21. sij 2010.

Eve Online

Moram da priznam da mi je bilo veoma teško da počnem ovaj članak. Nisam želeo da otvorim priču hladnim i proračunatim tonom o tome kako je islandska firma CCP Games krenula putem kojim se ređe ide i svoj MMORPG prvenac prodavala isključivo putem interneta. Hrabre dizajnerske i poslovne odluke služe na čast CCP-u. Odlučili su da igra bude jedini projekat kojim će se baviti. Od maja 2003. do danas, posvećeni su razvoju  Eve Online-a, a to se u samoj igri vidi i oseća. Zato sam pokušavao da pronađem jedinstven pristup pisanju recenzije, pristup koji će biti put oduševljenja koje gajim za Eve Online.


I hoću, tako ću i početi. Dosta više sa tim hladnim analizama o tome kako je CCP postavio otvorenu ekonomiju u kojoj igrači sakupljaju sirovine, proizvode robu i trguju. Uravnoteženje se postiže NPC ekonomijom koja nestašicu ispravlja tako što u slabo naseljene predele postavlja dodatne količine robe i sirovina. Zašto se baviti detaljima kao što je podatak da je Eve Online jedna od retkih igara u kojima je pretplatu moguće platiti virtuelnim novcem koji ste zaradili u samoj igri. Šta vas uostalom briga što je ogromna energija uložena u razvijanje pozadinske priče? Zašto bi vas oduševilo (kao što mene jeste) to što je CCP objavio mnoštvo naučno-popularnih kvazi-dokumentaraca koji objašnjavaju ključne fenomene (kapsula, klon, FTL komunikacija, zvezdane kapije), što možete pročitati desetak kratkih priča smeštenih u Novi Eden ili to što postoji obiman istorijat i Eve Chronicles, pa čak i nekoliko romana smeštenih u okruženje igre?


Ali kako? Kako, molim vas objasnite mi, kako opisati igru koja je toliko bogata i sočna... Opisati Eve Online je kao da pokušavate da nekome objasnite osećaj kad vam mozak razvali kriška limuna obavijena oko velike zlatne cigle. Kako biste vi predstavili igru čija radnja je smeštena u duboki svemir u daleku budućnost? Zamislite da je čovečanstvo posle dvadeset hiljada godina opstalo i pojelo sve sirovine u Sunčevom sistemu. Kolonizacija je počela kroz grabež, a nastavila se i nakon što je čovečanstvo otkrilo EVE – prolaz u galaksiju Novi Eden. Nakon kolapsa crvotočine, mnoštvo kolonija ostalo je bez dodira sa Zemljom. Nastala su nova carstva i novi sukobi. Izrodila se nova klasa ljudi, sumanuto hrabrih i veoma sposobnih pilota koji žive zatočeni u hidrostatičkim kapsulama, prikopčani na svemirske brodove. Naprednom tehnologijom kloniranja omogućeno je da im se po uništenju kapsule neuronski otisak kopira na unapred prirpemljenog klona. Time se postiže virtuelna besmrtnost Pod-Clone (PC) pilota. Oni su i slavne ličnosti i banditi i carevi i bogataši i vojskovođe, a i vojnici u neprestanim previranjima Novog Edena. Bilo da potiču iz Amarskog carstva, Minmatarske Republike, Galente Federacije ili Države Kaldari (ili nekog od dvanaest plemena, od kojih svako ima po tri kaste), piloti se bore za svoje mesto u galaksiji koja broji više od pet hiljada planeta (kao i dve i po hiljade crvotočina).



