17. ožu 2013.

Književnost i igre IV, kolumna


Knjige su zabava prespora za ritmove koje nude računarske igre. Slova, reči, rečenice ulaze u glavu daleko tromije od animacija, eksplozija, svetlosnih efekata. Knjiga, međutim, ostaje nešto što svakom poduhvatu daje težinu. Filmovi imaju prateća izdanja u obliku romana, a sve češće i igre. Tako se i mere, svaka iole ozbiljnija franšiza ima svoju knjigu. Ko voli da čita, neka pođe za mnom u svet knjiga pisanih po računarskim igrama.

Danas vam predstavljam deo serijala romana koji podržavaju igru StarCraft. Do sada je objavljeno osam knjiga, a izvor iz Blizzard-a tvrdi da žele da pretoče sve igre u pisanu formu. Blizzard je oduvek važio za razvojni tim koji veoma promišljeno objavljuje igre. Gotovo da nemaju neki masan neuspeh, jer se trude da igru puste igračima tek kad je zaokružena, uravnotežena koliko je to moguće. Stoga me je začudila šarolikost kvaliteta knjiga iz franšize StarCraft, a posebno prva koja je totalni promašaj.

Dakle, serija kreće romanom StarCraft: Uprising, autora Mikija Nilsona, zaposlenog u Blizzard Entertainment-u. Tu se priča o poreklu Sare Kerigan i uvode se Zergovi kao tajanstveni projekat korumpirane vlade. Druga knjiga, StarCraft: Liberty's Crusade zapravo je opis prve kampanje u igri i prati razvoj političke situacije Terana, a pojavljuju se i Protosi. Premda ne spada u najbolja ostvarenja Džefa Graba, knjiga se ističe kvalitetom karakterističnim za ovog autora. Treća je StarCraft: Shadow of Xel'Naga, veoma iskusnog Kevina Andersona. Za knjigu koja povezuje StarCraft i Brood War, prilično je zanimljiva. Sledi još jedna superzvezda treš-književnosti, Trejsi Hikman sa četvrtom knjigom StarCraft: Speed of Darkness. Vremenski, ovaj roman je korak unazad i opisuje nam dogodovštine grupe marinaca sa početka ratova koje igra opisuje. Ove četiri knjige kasnije su objedinjene u antologiju pod naslovom The Starcraft Archive. Ostale knjige nisam čitao. Ponajpre zato što posle izvesnog vremena postaje jasno da pucnjava između Terana, Zergova i Protosa jeste zabavna u igri, ali kao književnost i ne otvara neke prostore kreativnosti. Osim toga vidim da su kasnije to i producenti shvatili pa se sledeće četiri knjige usredsređuju na pojedine likove. Autori mi takođe nisu bili zanimljivi, jer je posredi druga liga američkih pisaca zanatskog tipa.


StarCraft: Uprising upoznaje nas sa Arkturusom Mengskom, teroristom, revolucionarem i surovim političarem koji će se kasnije proglasiti carem. Za sada on vodi grupicu nerealno slabašnih i neopremljenih seljana koji nekim čudom uspevaju da a) oštete ogromni bojni brod, b) napadnu supertajnu vladinu naučnu laboratoriju, c) gotovo nenaoružanu upadnu u akademiju za obuku Ghost-ova i sve ih potamane. Gospode, nadam se da vam je ovo dovoljno i da ne moram da vam objašnjavam da su situacije tragikomično loše prikazane, likovi očajni, dijalozi tupavi, a rupe u zapletu  veličine ultraliska. Veoma loš roman, rđavo i napisan, naprosto mi nije jasno kako su ovo dopustili u Blizzard-u.


