1. svi 2013.

Piraterijom protiv piraterije

Mladi studio Greenheart Games napravio je i objavio igru Game Dev Tycoon. U toj igri, vi ste u ulozi menadžera studija koji - pravi igre. Inception! "I've put a game in your game!" Šalu na stranu, stvari će uskoro postati veoma tužne. Naime, studio je piratovao rođenu igru i postavio krekovanu verziju na popularni torrent-sajt. U toj verziji igrača spopadaju pirati koji uništavaju prodaju i bankrotiraju studio. Piratovali su pirate i uništili ih piraterijom! Trostruki Inception! Boo-ya!


Tužni deo priče jeste to što su obe verzije imale kod koji prati broj korisnika, što je dovelo do poražavajućeg rezultata da je legalnu kopiju igre (svega 8 dolara) skinulo samo 6.4% korisnika (njih dvestotinak), dok je preko tri hiljade pirata iskusilo na sopstvenoj koži nedaće koje donosi piraterije.


Kako? Pa, tako što u igri u jednom trenutku pirati unište studio. Tragikomični obrt je u tome što su pirati koji su igrali kvazi-piratovanu verziju kukali kako ih piraterija uništava i pitali na forumima - DA LI MOŽE DA SE UBACI DRM!!! Ne znam da li pratite, jer priča je stvarno nekoliko puta uvrnuta, ali pirati su izloženi pirateriji, i odjednom kapiraju da je DRM super fora. 


Ne slažem se da je DRM super fora, srećom ni Greenheart Games. Pročitajte ostatak njihovog dirljivog posta ovde.

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 6:

  1. Odlicna, odlicna fora! :-D

    Samo da primetim, "Pročitajte ostatak njihovog dirljivog posta ovde." nema link nigde.

    OdgovoriIzbriši
  2. Izdavanje DRM Free igre je isto kao i ostaviti vukovima ovcu na čuvanje. Ako su kojim slučajem vukovi vegeterijanci - preživeće, tj. šanse za to su jako male :)

    OdgovoriIzbriši
  3. DRM neće nestati, svidelo se to nama ili ne. Sve više PC igara koristi always online DRM a čak će i novi Xbox po glasinama zahtevati stalnu internet konkeciju za igranje!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ideja im je odlicna, lepo su se dosetili :D

    OdgovoriIzbriši
  5. "To be fair, there are still individuals who either can’t make a legal purchase because of payment-issues or who genuinely cannot afford the game. I don’t have a quarrel with you."
    Нажалост, у Србији нас је много који имамо проблеме те природе. :(
    Мада, реално, не морамо да одиграмо сваку занимљиву игру која се појави :/

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlican nacin da se ljudima podigne svest o tome da jednog dana, mozda, nece imati igre za igranje.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!