Igrač pre samog početka igre bira poreklo (od sto osam ponuđenih) i razvojni put (ponuđene su tri škole od kojih svaka ima dva odseka, svaki odsek po tri katedre, a svaka po tri specijalnosti). Rezultat je lik koji ima određene veštine i pet atributa (Int, Cha, Per, Mem i Wis). Posle obimnog tutorijala koji upoznaje igrača sa veoma bogatim (ali ne i prenatrpanim) interfejsom, otvara se niz mogućnosti. Igrač je slobodan da se posveti rudarenju, proizvodnji, naučnom istraživanju, trgovini, istraživanju svemira, borbi. Svaka akivnost je besprekorno ukrojena u svojevrsnu igračku ekologiju. Na primer, za vrhunac igre smatra se PvP. Igrači se udružuju u korporacije, a ove u saveze koji osvajaju teritoriju i grade svoja carstva. No, rat košta. Oružje, oprema i brodovi ne bi postojali u potrebnim količinama da ih neko ne proizvodi. Fabrike ne mogu bez nacrta koji obezbeđuje naučni rad, kao ni bez sirovina koje obezbeđuju rudari. Trgovci prodaju skupo, a kupuju jeftino, te obezbeđuju da svi imaju dovoljne količine koječega. Segment PvE borbe je takođe popularan, a igrači mogu da obavljaju raznovrsne misije za pregršt različitih korporacija, priključuju se paravojnim formacijama i direktno učestvuju u čarkama koje izbijaju između članica CONCORD-a (tako se naziva labavi savez četiri najveće sile u Novom Edenu). Jedino ograničenje koje se igraču nameće je znanje.



Da bi se uspešno bavio određenim zanatom, porebno je da igrač poseduje svemirski brod, opremu i znanje. Za razliku od ostalih MMO igara, iskustveni poeni se stiču protokom vremena, koje teče čak i kad je igrač izlogovan, ili mu je istekla pretplata. Rok za sticanje veštine može biti kraći u zavisnosti od atributa, drugih srodnih veština, neuroloških implanata ili duži ako je veština koja se uči posebno teška (x2, x3, pa i x5 za uskostručne predmete).



Brodovi su razvrstani po klasama. Osnovne klase su fregate, krstarice, bojne krstarice, bojni brodovi, industrijski brodovi i kapitalni brodovi. Postoji i niz specijalizovanih brodova kao što su jurišne fregate, presretači, razarači, jurišnici, špijunski brodovi, nosači, komandni brodovi, izviđači, oklopnjače, brodovi za elektronsku borbu, tegljači, brodovi za blokadu, skakači, pljačkaši, šatlovi, strateške (modularne) krstarice, transportni brodovi i najveći brodovi u igri – titani. Nijedan brod nije "najbolji" već je namenjen određenoj ulozi koju može bolje ili lošije da ispuni u zavisnosti od veštine pilota i modula. Svaki brod ima procesorsku moć (CPU) i kapacitet agregata (Power), kao i različit broj slotova svrstanih u četiri kategorije (high, medium i low power slots, te rig slots). Brodovi su takođe određeni količinom i vrstom kupola koje mogu da nose (gunnery ili missile turrets), te različitom jačinom štitova, oklopa i strukture, veličinom transportnog prostora, brzinom, inercijom, masom, ubrzanjem. Osim ovih osobina brodovi su otporni na različite vrste oštećenja (kinetičko, termalno, EMP ili eksplozivno), imaju raznovrsnu nišansku opremu (krajnji nišanski domet, maksimalni broj meta, gravimetrijski radar, veličinu radarskog odraza i rezoluciju skeniranja). Takođe, brodovi nose određenu količinu dronova, robotskih letelica koje ispunjavaju najrazličitije uloge (lovci, rudari, podrška). Svaki brod ima specijalnost koja dodaje bonuse na efikasnost pilota i opreme. U borbi sve ove osobine uzimaju se u obzir i menjaju u odnosu na opremu i stepen znanja igrača. Svaki brod ima specijalnost koja dodaje bonuse na efikasnost pilota i opreme.



