31. pro 2009.

Mass Effect

Svaka čast igri Dragon Age: Origins i njenim titulama. Mass Effect ipak ostaje najbolja Bioware-ova igra do dana današnjeg. Premda linearna, priča Mass Effect-a ima mnogo skrivenih džepova iz kojih se u kasnijem toku igre izvlače posledice i stoga je svet daleko uverljiviji. Priča se da će izbori koje je igrač napravio biti relevantni i u nastavku, Mass Effect 2. To podseća na Old Skul igrice (setićemo se SSI-jevih AD&D ostvarenja) i predstavlja sjajan način da se igrači vežu za serijal. Iako ME i DA:O pripovedaju različite priče, smeštene u veoma raznorodno okruženje, poređenje se nameće zbog toga što od Bioware-a nema boljeg tima za ovu vrstu igara.

Premda poseduje polarizovan moralni kodeks (Paragon vs Renegade), igra Mass Effect dopušta igraču da stiče i "plave" i "crvene" poene, što je ipak korak napred u odnosu na Star Wars serijal gde se sticanje Dark Side poena oduzima od Light Side skale. U tom smislu sistem je sličniji Jade Empire filosofiji Open Palm i Closed Fist. Renegade nisu nužno zli likovi, već jednostavno oni koji rade mimo pravila. Isto tako, Paragon ne mora uvek biti u pravu ili ponuditi najbolji izlaz iz nevolje, ali će to svakako biti po zakonu.



Ruku pod ruku sa takvim sistemom ide i izbor dijaloške grane smešten na krug. Desna polovina je rezervisana za standardne odgovore, a leva za izbor koji se otvara određenim brojem poena na Charisma, Intimidate, Paragon ili Renegade poenima. U redovnim prilikama, na levoj strani je Investigate opcija. Na vrhu su uvek replike koje odgovaraju Paragon skali, u sredini je ponuđen neutralni stav, a na dnu su grubi odgovori prikladni Renegade likovima. Suptilan detalj ali veoma efektan je i to što ponuđeni tekst ne odgovara doslovno rečenicama koje izbgovara Commander Shepard. Tim malim obrtom kod igrača se stvara utisak da je deo živog sveta koji nastanjuju živi junaci.


Mass Effect ima i manji broj likova (šest), za razliku od Dragon Age: Origins-a (osam odnosno devet sa DLC-om). Pojedini likovi se pojavljuju prekasno u igri da bi igrač mogao da se veže za njih. Iako postoji sistem razvijanja odnosa putem darovanja, pravi emotnivni "lepak" je avantura kroz koju junaci zajedno prolaze. U Mass Effect-u je drugačija postavka. Glavni junaci se brzo okupe, kroz ključne trenutke prolaze zajedno. Odnos napreduje kroz dijaloge i kulminira u dve dirljive dileme (kako zauzdati Wrex-a i koga poslati u smrt). Čini mi se da zbog načina naracije Mass Effect bolje uspeva da približi likove igraču, a snažnijem vezivanju doprinosi činjenica da igrač upravlja jedino Commander Shepard-om. Igrač se "inkarnira" u svakog od junaka u igri Dragon Age: Origins što otupljuje emotivne veze jer likovi postaju nekakvo "mi". U Mass Effect-u igrač se udobno smesti u Shepard-ovo telo i iz njega gradi odnose.



Pripovedni tok igre Mass Effect bavi se grupom srodnih tema. Glavni sukob je između čoveka i mašine koji se stavlja u perspektivu cikličnog kretanja vremena, pa možemo reći da je scenario utemeljen kako na klasicima space opera žanra (Galaktika svemirska krstarica), tako i na klasicima filosofije (uporediti sa Ničeovim idejama o istoriji). Okolo se pletu brojna druga pitanja kao što tolerancija, rasizam, sloboda misli. Meni omiljen deo je neprestano dovođenje u pitanje da li je put ka pravdi uvek dostižan kroz pravila i zakone, da li se jedno nedelo može ispraviti drugim?

