19. svi 2015.

The Witcher 3, poređenje hardvera

Ukoliko ste očekivali da prvog dana objavimo recenziju, razočaraćete se jer su se i naše kopije otključale na Steamu sinoć kad i vaše. Možda nešto bude kasnije, a možda tada bude prekasno za čitanje jer ćete svi već odigrati. Ipak, za onih nekoliko junaka koji se nisu odvažili na kupovinu jer nisu bili sigurni da li će moći da pokrenu igru - dobra vest! The Witcher 3 je dovoljno optimizovan da radi i na mašinama koje su (ne mnogo) ispod propisanog minimuma. Nešto je teže izvući maksimum, ali videćete na slikama da igra izgleda veoma dobro i na nižim grafičkim podešavanjima.

Zahvaljujući našim saradnicima i prijateljima bloga, u mogućnosti smo da uporedimo tri različite konfiguracije sa optimalnim podešavanjima za svaku ponaosob. Dakle, ne poredimo koja grafička može da izvuče više, to i mala deca znaju, već prikazujemo kako identične lokacije (na što približnijim slikama) izgledaju na mašini koja je ispod minimuma (A), na optimumu (B) i blizu ultra (C). Sve slike su snimane u okviru Steama i automatski kompresovane u jpeg, dakle tu se gubi deo kvaliteta ali... da ne sitničarimo.

Prva mašina, ona ispod minimuma koji je propisao CDPR jeste A) i5-2400 + 8 GB DDR3 + GTX560SE 1 GB DDR5 (koja je u suštini GTX460 sa novim imenom i daleko je od 560 ili 560Ti). Drugi računar (oko optimuma) je B) i7-2600k + 8 GB DDR3 + GTX760OC 2 GB DDR5, a treći, najjači na ovom testu, jeste C) i7-4790K + 16 GB DDR3 + GTX970 4 GB DDR5. Nismo imali dovoljno vremena da se igramo sitnim podešavanjima i INI fajlovima, pa je sasvim moguće da bi ova dva jača mogla da izvuku i lepši prikaz, ali u poređenju sa prvom konfiguracijom dokazuju da se finansijsko ulaganje u hardver, do određene mere, svakako isplati. Evo podešavanja za svaku mašinu:


Pa da počnemo sa poređenjem!

Kaer Morhen, Geraltove odaje
GTX560se - vidljivo mutne teksture, krzave ivice, nedostatak teselacije itd.

GTX970 - komentar je suvišan :)

Mlada Ciri posle vežbanja

560se

760

970

Mlađi čitaoci sada neka okrenu glavu i brzo skroluju dole!

Očekivano, 560se gadno kaska. Nije ni čudo da autori nisu želeli da ljudi igraju sa ovom grafikom. Ipak, ko nije razmažen, biće mu OK dok za par godina ne skupi novac za sledeću generaciju grafičkih adaptera.

760

970 - Razlika između ove dve karte je jedva vidljiva u ovoj sceni, mada se jači AA može primetiti kod 970

Terasica i horizont

560se

760

970

Nepotrebno je ići dalje. Zaključak je jasan. Vlasnici odgovarajućih grafičkih karata moći će da se igraju bez problema. Čak i igrači sa nekoliko generacija starim hardverom moći će da pokrenu igru (doduše, ne u 1080p i sa fps zaključanim na 30 da se obezbedi tečan prikaz). U višoj klasi ima vizuelnih razlika, ali su daleko manje nego između minimuma i high podešavanja, tako da, ako već nemate gtx970, nema potrebe ni da je kupujete samo zbog ove igre, osim ako ne planirate da igrate u 1440p ili višoj rezoluciji. U svakom slučaju, ono što smo do sada videli obećava dobru zabavu za celo leto, a možda i duže ako se nabavi season pass.
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

3 komentara:

  1. A na laptopu starom 6 godina? :(

    OdgovoriIzbriši
  2. Koje su specs? Vrlo verovatno da bi raidlo u minimal podesavanjima u 1024x768 ili 1280x720. Tu su uvek i konzole po ceni kvalitetne graficke da se igra bez mnogo "hoce li mi raditi' razmisljanja.

    OdgovoriIzbriši
  3. Taman da uzmem ovo kroz neku godinu, kad je ispeglaju malo, padne cena i očisti se backlog :)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!