1. velj 2010.

Dawn of War, recenzija

Kada pričamo o strategijama u realnom vremenu sa naučno-fantastičnom tematikom, većina igrača odmah se seti naslova kao što su Starcraft ili Red Alert 2. Međutim, šta je sa novijim igrama? RA3 je sramota za svoje prethodnike, a Starcraft 2 se neće pojaviti bar još godinu dana. Zapravo, od Homeworld-a na ovamo nema prave, kvalitetne SF strategije. Od koga onda očekivati da nam iznedri verovatno najbolju igru u ovom podžanru poslednjih godina, ako ne baš od autora Homeworld serijala - tima poznatog kao Relic Entertainment.

Međutim, vratimo se malo unatrag.
Pre više od dvadeset godina, Rick Priestly je za Games Workshop osmislio Warhammer: 40.000, naučno-fantastični pandan stonoj ratnoj igri Warhammer. Osnovna verzija igre je mračna, surova i krajnje zabavna za igranje, jer predviđa kratke okršaje malih odreda sa detaljno izgrađenim likovima i dosta RPG elemenata. Međutim, kao i sve drugo ovih dana, WH40K je vremenom "pripitomljen" kako bi se mogao prodavati najširoj publici - uključujući i najmlađe. Pravila su pojednostavljivana više puta (aktuelno je peto izdanje, iz 2008. godine), neke rase su izbačene (Zoats, Jokaero, ...) a neke dodate naknadno da bi se upotpunila pozadinska priča. Konačno, nakon svih tumbanja, okruženje je finalizovano korišćenjem legende o "Horusovoj jeresi", koja je zauvek postavila na dve suprotstavljene strane snage haosa i careve armije oličene u gardi i svemirskim marincima. Dodajte tu prstohvat Eldara i tri kutlače svemirskih Orka, i klin-čorba je spremna za prodaju. Na žalost, sve do 2004. godine jedan od najboljih igračkih svetova ovog tipa nije imao svoju digitalnu verziju. Tu je na scenu stupio Relic, i doneo nam Dawn of War.


Igra se fokusira na četiri "osnovne" rase WH40K univerzuma. U glavnoj ulozi su svemirski marinci, genetski-modifikovan ponos čovečanstva. Njima upravljamo u kampanji za jednog igrača koja nas vodi na razrušenu planetu Tartarus, gde se Imperijalna garda, na rubu snaga, suprotstavlja invaziji Orka. Stigavši u poslednji čas, kapetan Gabriel Angelos i njegovi "Krvavi gavrani" imaće zadatak prvo da preokrenu tok sukoba, a zatim i da saznaju šta se krije iza iznenadne invazije zelenih varvara. Bez želje da odajemo dalji tok priče, reći ćemo samo da se radi o prijateljstvu, moralnom sunovratu, izdaji, osveti i naravno - opštem haosu rata. Gde je haos, tu su i snage haosa, a uz tri pomenute armije srešćemo i misteriozne Eldare čiji planovi su nepoznati i strani koliko i oni sami. Pored kampanje moguće je igrati i klasičan skirmish protiv kompjuterski vođenih protivnika, te naravno prepustiti se čarima okršaja protiv drugih igrača na internetu. U ovim režimima igre, za razliku od kampanje, dostupne su sve četiri rase.


Teren u igri predstavljen je u trodimenzionalnom prostoru, usled čega jedinice mogu da steknu taktičku prednost korišćenjem uzvišenja ili zaklona. Na žalost, iz istog razloga ponekad se zaglupe i ne mogu da pronađu najbolji put do zadatog cilja. Kontrola terena ostvaruje se zauzimanjem strateških tačaka i relikvija, a u igri ne postoje klasične sirovine već se koristi energija koju proizvode generatori, te "trebovanja" koja automatski nagomilavaju određene građevine. Osvajanjem strateških tačaka, ili njihovim dodatnim utvrđivanjem, ubrzava se sticanje trebovanja, što utiče na bržu regrutaciju novih jedinica. Dawn of War se može pohvaliti jedinstvenim zaraćenim stranama čije su jedinice različite, ali i zahtevaju potpuno različit pristup igranju. Zajedničko im je pak to da je istraživanjem tehnološkog stabla moguće unaprediti jedinice, opremiti ih jačim naoružanjem, te otkriti potpuno nove građevine ili odrede. Sve strane poseduju i specijalne jedinice koje je moguće regrutovati samo ako je igrač u potpunosti izučio sve tehnologije i u svom posedu drži bar jednu relikviju. Takođe, oformljenim pešadijskim odredima moguće je pridružiti zapovednike, lekare ili heroje, čime se oni dodatno ojačavaju i stiču znatnu prednost u borbi.