Koncept upoznavanja igrača sa svetom je odlično rešen kroz Codex. Enciklopedija koju igrač sam postepeno otvara zaista je stimulativan način da se sazna više o svemiru. U poređenju sa obimnim tekstovima iz kodeksa u igri Dragon Age: Origins, Mass Effect-ova enciklopedija je podeljena na ključne (Primary Entries) i sporedne unose (Secondary Entries) tutorijalskog tipa.



Drugi način da se igrač uklopi u svet je veliki broj sporednih misija. Ponovo na tragu Old Skul gejminga! Ako se zaletite da pretrčite celu kampanju, možete je završiti relativno brzo. Još jedna prednost u odnosu na DA:O. Brojne Achievements nagrade stimulišu igrača da nekoliko puta pređe celu igru, a struktura kampanje igre to omogućava na relativno bezbolan način. Sa druge strane, istraživanje svemira kroz niz malih ali ne manje važnih zadataka nudi za svakoga po nešto. Biće tu dramatičnih zapleta koji se naslanjaju na moralna pitanja kojima se igra bavi, horor epizoda, teških borbi, tajnih baza, dugih misija, sakupljanja i istraživanja, a prostor je otvoren za nove DLC epizode. Do sada su izašle dve, prilično razgranate, gotovo mini-kampanje. Zamerke su upućene da je dizajn nivoa jednoličan. To se ne može reći za mape glavne kampanje, ali sporedne misije zaista koriste nekoliko identičnih građevina. Međutim, sa druge strane, takva je priroda vojnih instalacija, sve su zidane na isti način. Mislim da se oko toga digla prevelika dževa.



S tehničke tačke gledišta, igra spada u vrhunske naslove. Grafika je oštra, ali film grain efekat unosi dah životvornosti koji do sada nije viđen u kompjuterskim igrama. Trud uložen da se stvori ceo univerzum sa doslednim dizajnerskim rešenjima se isplatio. Svet Mass Effect-a deluje zapanjujuće autentično i uspešno dočarava daleke predele budućnosti. Fokus je i na modelima i likovima vanzemaljaca, raznovrsnim oklopima, dok su ogromne planetarne površine uspešno pojednostavljene bez gubitka uverljivosti. Vremenom igrač uočava trikove na koje je sve načine razvojni tim štedeo memoriju, ali logika kaže da su sve kamene planete slične, pa se ni oko toga ne treba uznemiravati. Tamo gde je važno, kada se igrač nađe duboko u proteanskim ruševinama, ili na razvalinama autoputa, igra briljira u grafičkom prikazu.



Muzika je veoma važan deo naracije, posebno u smislu pojačavanja osećanja. Kompozicije su srodne i imaju nešto televizijsko u sebi. Neku dozu prepoznatljive nenametljivosti. Ne bih preslušavao soundtrack, niti ima hit melodiju kao Dragon Age: Origins, pa ipak muzička pratnja Mass Effect-a je sasim dovoljno raznovrsna i prijemčiva.



Mass Effect nije savršeno delo. Borba je mogla da bude mnogo bolje urađena, a naročito ponašanje članova tima. Ni protivnici nisu mnogo bolji. Tu i tamo tehničke greške prave neprijatna iznenađenja, a duge vožnje liftom već su ušle u legendu. Kad se na sve to doda ponavljanje nivoa, kao i mnogo veliko obećanje u uvodu i relativno zbrzana završnica, jasno se vidi da su snažno pripovedanje i dobar spoj naracije i načina igranja doneli Mass Effect-u mnogo više pohvala nego što objektivno zaslužuje. Smatram da je cilj računarske igre da nas uvuče u svoj svet i ispriča nam priču. Sve drugo je cepidlačenje.



Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Novinar je mesečnika "Gameplay" od januara 2006. godine do danas, bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Sve recenzije istog autora


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 5:

  1. Sve je to lepo, ali definitivno ne bih otišao toliko daleko da kažem da je Mass Effect najbolja igra od Bioware-a. Jako dobra i prijemčiva (idiot-friendly) limunadica - sigurno, ali stavljati Mass Effect iznad Baldur's Gate-a je smešno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Seconded. Takođe, valja pomenuti da ako čovek nije neki preterani ljubitelj SFa (kao ja), veoma lako ga od igre može odvratiti bangava mehanika (kako borbena, tako i građenja lika).

