5. srp 2014.

Blockstorm, recenzija

Zamisao o spajanju dve ili više vrsta igara u jednu celinu koju bi činilo “najbolje iz oba sveta” nije nova, a ishodi ovakvih alhemičarskih poduhvata nisu ujednačeni. U potrazi za zlatnom formulom, italijanski razvojni tim GhostShark Games okrenuo se mešavini multiplejer pucačine i okruženja sastavljenog od voxel-a (kockica), u stilu Minecraft a. Krajnji proizvod je Blockstorm, igra koja je početkom juna dospela na Early Acces odeljak Steam-a.


Način prikupljanja dela sredstava potrebnih za razvoj igre bio je neobičan. Indie Gala, jedan od poznatijih sajtova sa bundle ponudama predstavio je prošle godine Gala Fund, fond iz kojeg bi se finansirao nastanak indie igara. Više pojedinosti nije dospelo u javnost. Nekoliko meseci kasnije obznanjen je Gala Projekat X, video igra u razvoju, o kojoj takođe nije bilo podataka. Kasnije smo saznali da se iza maske krije Blockstorm. U redu, tajnovitost budi radoznalost i sve je moglo biti samo način privlačenja pažnje. Ipak, u Indie Gala malo drugačije shvataju funkcionisanje fondova. Sredstva za Projekat X nisu obezbeđena unapred, već se za njega odvajao deo novca od svake bundle prodaje. Trik je u tome da je ovo bilo podrazumevano podešavanje. Ako kupac nije dirao slajdere za raspodelu novca, deo je, umesto tvorcima čije se igre tom prilikom kupuju, preusmeravan na razvoj Blockstorm-a. Uz to, kupčev novac je praktično odlazio za mačku u džaku, bez garancija da će jednog dana dobiti ni mačku ni džak. Smelije nego Kickstarter, ali je uspelo da prođe. Kako bilo, ako ste kupili veći broj Indie Gala ponuda (tj. izdvojili ste, znali ili ne barem 10 dolara za Projekat X), sva je prilika da vas na korisničkom nalogu sajta čeka Steam ključ za Blockstorm.



Premise na kojima Blockstorm počiva su jednostavne – borba na život i smrt sa drugim igračima, u kojoj mecima/lopatom možete uništavati okoliš ili praviti prepreke (postavljanjem kocki) ne bi li stekli taktičku prednost. I to je sve. Na raspolaganju su tri vida sukobljavanja: deathmatch (običan i timski) i assault u kojem napadate protivničku bazu. Da indie gušteri u FPS bari punoj krokodila, teško mogu da se izbore za mesto pod suncem, jasno je već pri izboru servera – prilično su pusti, pa nismo uspeli da probamo assault. Neugodnost je dodatno naglašena nepostojanjem botova i načina da se automatski priključite (onom jedinom) serveru na kojem ima ljudi, ali je već pun.


Završili smo sa menijima i uskočili u borbu. Ne postoje klase, izbor vatrenog oružja je slobodan, ali istovremeno i oskudan - sačmara, tri jurišne puške i snajper, zajedno sa tri sasvim beskorisna pomoćna oružja čine nezavidan arsenal. Pored nabrojanog, uvek su dostupne kocke, lopata kojim ih uklanjate, nož za nedobog i eksplozivna naprava - granata, minobacač ili jedna od dve poslastice koje donekle poboljšavaju utisak - C4 sa daljinskom detonacijom i mina sa laserskim snopom. Naoružanje utiče na brzinu kretanja, pa uzmete li jaču/težu opremu hodaćete kao kroz žele.


Sporosti akcije doprinose i prevelike osnovne mape kao krojene za 32 igrača, dok server prima samo polovinu tog broja. Pucanje ostavlja neubedljiv ustisak, izostaje naznaka da li ste pogodili metu. Nije lako razlučiti odakle neko puca na vas – ne dâ se odrediti pomoću zvuka, a vid vam se muti kad ste pogođeni. Pogodci u glavu (headshot), sastavni deo zabave svake pucačine od ’99 na ovamo – ne postoje! Iznenadni dvoboji rešavaju se sistemom “ko prvi potegne”, pošto tromost kretanja ne dozvoljava munjevite reakcije. Ovo upućuje na oprezno igranje. Na nesreću, partije se zbog toga češće svode na dva ortaka koji snajperišu negde sa nebesa, nekoliko likova koji se štekaju po rupama čekajući plen, i dva-tri pacera koji nisu sigurni šta treba da rade, pa služe kao topovsko meso ostalima. Niz dlaku kamperima idu i modeli likova koje je lako prevideti, naročito ako su iste boje kao okolina.


Taktički deo igre odlikuje se sposobnostima izmetanja tla ispod nogu protivnika, prolaska glavom kroz zid, pravljenja hodnika koji vas pokrivaju, skrivanja zamki i slično. Ove mogućnosti naoko deluju kao prednost, ali efektnost njihove primene se gubi usled opšte tromosti igre, veličine mapa i kratkog trajanja partija (pet do deset minuta). Zabavni događaji – kao kada minobacačem srušite toranj na kraju mape, pa oborite snajperistu sa vrha - previše su retki da nadomeste druge nedostatke.


Iako nije dogurao do verzije 1.0, Blockstorm radi bez ikakvih problema, izbacivanja iz igre ili pucanja servera, niti je sistemski zahtevan. Izgledom igra ne pleni. Izuzev detaljnih modela likova, kao i mehanika igranja, prilično je jednostavan. Veća definicija tekstura je jedino po čemu odudara od svog vizuelnog uzora, Minecraft-a. Osnovne mape su prilično raznovrsne (grad, šuma, vojna baza, dve kule itd.) i urađene uz obilje pojedinosti. Neke crpe nadahnuće iz drugih igara. Na primer, mapa na mostu je preslikan Bridge Crossing iz America’s Army. Prvi zvuk koji dopre do vaših ušiju – muzika iz menija zvuči obećavajuće; međutim kada se priključite meču zvukova nema, osim povremene pucnjave i bata koraka!


Pri spravljanju mešavina, ne treba štedeti na sastojcima, što je greška iz koje će GhostShark Games morati da uči. Rukovanje kockama i pucanje postoje u najosnovnijem obliku. Kada na to dodamo prečesto odsustvo ikakvog zvuka (i to ne usled tehničkih problema), minimalističku grafiku i prazne servere jasno je da Blockstorm nije igra koja može da postane više od prolazne zanimacije. Tvorci kao jednu od snaga igre naglašavaju činjenicu da igrači mogu da prave i koriste sopstvene mape i modele likova. Ipak, istina je da koliko god da mućak nakitite bojama i ukrasima, on i dalje ostaje – mućak.

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

3 komentara:

  1. Hteo sam da pitam šta je bilo sa onim prenosom okršaja u Blockstorm-u što je bio objavljen prošlog meseca?Bilo je rečeno posle devet ali izgleda da se nije odigrao ili se možda varam?Bio bih vrlo zahvalan ako bi neko mogao da mi pošalje link tog napucavanja ako je ikako moguće.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eh, ne znamo ni mi šta se zapravo desilo, osim da je server bio pun i da se developeri nisu pojavili na kraju, pa nije ni bilo zvaničnog prenosa.

      Izbriši
  2. Oh, no! You killed the gamer scene! ;)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!