8. sij 2013.

Valve priprema prototip konzole


Piše "Piston", to jest' - Klip. Da li gledamo u prototip nove Steam-ove konzole? Šuškanja su već dobila dovoljno snage da postanu uverenja o tome da Valve priprema svoju igračku. Štaviše, "poznato" je da će operativni sistem biti zasnovan na Linux-u.

Glasine se pletu sve gušće, tim pre što su glavešine Valve-a došle u središte pažnje na sajmu CES. Sreli su se sa raznim proizvođačima hardvera, između ostalih partnerskom firmom Xi3 koja je već objavila postojanje prototipa "Piston" koji će biti modularnog tipa, sa 1 TB na hard-disku i negde u rangu mašina "od hiljadu dolara". Nisu hteli da otkriju mnogo više od ovoga.

Ipak, dogovor nije zaključen, a Valve-ove pulene novinari prate kome god štandu priđu. A prilaze i drugim hardverskim kompanijama. Takođe "Piston" nije jedini prototip u igri, jer se govorka o "nekoliko" različitih pristupa. U svakom slučaju težište je na jeftinom, a moćnom uređaju optimizovanom za Steam i Big Picture.
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 14:

  1. Valve sprema svoju konzolu, Nvidia najavljuje svoju handheld konzolu, Sony i MS će izgleda na sledećem E3 sajmu najaviti svoje net gen mašine... Pitam se kako će sve ovo uticati na PC gaming!:(

    OdgovoriIzbriši
  2. Tako što će multiplatformski naslovi konačno izgledati bolje jer neće biti ograničeni preslabim i zastarelim mogućnostima konzola?

    OdgovoriIzbriši
  3. Ah, sta reci ? Koju posluku porati, poslati ? Kome ? Saljem poruku onima koji vide a ne cuju, saljem poruku onima koji slusaju a necu...

    Sta reci? Bezveze...

    OdgovoriIzbriši
  4. Šta je problem? Najobičniji embedded-PC kao Atom/Bulldozer platforme, s tim da će imati namensku grafičku umesto integruše, što će omogućiti 720p sposobnosti (uz big picture = ravnopravna borba sa konzolama X360/PS3 oko amera kojima je samostalno sklapanje kompa suviše složena rabota) .

    OdgovoriIzbriši
  5. Pa i prvi Xbox je svojevremeno bio u potpunosti sastavljen od tadašnjih gaming PC komponenti. Microsoft je pre njega izdavao veliki broj PC ekskluziva a posle uspeha Xbox konzole postali su jedan od najljućih protivnika PC gaminga! Plašim se da će i Valve krenuti istim putem ako njihova konzola bude uspešna!
    Novi Xbox i PS sa druge strane znače da će se veliki izdavači potpuno fokusirati na njih, PC portovi multiplatform igara će još više kasniti, Sony i MS će opet plaćati dobre pare da mnoge igre ostanu bar privremeno ekskluzive za njihove konze... U svakom slučaju nove konzole su loša vest za nas PC gamere!

    OdgovoriIzbriši
  6. Mislim da je ovo dobra stvar i šansa da se zada ozbiljan udarac MS-u korišćenjem Linux-a jer će u tom slučaju sve više igara podržavati isti. Mada Gabe čak kaže da će po želji moći i Windows da se instalira na tu, nazovi, "konzolu":

    http://www.theverge.com/2013/1/8/3852144/gabe-newell-interview-steam-box-future-of-gaming

    OdgovoriIzbriši
  7. U svakom slucaju, konzole su sr*nje...

    OdgovoriIzbriši
  8. Ne vidim nikakav problem za PC gaming. Novih generacija konzola će uvek biti što ne znači da razvoj PC-a stoji u mestu. Uvek pred izlazak nove konzole kreću priče kako "pc gaming umire".
    Notorne gluposti koje slušam preko 10 godina (a biće ih još očigledno).

    OdgovoriIzbriši
  9. Jedini razlog što koristimo izraz konzola jeste što je konzola namenski PC zatvorene arhitekture. Ovaj čak neće imati zatvorenu arhitekturu, postoji mogućnost da će više preduzeća ponuditi svoje modele, biće moguće nadograditi ih, promeniti OS... I ništa od toga nije loše!

    Gabe jednostavno želi da stvori liniju računara koji su nezavisni od jedne velike kompanije, a omogućavaju korišćenje steama u prirodnom okruženju.

    Da li postoji šansa da se to jednom pretvori u zatvorenu konzolu koja nije PC? Sumnjam, s obzirom na to da je ipak reč o najobičnijem semi-embedded PC-u sa varijantom Ubuntu-a i steam klijentom odozgo. Ne vidim kako bi bezbolno sa toga prešli na nešto drugo, a da zadrže kompatibilnost postojećih 3000 naslova...

    OdgovoriIzbriši
  10. http://v.cdn.cad-comic.com/comics/cad-20120305-20729.png

    OdgovoriIzbriši
  11. Realno, Gabe je postao majstor za predviđanje dobrih poteza.

    Konzole smo uvek shvatali smešno, jer su one bile zatvoren sistem. Nemoguće nam je da ih čačkamo, nadograđujemo, testiramo limite itd. Sve to radi jedna firma za sebe. Razlog je uvek bio profit, naravno.
    Ali je zato i PC uvek bio u prednosti. Valve će ovom "konzolom" da doprinese tržištu. Jasno, pre svega svom, ali i samom pojmu konzola. Neće to da bude više jednokratna igračka, baciš kada izađe nova verzija, već nešto što može da evoluira i da se menja. Kao automobil recimo.

    Lično smatram da jedino tako može da se napravi neki pomak u tehnologiji. Glavni razlog zašto je nama PC bolji jeste zato što možemo da mu radimo šta hoćemo, do izvesnih granica, a i zato što smo svesni šta posedujemo.

    Slažem se sa Mirkom da ovo nije konzola, smatram da je ovo jednostavne jedna nova stvar. Daj da je vidimo šta sve može, PC neće da pobegne, a jedna igračka više nikad nije na odmet.

    OdgovoriIzbriši
  12. Po rečima Gabe-a, Xi3 Piston nema veze sa Steambox-om, već je u pitanju drugi uređaj na kojem se radi interno u Valve-u. Trenutno ne planiraju da ga izbace tokom ove godine.

    OdgovoriIzbriši
  13. https://twitter.com/dekip_itstreet/status/288915306401910785

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!