Sve jedinice su urađene prilično detaljno i tečno su animirane, a stilski podsećaju na prave figure za stonu igru. Poseduju čak i završne animacije usmrćivanja protivnika, koje su često prilično krvave i brutalne, pogotovo kada je pogled na bojište potpuno približen. Grafika je prelepa, a zvuci i odzivi jedinica su posebno dopadljivi. Šta više, glasanja marinaca iz ove igre postala su svojevrsna zanimljivost na internetu, usled njihove slepe odanosti božanskom caru i fanatične predanosti borbi protiv haosa. Pored životne energije, sve jedinice odlikuju se i srčanošću, čijim gubitkom se rasipaju odredi, pada sposobnost ratovanja i manje-više jedini izbor ostaje regrupisanje. Takođe, za uspeh u bitkama važno je opredeliti se za pravo naoružanje u zavisnosti od tipa protivnika. Sve mehanizovane i pešadijske jedinice mogu da unaprede osnovno naoružanje u specifična oružja namenjena uništavanju žive sile, oklopnih jedinica ili rušenju građevina.

Igra praktično i nema mana. Atmosfera je žestoka i za čas će svakog ljubitelja naučne fantastike uvući u surovi WH40K svet. Kampanja za jednog igrača je kratka i može da se pređe za najviše dva ili tri dana laganog igranja, ali skirmish i multiplayer pružaju mesece zabave. A da sjajna igra postane još bolja, pobrinula su se proširenja (ekspanzije) koja su donela nove kampanje, igrive frakcije, i proširile mehaniku igre.


Winter Assault je omogućio da igramo dve kampanje umesto jedne, sa Imperijalnom gardom i Eldarima na strani reda, te Haos-marincima i Orcima u službi haosa. Mnoge jedinice i unapređenja su pojednostavljeni radi tečnijeg igranja, a igrač preuzima naizmenično obe savezničke armije u toku svake pojedinačne misije. Nova frakcija, Imperijalna garda, oslanja se na brojnost svojih nesagledivih armija da preplavi protivnike.
Dark Crusade je uveo još dve igrive strane: Tau carstvo i Necrone. Za razliku od WA, ovo proširenje ne zahteva da izvorna igra bude instalirana na računaru, ali su i ona i "Zimski napad" potrebni da bi igrač mogao da izabere svih sedam do tada predstavljenih strana u okršajima na internetu. Igra poseduje čak sedam kampanja, po jednu za svaku stranu, a prva je koja omogućava igranje na širokim ekranima odmah nakon instaliranja. Smatra se da Dark Crusade poseduje najbolju kampanju, a u kombinaciji sa novim jedinicama za stare suparnike i uglačanom mehanikom, svakako je vrhunac ovog serijala.
Na kraju, Soulstorm je jedino proširenje koje nije radio Relic već Iron Lore (autori HnS naslova Titan Quest). Ova ekspanzija igrače upoznaje sa Mračnim eldarima i "Sisters of Battle" frakcijom, te donosi kampanju koja se prostire na preko trideset teritorija, raširenih na čak četiri planete. Takođe, u Soulstorm-u su se prvi put pojavile leteće jedinice, što ipak nije bilo dovoljno da još jednom razgori strast ljubitelja Warhammer 40K sveta.


Umesto klasičnog zaključka očekuju vas dve preporuke. Prva je, ako želite da steknete nova WH40K iskustva, RPG poznat kao Dark Herecy. Druga, sasvim očekivano, da pratite vesti vezane za film Ultramarines, zasnovan na svima nam poznatim motivima. Kako ga rade Britanci, mogao bi biti i dobar. Dok se ne sretnemo na GameSpy serverima - "Knowledge is power, guard it well".


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 7:

  1. "Starcraft 2 se neće pojaviti bar još godinu dana." Svi to znamo, ali ZAASTO si morao to da kazes!?

    Nije Soulstorm toliko los, ja sam od njega krenuo da igram, i sasvim je ok za skirmish-e.

    OdgovoriIzbriši
  2. Бета је већ кренула, и све су назнаке да ће коначно издање игре бити највероватније крајем 2010. Можда и раније.

    OdgovoriIzbriši
  3. Бета је већ кренула, и све су назнаке да ће коначно издање игре бити највероватније крајем 2010. Можда и раније.

    OdgovoriIzbriši
  4. Бета је већ кренула, и све су назнаке да ће коначно издање игре бити највероватније крајем 2010. Можда и раније.

    OdgovoriIzbriši
  5. Сори, забаговао ми дајал ап. :-/

    OdgovoriIzbriši
  6. Upravo sam presao original i moram reci da mi se veoma dopala prica u kampanji. Najvise mi se dopalo sto svaka rasa zahteva totalno drugaciji pristup za razliku od drugih RTS-ova kod kojih uglavnom za svaku jedinicu postoji njen pandam kod druge rase; a pritom su rase i dalje poprilicno uravnotezene.

    OdgovoriIzbriši
  7. Prva strategija koja me je poprilično zabavila posle Warcraft 3.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!