19. tra 2014.

Titanfall, recenzija

Gospoda Vins Zampela i Džejson Vest su osnivači studija Infinity Ward. Zaslužni su za nastanak franšize Call of Duty. Pre nekoliko godina napustili su studio koji su sami osnovali, razočarani činjenicom da svake godine moraju da prave gotovo istovetne visokobudžetne pucačine za veliku korporaciju (Activision). Za njima odlazi još nekoliko desetina kolega i zajedno osnivaju Respawn Entertainment. U kakav projekat se upuštaju ovom novootkrivenom slobodom? Prave Titanfall, visokobudžetnu pucačinu i izdaju je uz pomoć velike korporacije (EA games).

Titanfall je, dakle, FPS smešten u neodređeni period u budućnosti. Potpuno je okrenut igranju putem Interneta i nema sadržaj namenjen solo-igračima. Umesto njega tu je kampanja sa po devet misija za obe zaraćene strane (IMC i Militia) kroz koju ćete proći igrajući zajedno tj. protiv drugih igrača. Ovaj mod je najavljivan kao potpuna revolucija žanra, ali se ispostavilo da nije ništa do serije mapa iz redovnog multiplayer-režima povezanih kratkim audio-snimcima i povremeno animacijom pred početak borbe. Autori čak nisu preterano lupali glavu oko dizajna ovih misija, te ćete ili učestvovati u napucavanjima do predodređenog broja poena ili u zauzimanju kontrolnih punktova. Mape imaju unapred određen ishod tj. nevažno je koja strana pobedi, jer će se uvek desiti isti završetak kako bi se pratila štura priča. Ovo je katastrofalno propuštena prilika da se napravi nešto zaista interesantno, naročito kada se podsetimo da je Wolfenstein: Enemy Territory pre jedne decenije imao slično rešenu kampanju za više igrača.

Na repertoaru su najklasičniji mogući modovi igre - Attrition (timski deathmatch), Capture the flag, Hardpoint (zauzimanje i odbrana ključnih tačaka na mapi) i dve varijacije na Last Man Standing. Novotarije autori izgleda čuvaju za buduća proširenja ili čak nastavak. Opet, ne gine poređenje sa brojnim drugim igrama iz žanra gde ovi modovi postoje dugi niz godina ili su zamenjeni naprednijim modovima koji se okreću timskom igranju i asimetričnim mapama. Srećom, izbor bojišta je vrlo zanimljiv. Obiluju pojedinostima i putanjama kojima se možete kretati tako da ne dolazi do uvek istih taktika i istih mesta susreta dva tima. Na nekima ćete sretati i vanzemaljsku faunu, doduše van granica igrivog prostora, ali to ipak donosi dozu životnosti u krajolik od čelika i kamena.

Nasuprot nemaštovitim bojištima, same sposobnosti boraca su veoma zabavne zbog elemenata parkura. Pomoću raketnih ranaca koje likovi nose u borbu, igrači mogu da izvode dvostruke skokove, trče po zidovima i savladavaju visoke prepreke kao u retko kojoj pucačini. Možda je Brink već imao parkur, ali nije bio dovoljno funkcionalan. Poteze je, pritom, izuzetno lako izvoditi - igra vas ‘’lepi’’ za zidove kad skočite te je vrlo lako vezivati nekoliko vratolomija prilikom kojih se sve brže krećete. Nije baš poput trik-skokova iz starih pucačina, ali je poprilično zabavno i lako se vežba.

Cela igra vrti se oko velikh robota. Dva minuta posle početka meča umilni ženski glas obaveštava da je vaš lični Titan spreman. Pritisnete li dugme V, kroz nekoliko sekundi i uz grmljavinu i omanji zemljotres, pored vas sleće grdosija od robota (taj trenutak je naslovni Titanfall). Daljim pritiskanjem na V robotu izdajete komandu da vas prati ili ostane u mestu, dok se pritom brani od napada protivničkih igrača i njihovih Titana. Odlučite li da se ukrcate u utrobu robota, igra se iz opšte jurnjave po zidovima pretvara u nešto sporiju simulaciju vođenja pokretne tvrđave naoružane tonama raketa. Pešadinci koji su vam do malopre zadavali glavobolje granatama sada su hrskave bubice preko kojih ćete pretrčavati. Čak i dok ste u kokpitu robota morate biti oprezni, jer protivnički piloti imaju načine da vašeg novog Titana pošalju na otpad - svaki igrač sa sobom nosi za to prigodno oružje, a može i da se veštim kretanjem popne na kabinu i istrese kišu metaka neposredno u izloženu elektroniku robota. Izgubite li Titana moraćete da čekate na izgradnju novog tako da je imperativ na preživljavanju.