    OdgovoriIzbriši
  3. Nakon što sam je sinoć završio po drugi, te krenuo ponovo treći put sa sasvim drugačijim likom, stekao sam dosta uvida u razlike i sličnosti između ME/DAO, a kako mi je Kotor svež jer ga igram pomalo još uvek, složiću se sa Rankom u mišljenju da je ME kao zaokružen proizvod daleko bolji od DAO/Kotor/JE, pa verovatno i od BG kojeg gadno ograničava digitalno-nekompatibilna DnD licenca.

    A uz sve uvažavanje, to što neko nije ljubitelj žanra nikako nije mana igre. To što joj neko nije ni pružio šansu, govori dosta negativno, ali o njemu :P

    Plus, uvek me nasmeje kad vidim da ljudi koji u životu nisu bacali kockicu hvale BG i BG2... koji nemaju veze sa pravim igranjem. Očigledno ne mogu da uporede doživljaj pa ne shvataju koliko su kompjuteri alergični na bukvalno preneta DnD pravila.

    Arcanum rulz. Over and out ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Moliću, šansu je dobila. Nisam rekao da je mana igre što ja ne volim žanr. Iako ne volim žanr, System Shock igre su mi savršeno legle. Hoću da kažem, očigledno nije dovoljno dobra da privuče nekog sa averzijom prema SFu (da, ne podnosim ni Star Trek, ni Star Wars, kao ni 99% SF sa kojim sam se susreo za života, ako izuzmemo literarne radove).

    Na stranu to, nikad mi se nije sviđao Biowareov modus operandi (da, ima i takvih, pa bi bio red da se i njihova reč čuje), i mislim da su čak i u "ono vreme" bili na repu događaja (posle Black Isle-a i Troike). Ako zanemarimo BG serijal (ispred kojeg bih uvek stavio barem Torment i Arcanum, a veoma lako i Fallout), nikad nisu napravili igru koja me je oduševila.

    Drugo, poređenje rolanja sa cRPGom je kao poređenje ratovanja sa CoD-om. Ja kao mnogo veći problem od prenošenja pravila na papir vidim odsustvo živog DMa. A to što neki ovde pate što nemaju s kim da rolaju ovih dana, pa onda hejtuju dobre igre, jer nisu savršene, to je druga priča. :P

    OdgovoriIzbriši
  5. Sto se tice cRPG-a necu da mesham , Mass to nije . Ima RPG elemente i to dobro umetnute . Ali je poseban i sve ostalo sto jeste i sama prica igre (za SF ljubitelje i one kojima se svidja naravno) je prokleto predobro . Toliko *tritacke* dobro i zarazno da je neverovatno . Iako su dijalozi jedna od najbitnijih stvari u igri .
    Ispale su mi oci dok sam je igrao . Ispadace mi ponovo jer cu jos da je igram . Oba dela , ali to je nesto spojlerski :P
    Doduse necu da komentarisem dvojku ovde na mestu keca .

    Treba da dobije najbolju nagradu za quicksave realno , najmanje traje . Ne secam se da sam ikada toliko malo cekao za to .
    Najveca smaracina su nesposobni fanovi ili neki broj konzolasa koji jednostavno ili ne cita ili ne RPGuje tokom igre i konstanto se zali na neke po meni gluposti ali ima i stvari koje smaraju . Doduse to covek sam po sebi provali . Ali Bioware momci su odradili svoj posao odlicno tako da zadovolje i ljude koji ce manje koristiti mozak ili vreme igrajuci i neke kao mene RPG fanove . Nisam bas powerwhore ali ono , hocu sve da vidim . I svejedno igram je ponovo iako neko ko nije video komplet sve u igri ima vise predispozicije za tako nesto da uradi . Ovako treba da se rade igre , onako kakuo su zamisljene da se tako i ostvare .

    Ma to hell , ovo je Bioware :D

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!