12. sij 2010.

Football Manager 2010

Kada će neki od naših klubova ponovo uspeti da prezimi u Evropi? Zašto Pantelić mora da igra u reprezentaciji iako mu je učinak jedan pogodak u tri godine? Ova i hiljade sličnih pitanja motaju se po glavama ljubitelja fudbala dok uz pivo i grickalice gledaju prenose utakmica svog omiljenog kluba ili reprezentacije. I naravno da svako od nas ima svoj odgovor na svako od ovih pitanja. Kao i svake godine, Sports Interactive nam je ponovo omogućio da naše zamisli i strategije isprobamo u praksi, ne odvajajući se od svoje fotelje i gorepomenutih piva i grickalica. Bilo da uživate vodeći amaterski klub koji tavori u beton ligi neke države ili se primate na rasipanje arapskih para za kormilom Sitija – Football Manager 2010 je prava igra za vas.


Za one koji možda ne znaju (ako takvih uopšte i ima), ova igra je nastala pod imenom Championship Manager još davne 1992. godine, u doba kada su igre svoj uspeh dugovale kvalitetu, a ne količini novca upumpanoj u marketinšku kampanju. Dva brata, Pol i Olivije Kolier, osnovali su Sports Interactive i smelo uplovili u vode fudbalskih menadžera, kojima su već suvereno plivale ajkule kao Gremlin-ov Premier Manager. Paradoksalno, najveća mana prve verzije bila je upotreba nelicenciranih imena igrača, dok je danas upravo ogromna baza igrača „oružje“ kojim Football Manager sve rivale drži na pristojnom odstojanju. No, već u sledećem izdanju su licencirani svi igrači u Britaniji, a igra je nastavila da se proširuje ubacujući po nekoliko novih liga sa svakim novim izdanjem. Bilo je potrebno čitavih deset godina da igra u svom četvrtom zvaničnom izdanju konačno dobije grafički prikaz toka utakmice. Pregledan, top down pogled na 2D teren sa igračima predstavljenim krugovima, zamenio je već prevaziđen tekstualni ispis dešavanja na terenu. A onda, 2005. godine dolazi do razlaza Sports Interactivea i dotadašnjih izdavača igre, kompanije Eidos. Tokom „brakorazvodne parnice“ izdavač je zadržao pravo na korišćenje imena Championship Manager, dok je ono najvažnije, endžin i ogromna baza podataka sa igračima širom sveta, ostalo u posedu developera koji su novi dom ubrzo našli pod okriljem SEGE i nastavili da prave najbolju menadžersku simulaciju fudbala, ovoga puta pod nazivom Football Manager.



Glavni selling point prošlogodišnjeg izdanja bio je uvođenje trodimenzionalnog prikaza toka utakmice. Međutim, upravo je taj aspekt igre i pretrpeo najžešće kritike igrača jer je sve izgledalo traljavo odrađeno, a i optimizacija je bila katastrofalna. Godinu dana kasnije sve to mnogo bolje izgleda jer je ovoga puta endžin odlično optimizovan. Na konfiguraciji na kojoj se 2009-ka prosto vukla na najnižim podešavanjima, sada 3D prikaz klizi bez ikakvog seckanja i to na većoj rezoluciji. Pored toga igrači su realnije animirani, sa prirodnijim pokretima, što bi trebalo da eliminiše pomalo groteskna kretanja iz prošlog izdanja, a omogućiće vam i da lakše saznate šta zapravo igrači rade u nekim situacijama. Za poboljšanja u ovom segmentu i dalje ima mesta, a to se naročito odnosi na publiku. Gomila raznobojnih 2D konfeta koja se frenetično pomera levo-desno jednostavno ne priliči današnjim grafičkim pojmovima, a starije igrače će verotatno podsetiti na čuveni fudbal sa popularnog „debeljka“. Srećom prikazivanje publike se može isključiti u okviru grafičkih podešavanja, što vam toplo preporučujemo.



