10. ruj 2014.

Da li će Mojang otići Microsoftu?

Šuška se šuška, da Microsoft hoće da kupi Minecraft, tačnije kompaniju Mojang. Što i da ne probaju, Minecraft je prodao preko 54 miliona kopija, a tek što je stigao na PS4 i Xbox One, a i verzija za PS Vita izašla je tu skoro.

Glasine su za sada nepotvrđene, ali zanimljivo je to što je letos Notch objavio blog u kome priča o promeni EULA koja dopušta serverima da naplaćuju koješta od igrača (ranije je to bilo strogo zabranjeno). Da li slučajno ili ne, tek pominje i to da je Mojang nastao iz neophodnosti da Minecraft stavi pod kakvu takvu kontrolu, jer sam to nije mogao. U tom smislu, ističe Notch, Mojang-u nije cilj da zgrće lovu već da postupa kako je najbolje za igru. 

Ipak, šuška se o dve milijarde dolara, a i sam Notch kaže da su visoke ponude uvek primamljive. Šta mislite hoće li se Notch prodati ili neće?
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

  1. "Nova" EULA samo bolje uredjuje i jasnije definise sta se sme, a sta ne, jer su mnogi serveri prodavali iteme koji su inace sastavni deo igre, sto je zestoko krsenje, jer zapravo prodaju deo igre, tj. deo intelektualne svojine Mojanga. Druge stvari kao sto su kape, itemi koji ne uticu na gameplay, itd, su dopusteni serverima da prodaju igracima.
    Dodatno, Mojang je morao da se ogradi bolje, jer su dobijali zalbe i prituzbe roditelja mladjih igraca koji su sikanirani na tim divljackim serverima, i koji su banovali tu decu koja su placala i po $500 da bi postali clanovi servera ili da bi dobili dijamanstski pickaxe...
    Takodje, prethodna verzija EULA-e je pisana kada je Minecraft bio mala i nepoznata igra, i kada se podrazumevalo da od nje tesko da moze da zaradi i sam Notch, a kamoli neki server owner. A pisana je vrlo neobavznim jezikom, jer su sam Notch i rani zaposleni vrsili pritisak (cemu se protivio CEO Mojanga Carl Manneh, btw) na advokate koji su je sastavljali, da pisu sto "neobaveznijim" jezikom i da bude sto manje rigidna, da bi oslikavala filozofiju i atmosferu kakvu su hteli da imaju u kompaniji.

    Oko nastajanja Mojanga nema nikakve misterije, kako se ovde navodi, (a jos manje veze sa Microsoftom), jer je Mojang nastao pre nekoliko godina, kada MS i XBOX nisu bili ni na vidiku. Nastao je da bi Notch mogao da zaposli jos dvoje ljudi i da bi mogli lakse da upravljaju IP-om.
    Fun fact: Notch ustvari Mojangu licencira Minecraft, Mojang nije vlasnik Minecraft IP-a.

    Tacno je da Notchu i Mojang-u nije cilj da zgrce lovu vec da postupa kako je najbolje za igru (s tim bih se slozio sa autorom), i to je vise puta ne samo izjavio, vec i pokazao. Jos pre godinu-dve-tri (ne secam se tacno) Notch je imao ogromnu, za tadasnje prilike, ponudu da proda Minecraft za neke silne pare tipa pola milijarde ili milijardu "poznatom IT investitoru", ali je to odbio iz navedenih razloga. Cak mu je i sam Microsoft vec nudio oktup kompanije ranije, ali je i to odbio... Jer im je filozofija tada bila, da ne zele da se sire i postanu mega-kompanija, niti da imaju desetine hiljada zaposlenih, vec da osatnu mala i agilna kompanija ciji ce zaposleni moci da se zabavljaju radeci i da prate svoju viziju i rade ono sto oni misle da je najbolje za igru i kompaniju, bez da odgovaraju investitorima i zahtevima za suludim uvecanjem profita.

    E sad, ja ne pratim pomno vec neko vreme sta izjavljuje ni Notch ni Mojang, niti kakva su desavanja i prilike tamo, ali ako se uzme prethodno napisano u obzir, ne bih rekao da ce prodati.
    S druge strane, on je vise puta pokazao da je posten i da nije alav na pare, ali i da nije retardiran da dozvoljava da ga neko potkrada ili da ga ostecuje finansijski... kao i da nece propustiti dobru priliku za zaradu ako mu se ukaze. Cak je i izjavio jednom prilikom, kad mu je neko nudio vece pare, da je bio "tempted", jer niko ne moze da ostane ravnodusan na toliku kolicinu novca (parafraziram).
    A otprilike, ako je ova vest tacna o cifri 2mlrd, verovatno da ce tako ponovo razmisljati ako nista drugo. :D S tim, da su ovo vec vrrrlo ozbiljne pare, sa kojim moze da uradi dosta u bilo kom pravcu, a s obzirom da je vec donirao pre nekog vremena $250,000 organizaciji EFF (Mark Kuban recimo koji je vec tezak nekoliko mlrd $ je isto donirao $250k), ne bi cudilo da sebi omoguci takvu slobodu da pomaze "good cause" i razvitak tehnologije, patentnog sistema, zakona i uopste IT kulture u pravom smeru.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nek proda pa da konačno igra dođe na Steam i bude na nekom razumnom sale-u. Da stipse kao ja mogu konačno da je kupe. :D

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!