Između borbi možete opremati pilota i Titana slično kao u igrama serijala Call of Duty. Borbeni komplet čine glavno oružje, pištolj, teško oružje za borbu protiv Titana, granate i nekoliko dodatnih mogućnosti (privremena nevidljivost, detektor pokreta itd.). Arsenal nije naročito velik sa standardnim automatskim naoružanjem koje viđamo u današnjim pucačinama, ali je uravnotežen i svako će naći primerak oružja koji mu najviše odgovara. Opremu ćete otključavati skupljanjem iskustvenih bodova, a izvršavanjem mini-izazova dobijaju se poboljšanja za oružje i specijalne kartice. Te burn kartice su mali bonusi poput ubrzavanja kretanja ili smanjivanja vremena izgradnje novog Titana. U borbe je moguće poneti samo tri. Kartice koristite samo kada poginete i traju tokom jednog “života”. Kada vaš lik stigne na 50. nivo iskustva možete ga “penzionisati” i tada prelazite u novu generaciju lika - dobijate bedž pored imena sa oznakom generacije, a iskustvo i otključana oružja vraćaju se na prvi nivo. Prelazak u novu generaciju ne donosi nikakve prednosti, već je čisto estetske prirode kako bi pokazao drugim igračima da ste već iskusili sav igrin sadržaj. Problematično je jedino otključavanje dodatnih modela titana za šta je potrebno dva puta proći kampanju. S obzirom da popularnost tog režima igre drastično opada svakog dana, postavlja se pitanje šta će se desiti kada jednog dana ne bude dovoljno igrača u ovom modu.

Još pre početka beta-testa, igra je trpela brojne kritike - ograničenje na samo šest igrača po timu i prisutnost brojnih kompjuterski vođenih likova kako bi se na mapi pravila gužva. Dvanaest igrača na prostranim mapama često je premalo i dešava se da jurite unaokolo tražeći ikakvu akciju. Gužva jedino nastaje ako se zadesi isto toliko robota, mada većina mapa nudi dovoljno prostora da svi imaju dovoljno mesta za kretanje. Druga zamerka tiče se dodavanja velikog broja prašinara, potpuno neinteligentnog topovskog mesa koje je u stanju da vas promaši iako stojite mirno na dva koraka od njih. Tu su samo da biste skupili lake poene i ranije osvojili Titanfall. Ginu užasno brzo. Kad god sam ubijao nekog od botova osećao sam se pomalo prevareno, ne zbog toga što su zamaskirani kao igrači, već kao da me kompjuter potapše po ramenu i cinično kaže “bravo Perice, pobedio si”. Ulagivanje igraču umesto izazova. U stvari, to mi je najviše smetalo kod ove igre, što dobijate poene za apsolutno sve uključujući i pozivanje Titana, kao da su se autori plašili da će uvrediti igrača ako zahtevaju malo više truda. Svetla tačka i nešto što bih voleo da vidim i u drugim igrama jeste završnica svake mape - sletanje broda za evakuaciju i povlačenje poraženog tima dok beže od kiše metaka i tutnjave Titana. To je mnogo bolje rešenje od pukog brojčanog prikaza konačnog ishoda. Poraženi tim ovim dobija priliku da osvoji dodatne bodove i eventualno se osveti pobednicima.

