Garaža se sastoji iz radionice za sklapanje delova i prostora za opremanje robota, te streljane. 

Bacač granata? Radi...
Svaki robot sastoji se od glave, ruku, tela i pogonske jedinice. Kao što i dolikuje igri u kojoj se roboti prepucavaju, delovi se razlikuju po izgledu, luckasnim nazivima, osobinama i kategorijama. Oružje, na primer može da bude hladno, energetsko, vatreno, raketno i sl.

Pauer ap!
Neophodno je kupiti delove, te ih u radionici sastaviti pre nego što se izgradi robot. Na primer, pogonska jedinica se sastoji od šasije i motora, torzo od oklopa i energetskog modula (akumulatora, bre), a oružje od nosača (ruke) i oružja (ne pasuje svaka pucaljka na svaki nosač). Glava je jedini deo koji može da se odmah nakalemi, premda i ona ima svoj dodatak, a to su ukrasi (šeširi, marame i naočari). Delovi imaju svoju otpornost i još kojekakve osobine, ali najvažnije je uklopiti sve na pravi način.

Džoni fajv na steroidima
Kad ste sastavili robotenka, vreme je da ga pošaljete u streljanu koja se nalazi ispod garaže. Tu možete da proverite kako se robot ponaša, koliko je okretan, koliko je brz, kako radi oružje i da li dobro prolazi kroz vodu. Pucaljke se uglavnom razlikuju po brzini trošenja municije. Po pravilu oružje koje brže puca udara slabije, a snažne pucaljke (kao što je bacač granata) imaju otežano nišanjenje ili odloženo aktiviranje.

U poseti streljani, testiranje zraka smrti
Ako ste zadovoljni čedom inžinjeringa, vreme je za bitku. Ne postoji lobi, već vas igra automatski sparuje sa igračima sličnog nivoa. Nažalost, serveri su trenutno praznjikavi, ali mape možete isprobati i sami (force start). Ipak, uspeo sam da se poigram sa nekim tipom pod nadimkom Jan. Naš sukob izgledao je prilično apsurdno. S obzirom na to da imamo početno naoružanje koje je prilično snažno u odnosu na početne oklope, jurcali smo se po dvorištu besomučno, jer niko nije mogao da pogodi onog drugog. A i kad me pogodio, Jan mi nije mnogo naudio. Kad sam ga pogodio, odjurio je po alat da se popravi, koji se u vidu power-up dodataka pojavljuje na pojedinim mestima na mapi. 

Pogled iz kućice na drvetu
Sve u svemu, igra će možda biti zabavna ako se privuče veći broj igrača jer jedan na jedan nije naročito uzbudljiva. Moram da pohvalim grafički stil koji je šašav, kao i dobru živahnu muziku u kantri-rednek fazonu.   Mape nisu loše, nude razne zezalice, ali mislim da su dodaci koji se postavljaju na mapi problematična kategorija... možda bi za igru bilo bolje da ima snažnije oružje. A opet, možda je to samo moj ishitreni zaključak s obzirom na to da nisam video masovnu bitku, koja je - pretpostavljam - zabavnija od tumaranja mapom u potrazi za Janovim robotom. Sve u svemu, probajte, ništa ne košta. Bukvalno. Igra će biti besplatna, a tim će verovatno zarađivati prodajom novca za kupovinu rezervnih delova.

Igru smo probali velikom ljubaznošću tima Masthead Studios Ltd.



Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.



Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

4 komentara:

  1. Podseća na Twisted Metal. Verovatno bi upalilo da u arenama ima više igrača...
    Al čim je besplatno, probaće se :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Trenutno je zatvorena beta tek, tako da i ne može biti mnogo igrača dok ne pređe u otvorenu fazu. To je uvek problem sa ranim testiranjem multiplayer igara.

    OdgovoriIzbriši
  3. Mislio sam da naprave neki deathmatch sa više igrača u jednoj areni, verujem da bi to bilo interesantnije (pogrešno sam se izrazio).

    OdgovoriIzbriši
  4. Za sada nema ograničenja, igrači bi trebalo da popunjavaju arenu sve dok svi ne pritisnu "force start", ali kako sam sreo samo jednog jedinog... treba sačekati bar otvorenu betu

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!