Korisnički interfejs je poprilično istumban, ali je i dalje vrlo intuitivan tako da će se FM veterani vrlo brzo prilagoditi novom rasporedu opcija. Meni lociran na levoj ili desnoj strani ekrana, koji je već duži niz godina krasio sva izdanja ovog menadžera, dobio je zamenu u vidu tabova pomoću kojih su mnoge opcije daleko pristupačnije. Najveću promenu pretrpeo je media centar gde je sada u popunosti moguće kontrolisati količinu vesti koje stižu u vaš inbox. Jednostavnim sistemom pretplate na vesti iz pojedinih liga i takmičenja brzo dolazite do saznanja o najvažnijim rezultatima, transferima i povredama igrača. Ukoliko procenite da vas igra previše zatrpava vestima, otkazivanje pretplata je na dva klika mišem od vas. Na dosadne press konferencije na kojima se stalno ponavljaju ista pitanja i dalje je moguće slati asistenta, ali do sada niste imali nikakvu kontrolu nad njegovim odgovorima, pa se dešavalo da gospodin odvali neku glupost koja bi loše uticala na moral tima. Sada imate mogućnost da vašem pomoćniku date osnovne smernice za ponašanje na konferencijama, pa su gorepomenuti ispadi postali prošlost. Programeri SI-a su pokušali i da razbiju monotonost pres konferencija ubacivanjem istih prilikom predstavljanja tek pristiglih pojačanja u klub, ali to im nije pošlo za rukom. Takođe, sada će se navijači češće oglašavati putem svog portparola, komentarišući vaše uspehe i neuspehe i zahtevajući promene u sastavu tima ukoliko im se neki igrač ne sviđa.



I taktička podešavanja su pretrpela značajne promene. Tu pre svega mislim na novi sistem kreiranja taktike koji će vam lagano, korak po korak, pomoći da svoje taktičke zamisli pretočite u delo. Strelice koje su označavale da li će igrač delovati ofanzivnije ili nešto povučenije su izbačene, a umesto njih svakom igraču sada možete dodeliti attack, support ili defend ulogu. Interesantno je da za svaku poziciju u timu sada postoji više predefinisanih profila ponašanja (koji su uz to i detaljno objašnjeni), što je dosta značajno za početnike koji se baš ne snalaze sa podešavanjima taktike za svakog igrača ponaosob. Novost su i touchline instructions, tj. uputstva koje tokom meča sa klupe dovikujete igračima na terenu. Tako na brz i jednostavan način možete prilagoditi vašu taktiku novonastaloj situaciji nakon postignutog ili primljenog pogotka, sugerišući igračima da igraju otvorenije, šire igru po bokovima i slično.



Novine kojima će se posebno obradovati igrači iz manjih država čije lige do sada nisu bile podržane u Football Manageru odnose se na dodatne opcije u editoru. Sada je dodavanje novih liga mnogo elegantnije urađeno, više nije potrebno izbacivati neku od postojećih da bi se dodala nova, već je dovoljno samo definisati sistem takmičenja i ubaciti klubove koji već postoje u obimnoj bazi. Ovo je zgodna stvar i za dodavanje takmičenja nižeg ranga što daje potpuno novu dimenziju LLM-u (lower league management). Za kraj bi trebalo pomenuti još jedan veoma koristan dodatak: backroom advice. S` vremena na vreme ćete od članova stručnog štaba dobijati bitne informacije u vezi nekih zanimljivih igrača za kupovinu, ocene učinka vaših prvotimaca, zatim predloga za izmene pojedinačnih treninga i još mnogo korisnih sitnica. Takođe, pred svaku utamicu ćete dobiti poređenje vašeg i protivničkog tipa po nekoliko parametara (tehnika, brzina, snaga, visina...) što će vam svakako pomoći da još bolje postavite taktiku za narednog rivala.