Iako je grafika sjajna (zaslugom modifikovanog Source endžina), igra ima tehničke nedostatke, mahom zbog činjenice da su u izdavanje upetljani EA i Microsoft. Klasičnih dedicated servera koje vode igrači nema, već se sve zasniva na Majkrosoftovoj mreži Azure. Povezivanje na server izgleda ovako: sa glavnog ekrana izaberete data centar, pa čekate dok se igra poveže na njega, onda birate mod igre i opet čekate da vas sistem poveže sa grupom igrača i zatim ide učitavanje mape. Ako ste srećne ruke, stići ćete na sam početak mape. Koju mapu ćete igrati kao i koliko je igrača u timovima nemate mogućnost da saznate sve dok se mapa ne učita. Začuđujuće, ne postoji ni glasanje za sledeću mapu kao ni promena moda igre osim povratka u glavni lobi i čekanja u redu za novu ekipu. Na žalost, tu nije kraj mukama - može se desiti da budete povezani na server gde su timovi neravnopravni – dešava se da počne bitka šest na jedan - bez mogućnosti da promenite tim čak ni u lobiju između dva meča dokle god ste na istom serveru. Igra nema mogućnosti automatskog usklađivanja timova niti njihovog mešanja u slučaju da jedna strana neprestano postiže veliku razliku u poenima. Kada je igra izašla, nisu mogli da se prave privatni mečevi. Vrlo neodgovorno od tima koji ima toliko godina iskustva iza sebe.

Titanfall nije revolucija kakvom je njena reklamna kampanja predstavlja. Ispod velike količine nelogičnosti prouzrokovanih od strane izdavača (serveri i kompletan sistem za povezivanje sa igračima) krije se solidna i pre svega zabavna pucačina. Da li vredi 60 evra, koliko EA traži? Nipošto, jer se za uloženi novac dobija vrlo ograničena količina sadržaja. Nova bojišta će, nažalost, dolaziti u vidu malih proširenja i neće biti besplatna. Podsetimo se da konkurentne igre iziskuju znatno manja ulaganja ili su, čak, potpuno besplatne. Zbog toga, kupovinu ovog naslova mogu da preporučim isključivo tokom neke veće rasprodaje.

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 6:

  1. Zar nisu najavili neke nove mape, koje će kao biti besplatne?

    Meni se ovo tako igra, da budem iskren, najviše zbog mechova. Igra zaista izgleda kao FPS snova, al je skupa u vražju njuka kolu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nope, mape ce naplacivati a nove modove ce svi dobiti besplatno.bice tri paketa mapa, svaki sa po 3 mape i cenom od 10 evra (ili 20 ako uzmes season pass).

      Inace zahvalio bih se kolegi Nemanji koji mi je ustupio svoj primerak igre za testiranje :)

      Izbriši
  2. Zamerke sto se tice servera stoje, tu su bas haos napravili, ali osim toga, mislim da je igra odlicna. Vrlo zabavno i sveze iskustvo, pogotovo meni jer nisam voleo CoD i BF. Pogotovo kada provalite taj sistem igre sa vezivanjem wallrunova, pa usput ubijete protivnika koji isto tako trci po zidu i na kraju uskocite u titana :)
    Broj igraca je vrlo dobro odmeren jer bi sa vecim brojem titana bilo mozda i pretrpano. Ali mislim da je pravi razlog toga to sto bi zahtevalo vise resursa, a igra se i u ovom obliku poprilicno muci na Xbox One. Ni na PCju nije sjajna optimizacija. Inace, igra je jos od prvog dana na CD key sajtovima mogla da se uzme za 40ak eura tako da ni cena nije tako strasna ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Pada kupovina čim bude moglo da se kupi za nekih 20 evra.

    OdgovoriIzbriši
  4. U ovom trenutku vam je na 50% snizenja Titanfall,po ceni od 48 eura.

    OdgovoriIzbriši
  5. "Kampanja" je stvarno ocajno odradjena, cini mi se da su vise vremena proveli reklamirajuci je nego stvarno radeci na njoj. Takodje problem je sto ne postoje dedicated serveri i server browser. Ali sa druge strane igra je stvarno zabavna i veoma zarazna. Akcije ima non-stop, osecaj dok izvodite parkur i tako povezete nekoliko ubistava, zajasete protivnickog titana, unistite ga i vratite se na bojiste je neprocenjiv. Sva oruzija u igri, titani i dodaci su odlicno balansirani i za sada nista se nije pokazalo kao OP.

    Igru mozete naci za 30 evra sto je, po mom misljenju, dobra cena za ovu igru.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!