Posle katastrofalne prve knjige, Liberty's Crusade mu dođe kao melem na ranu. Stuktura romana je čvrsta i zasniva se na prepričavanju događaja iz ugla novinara Majkla Libertija. S obzirom na to da je nabasao na dokaz o korumpiranosti Konfederacije, Majkla sklanjaju na Norad II da bude vojni izveštač. Isprva sve deluje kao udobno poslanstvo na kome nema mnogo posla, a para kaplje. Međutim, planetu Čau Saru pregazili su Zergovi, a njih kasnije spržili Tasadarovi Protosi. Novinar kapira da nešto tu nije u redu i da Teranska Konfederacija zna mnogo više nego što pokazuju. Zbog sumnjičavosti, Djuk ga ostavlja na Mar Sari, a tihom akcijom novinar je uklonjen sa aktivne dužnosti. Preživljava zahvaljujući Sari Kerigan i Džimu Rajnoru. Upoznaje se sa Sinovima Korhala i postaje Mengskov stručnjak za propagandu. Jedno vreme opčinjen Arkturusom, Majkl igra kako ovaj svira sve dok ne skapira da je Mengsk isto tako fanatičan, brutalan i pokvaren kao i Konfederacija. Kap koja je prelila čašu za Majkla bilo je Arkturusovo žrtvovanje Sare Kerigan. Sve u svemu veoma uzbudljiva i dobro napisana priča. Zabavna je za ljubitelje serijala koji će tačno znati da prepoznaju misije iz igre, ali prijaće i onima koji nisu igrali StarCraft. Ne mogu da kažem da je brilijantna kao neka druga Džefova izdanja, ali sasvim pristojna avanturistička knjižica.


Autori treće knjige iz serijala, StarCraft: Shadow of the Xel'Naga, jesu bračni par Kevin Anderson i Rebeka Moesta Anderson. Kad pišu zajedno potpisuju se kao Gabriel Mesta. Kevin je veteran američke industrije književnosti. Poznat je kao pisac za StarWars, Titan A.E. X-files, te kao koautor novih knjiga iz serijala Dina. Za svoju prozu nominovan je za nagradu Nebula. Podržava mlade pisce projektom The Stellar Guild koja spaja novajlije sa veteranima kao što je on. Tako mladi autori imaju priliku da prođu zapaženije na tržištu na kome je brend sve, a kvalitet ništa.

U tom smislu, roman Shadow of the Xel'Naga je pristojno napisan. Zabavno štivo koje pomalo pomera  ugao pripovedanja i smešta nas na zabačenu koloniju Bekar Ro na kojoj se stanovnici bore za goli život i opstanak protiv sila prirode. Kad oluja i zemljotres otkriju drevni artifakt, sve zaraćene strane sjate se na Bekar Ro u pokušaju da ga zauzmu. Međutim, kao što će glavna junakinja Oktavija Bren i njena prijateljica Kserana, mračni templar, pokušati da ih upozore, artifakt nije dragocenost već velika opasnost. Bio bih sklon da više hvalim ovu knjigu da nije mnoštva nedoslednosti u kanonu, grešaka u prikazivanju likova, te očitih budalaština kao što je opsada sela. Dakle, armada Zergova napada najobičnije selo nekih tamo domorodaca koji od oružja imaju samo sačmare, vile i kombajne. I ta seoska armada do nogu potuče Zergove i ono, obeshrabri ih (?!) da nastave napad. Čini mi se da bračni par Anderson nije bio naročito nadahnut tokom pisanja ovog romana.


Stižemo do Trejsija Hikmana. Mnogi ga znaju po saradnji sa Margaret Vajs, mnogoknjižju Dragonlance, ali i kao autora modula za D&D. Takođe, kad čuju Trejsi Hikman mnogi prevrću očima. Činjenica je, međutim, da je posredi veoma dobar pisac žive mašte i slikovitog izraza. Možda i najbolja knjiga serijala, StarCraft: Speed of Darkness govori o sudbini marinaca na planeti Mar Sara. Roman uspešno vezuje ličnu ispovest i traganje za identitetom marinca Arda Melnikova koji od dorgiranog indoktriniranog novajlije postaje heroj koji daje život da bi civilima kupio vreme da pobegnu sa uklete planete. Radnja je napeta, likovi su veoma uverljivi, od ludog Firebat-a Fetu Koura-Abija, preko bizarne braće Jans do opake poručnice Brijane. Neću vam dalje otkrivati, ali ako odlučite da pročitate samo ovu knjigu iz celog serijala, nećete se pokajati.

Serijal knjiga smeštenih u StarCraft nije naročito dobro ujednačen sa kodeksom same igre, pa ćete na mnogo mesta nalaziti nedoslednosti. Ne samo razmimoilaženja sa igrom, već i sa drugim knjigama serijala. Neujednačenog kvaliteta, serijal je ipak uspeo da privuče nekoliko dobrih autora koji su napisali knjige koje mogu da zabave i "običnog" ljubitelja fantastike, a ne samo fanove igre, što jeste za pohvalu.


Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

1 komentar:

  1. Lepo opisano, hvala na sažetom prikazu radnji opisanih naslova. Neke sam pročitao, ali bih taman sada mogao da se fokusiram na preporuke, kada budem imao vremena.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!