No, kao i svaka druga i ova igra ima svoju tamniju stranu. Sa svakom novom verzijom menadžera primetan je i trend povećanja bagova u igri, od sitnih, jedva primetnih do krupnih, koji će vam u nekim slučajevima potpuno onemogućiti da uživate u igri. Do pre nekoliko godina smo na prvu zakrpu morali da čekamo februar i završetak zimskog prelaznog roka, dok je u poslednje 2-3 godine postala praksa da uz tek izašlu igru dobijemo i prvi patch. Početkom decembra Sports Interactive je izbacio i drugu zakrpu (10.2 patch) koja ispravlja masu sitnih bagova, ali i iznenadna izletanja u Windows na nekim konfiguracijama. Zamerka bi mogla biti upućena i ponovnom izostajanju opcije za izbor huge database pri kreiranju nove igre što se opravdava usporavanjem računara pri radu sa velikom bazom. Zbog nerešenih pravnih pitanja i ovoga puta je izostala nemačka reprezentacija, a društvo im sada pravi i Japan (reprezentacije postoje, ali sa izmišljenim imenima igrača), no ovaj problem je i dalje jednostavno rešiti ubacivanjem modifikovanog fake.lnc fajla umesto postojećeg. Ali i pored navedenih sitnijih propusta, Football Manager 2010 je i dalje neprikosnoveni vladar žanra, koji će milionima zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svetu i ovoga puta pružiti sate i sate odlične zabave.




Autor teksta, Darko 'DeCoy' Mihoković, saradnik je bloga Igrorama od novembra 2009. godine.

Aktivan je saradnik mesečnika "Svet Kompjutera" od juna 2007. godine do danas, te recenzent i prevodilac na sajtu Abandonia.
twitter / Harbinger78


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 5:

  1. Ne znam zašto svi insistiraju na 3D prikazu mečeva, ja sam uvek voleo onaj top-down prikaz :)

    OdgovoriIzbriši
  2. japan je i u 2009 bio fake, tu nista novo

    OdgovoriIzbriši
  3. Football Manager 2010 je i dalje neprikosnoveni vladar žanra, koji će milionima zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svetu i ovoga puta pružiti sate i sate odlične zabave.

    OdgovoriIzbriši
  4. No, kao i svaka druga i ova igra ima svoju tamniju stranu. Sa svakom novom verzijom menadžera primetan je i trend povećanja bagova u igri, od sitnih, jedva primetnih do krupnih, koji će vam u nekim slučajevima potpuno onemogućiti da uživate u igri. Do pre nekoliko godina smo na prvu zakrpu morali da čekamo februar i završetak zimskog prelaznog roka, dok je u poslednje 2-3 godine postala praksa da uz tek izašlu igru dobijemo i prvi patch. Početkom decembra Sports Interactive je izbacio i drugu zakrpu (10.2 patch) koja ispravlja masu sitnih bagova, ali i iznenadna izletanja u Windows na nekim konfiguracijama. Zamerka bi mogla biti upućena i ponovnom izostajanju opcije za izbor huge database pri kreiranju nove igre što se opravdava usporavanjem računara pri radu sa velikom bazom. Zbog nerešenih pravnih pitanja i ovoga puta je izostala nemačka reprezentacija, a društvo im sada pravi i Japan (reprezentacije postoje, ali sa izmišljenim imenima igrača), no ovaj problem je i dalje jednostavno rešiti ubacivanjem modifikovanog fake.lnc fajla umesto postojećeg. Ali i pored navedenih sitnijih propusta, Football Manager 2010 je i dalje neprikosnoveni vladar žanra, koji će milionima zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svetu i ovoga puta pružiti sate i sate odlične zabave.

    OdgovoriIzbriši
  5. e ljudi meni ponudi engleska da budem menadzer..ja prihvatim..i ono nista..posle nekoliko dana opet isto...ja prihvatim i ono nista..sta da radim?

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!