23. lis 2009.

Good Old Games - Nostalgični muzej igara, sa prodavnicom suvenira.

Kada govorimo o online kupovini igara, kao sve češćem surogatu za odlazak u prodavnicu, Steam (o kojem je već bilo reči) se nameće kao najčešći odgovor. Ali, uz sve realne prednosti, postoji par mana koje su svojevrstan prst u oko svakome ko koristi ovaj servis. No, nećemo se ponavljati. Ovaj put imamo nameru da vam predstavimo jedan suštinski drugačiji servis, koji za sada sadržinski dopunjuje Steam, ali polako širi ponudu i postoji šansa (možda je šansa prejaka reč) da postane direktan konkurent ekipi iz Valvea kada je u pitanju globalno tržište (akcenat je na reči “globalno”, pošto na teritoriji Severne Amerike već postoji dobra doza konkurencije u vidu Direct 2 Drive-a).

U pitanju je, naravno, Good Old Games, entuzijastički projekat omanjeg tima ljudi koji je nedavno navršio godinu dana postojanja. Za tih godinu dana, na GOG-u se našlo oko 150 naslova, što je mizerno u odnosu na pominjani Steam. Dobra vest je da učestalost dodavanja igara raste eksponencijalnom brzinom, te je sada došla na otprilike jednu igru nedeljno. Ali, ono što je specifično za naše istočnoevropske prijatelje je da, kao što i ime sajta kaže, njihov fokus leži na klasicima industrije. Da, GOG je verovatno jedina prodavnica u kojoj ćete naći Jagged Alliance, Ishar trilogiju, igre iz serijala o Tex Murphy-u, ili Redneck Rampage.



Krenimo redom. Ako zanemarimo ponudu (čiji je kvantitet zabrinjavajuć, za sad, ali kvalitet prosto pleni), koja je skoncentrisana na sve one naslove koji su vas pre deset i više godina držali danima prikovane za vaš četrnaestoinčni ekran, ili za koje niste u životu čuli (zavisno od uzrasta, naravno), i ovaj servis ima realne prednosti i mane.

GOG se čvrsto drži sopstvenog principa naplaćivanja, i svaka igra košta ili šest ili deset dolara (uz izuzetak par besplatnih naslova poput Beneath A Steel Sky). Podrazumeva se da su igre dostupne svuda, inače ne bismo ni pisali o ovom sajtu. Plaćanje se može izvršiti pomoću PayPal-a, ili Visa/Mastercard kartice. Za razliku od Steam-a, GOG nema apsolutno nikakav vid socijalne mreže (ali ima forum), što nekima može predstavljati problem. Uz to, svaka kupljena igra se vezuje za vaš GOG nalog (morate ga imati da biste poslovali sa njima), tako da u svakom trenutku imate uvid u sve igre kupljene preko ovog servisa, kao i sopstvenu listu želja.

Jedna od ključnih komponenti koje razlikuju GOG od svih ostalih sistema za online kupovinu igara je i odsustvo bilo kakve vrste zaštite. U prevodu, nema online aktivacije, baratanja serijskim brojevima, i svepristunog utiska da neko posmatra svaki vaš korak. Igru koju ste kupili možete download-ovati nebrojeno puta, na više različitih računara, bez bojazni da ćete morati da pišete molbu da biste igru instalirali po n-ti put. Svaka kupljena igra dolazi uz instalere za Windows XP/Vista (kako u 32-bitnoj, tako i 64-bitnoj verziji), tako da ne morate brinuti o kompatabilnosti sa novim operativnim sistemima. Uz to, uz svaku igru dobijate i dodatke koji variraju od uputstva u .pdf-u (uz Fallout Tactics dobija se “Fallout Bible” na 250 strana!), preko pozadina za desktop u visokoj rezoluciji, soundtrack-ova, do setova ikona i avatara.

Kada se podvuče crta, GOG je pravo mesto za sve konzervativne nostalgičare, koji neće patiti za sistemom dostignuća na Steam-u, socijalnom mrežom, ili širokom lepezom najnovijih naslova. GOG je namenjen svima onima koji žele da se prisete svojih početaka (za male pare, moramo dodati), i onima koji žele da se “edukuju”, i vide kako je igranje nekada izgledalo.



Autor teksta, Pavle 'Ketchua' Đorđević, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od marta 2008. godine do danas, a učestvovao je i u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, uključujući Eniaroyah magazin.

twitter / Ketchua
Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

0 comments:

Objavi komentar

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!