Zvuči zamršeno, ali nije već samo znači da je Eve Online igra namenjena starijim (čitaj, ozbiljnijim i posvećenim) igračima. U igru se ulazi lako, ali da bi se zaista izgradio lik potrebno je najmanje mesec-dva dana igranja i jasna zamisao o ulozi u kojoj igrač želi da se oproba. Premda je igra veoma zabavna za solere, punoća utiska doživljava se tek u saradnji sa drugim igračima. Recimo da je igrač odlučio da bude rudar. Ništa lakše. Porebno je imati osnovne rudarske veštine koje se savladaju tokom tutorijala. Najbliže asteroidno polje sadrži razne vrste kamenja iz kojeg se vadi sirova ruda. U zvezdanoj stanici, ruda se prerađuje u mineral, koji se ponudi na tržištu i eto zarade! No, sasvim drugi osećaj je kada ste deo rudarske ekspedicije u kojoj neki služe kao izviđači, neki kao presretači koji uništavaju pirate, neki kao predradnici, vođe rudarske flote, neki kao kopači, neki kao tegljači. Dobro opremljeni i organizovani rudari mogu da oljušte ceo asteroidni pojas za tren oka i steknu basnoslovno bogatstvo. Najvrednije su retke rude koje se nalaze izvan zaštite CONCORD-ovog svemira, u takozvanim low-sec (ili no-sec) sistemima. Ali čak i ako ste odlučili da je PvP put vašeg razvitka, dovoljno će biti da se pridružite borbi kao pilot izviđačke fregate ili fregate za podršku, za manje od mesec dana moći ćete da učestvujete u epskim sukobima gde desetine letelica sa svake strane pokušava da uništi mrskog protivnika. Za prestižnu titulu pilota bojnog broda ili komandanta flote biće vam potrebno mnogo iskustva (vremena provedenog u igri), ali Eve Online je igra koja je veoma zabavna i u "međuvremenu", tako da end-game nije tačka u kojoj zabava tek počinje. U izvesnom smislu u Eve Online-u i nema end-game u klasičnom MMORPG smislu, već je sloboda izbora neprestani izvor zabave. Igrač može da rudari, učestvuje u borbenim misijama i oseća se korisnim članom zajednice, čak i ako nikad ne sedne u bojni brod.



Eve Online ima relativno mali broj pretplatnika (tek negde oko trista hiljada), ali ima veliki broj redovnih igrača. Prosečna poseta je tridesetak hiljada online igrača, dok je najveći zabeležni broj igrača na serveru oko pedeset šest hiljada. Raj za ljubitelje naučne fantastike, svemirske opere i starih dobrih igara na ovu temu, Eve Online ima za svakoga po nešto. Najjači adut su odlično razrađen svet, uverljivost okruženja, gusto isprepletene zajednice igrača i  dinamičnost osvežavanja igre. Prvog decembra prošle godine izašlo je novo izdanje pod nazivom "Dominion", a MMORPG.com je Eve Online proglasio za najbolju igru godine. Igru možete besplatno probati prvih četrnaest dana. Ako se drugar kojeg ste pozvali pretplati dobijate besplatan mesec igranja. Reaktivacija starih likova je deset dolara, a mesečna pretplata petnaest.



Da, veoma mi je bilo teško da napišem ovaj tekst. Znao sam da će, kad stignem do kraja, opis biti preopširan, a neće vam dočarati ni deset posto divote koja se zove Eve Online. Ostaje mi samo da kao pevac Sofronije dok se probija kroz rupu kukuriknem: "Muzika je sjajna, ima da se kupi CD, ali poslušajte džuboks, neverovatno dobre ambijentalne melodije! A grafika? Pogledajte slikeee..." I kao pojede me mrak i to je kraj recenzije.



Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Novinar je mesečnika "Gameplay" od januara 2006. godine do danas, bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Sve recenzije istog autora


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

3 komentara:

  1. Breath taking recenzija! :) ...pogotovo pocetak... kasnije malo lici na nabrajanje, ali shvatam zasto...
    Za igru znam jaako dugo, cak sam i drugaru nekoliko puta uplacivao pretplatu pre godinu il' dve, ali nikako da se i ja ukljucim (nedostatak vremena i "vremena" :P )
    Samo mogu da kazem da mi je jaaaako zao sto nisam deo toga! :(

    OdgovoriIzbriši
  2. slazem se sa chat-om i meni fali "vremena" za ovu igru, ali mi je jako zao sto nisam deo ovoga.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovaj Ranko (usranko) je skoro los recezent ko Ketchua.

    Indijancu, pojma nemas. Nije Eve za tebe, za tebe je da radis njivu malo.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!