17. stu 2013.

DDR4 kuca na vrata

Nova, četvrta generacija DDR memorija dolazi nam na tržiste 6 godina posle prethodne (DDR3) i biće dostupna od decembra. U odnosu na memorije prethodne generacije, najznačajnije i svakako najvažnije prednosti jesu veća brzina prenosa podataka, viši radni takt i niži napon.


Brzina prenosa podataka kod nove memorije iznosi početnih 2133 megatransfera u sekundi, eksponencijalno do 4266 MT/s, što je duplo više u odnosu na DDR3, kod kojeg je brzina u rasponu od 800 do 2133 MT/s. Očekivana potrošnja kreće se između 1,05 i 1,2 v, dok su DDR3 memorije znale da "povuku" i do 1,65 v. DDR4 memorija dolazi u obliku 288-pinskih modula, dok će moduli za prenosive računare imati 256 pinova (kontaktnih nožica).


Prvi proizvodi na policama nosiće oznaku Crucial (Micron) i Samsung, ali novi standard memorija zaživeće u pravom smislu tek sa pojavom prvih primeraka novih centralnih procesorskih jedinica i matičnih ploča, koje će ga u potpunosti podržati. To znači da ne morate još uvek da počinjete sa štednjom, ali onaj novi i5 sa 8 GB DDR3 više ne izgleda tako moćno kao pre dve nedelje, zar ne?
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 5:

  1. Ех а ја ни на тројку још нисам прешао...

    OdgovoriIzbriši
  2. Onda je vreme da pocnes da razmisljas o prelasku na nove standarde :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Код мене на једном рачунару DDR2 а на другом SDR! :D

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!