18. velj 2014.

Izlog po meri

Servis za digitalnu prodaju igara Steam uveo je koncem prošle nedelje nekoliko novina u svoju prodavnicu. Prva od njih su oznake (tagovi), koje korsinici po želji mogu davati igrama, a one najčešće korišćene će se prikazivati na strani igre u prodavnici. Oznake mogu biti bilo šta - od žanrova, preko tematike do prideva. Namera je da se stvori veća preglednost u rastućoj ponudi i omogući da pretragu skrojite prema sopstvenim željama.

Pretraga prodavnice po tagovima
Uvođenje oznaka nije prošlo bez trzavica i već prvog dana poveći broj igara označen je uvredama, psovkama i drugim neprimerenim pojmovima. One su ubrzo uklonjenje, u skladu sa Valve-ovim saopštenjem po oktrivanju mogućnosti označavanja. Ostaje pak nejasno zašto su uklonenje potpuno sve oznake sa negativnom konotacijom, te ako je neka igra objekltivno loša, nećete moći to i da naznačite. Ima i zanimljivih primera, kao što su Rome wasn't patched in a day za Rome 2: Total War, ili Procedural Death Dungeon za većinu rogue-like igara.

Dodavanje oznaka (levo) i preporučene oznake (desno)
Novina je i poboljšan sistem filtriranja već postojećih kategorija, pa je lakše izdvojiti na primer samo igre koje rade na Linux-u, one koje imaju ugrađenu podršku za modifikacije ili igre koje sačuvavanja drže u oblaku. Za kraj, dodat je i Recenly updated odeljak, na kome su prikazane igre sa skoro izašlim zakrpama i pratećom listom izmena.

Lista igara za koje su prethodnih dana izašle zakrpe
 
Oznake su za sada beta fazi i verovatno će njihov stepen korisnosti rasti kako sve veći broj ljudi bude označavao igre, a Valve prilagodi pravila praktičnim potrebama. A sad, kakvim ste sve pošalicama vi označili neku igru?
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

0 comments:

Objavi komentar

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!