27. tra 2010.

Beat Hazard, recenzija

Beat Hazard je opasna igra. Nemojte to ni u jednom trenutku smetnuti sa uma. Opasna je jer je toliko zabavna da ćete zaboraviti da napravite pauzu. Opasna je jer će vas poput droge držati pred ekranom uz najbolje što vaša privatna muzička kolekcija može da ponudi. Opasna je, ali zaista, jer može da vas ubije ako niste pažljivi. Ne šalimo se, ova igra je vodoskok čokoladnog zadovoljstva; od nje ćete se bukvalno tresti, a nećete znati da li je stvar u muzici koja vas obuzima i tera da osvojite još šaku bodova, ili počinje epileptični napad koji možda nećete preživeti. Opasna je, jer u tom trenutku, neće vas ni biti briga. Kao pred monolitom, tonućete sporo u beskraj boja, dok će iza vas ostati tek jedva razumljive reči: “Oh my God — it's full of stars"...

Poput igre Audiosurf iz 2008. godine, Beat Hazard nam donosi čisto, nerafinirano uživanje u muzici koja se pred našim očima ovaploćuje u dinamičke prepreke svih boja i oblika. Njihovim savladavanjem, u ritmu iste muzike od koje su i same stvorene, nastavljamo dalje, da čujemo još. Princip igranja je veoma jednostavan i zasniva se na najviše obrađivanoj igri u istoriji ove umetnosti, Space War iz 1964. godine. U ruke nam se daje svemirski brod i oko njega svemir, te nišan pomoću kojeg gađamo protivnike. Ne idemo nikuda, nemamo nikakav zadatak, niti postoji priča. Jedini cilj je preživeti talase dinamički stvorenih neprijatelja, uživati u vatrometu boja i slušati muziku. Zvuči lako, zar ne?


Jedna ruka se koristi za upravljanje brodom (WASD ili strelice) a druga za nišanjenje pomoću miša. Letelica se uvek samostalno okreće ka nišanu, tako da bez obzira na pravac kretanja broda meci uvek idu ka neprijatelju. Jačina naoružanja, kao i broj i snaga protivničkih lovaca, direktno zavise od intenziteta muzičke podloge, a svaka pesma je jedinstven i neponovljiv nivo koji se mora videti i čuti. Varijacije u ritmu stvoriće različite nevolje, uključujući i pojavu bombardera, asteroida, ili pak ogromnih kraljica za čije uspešno uništavanje će biti potrebno nešto vežbe i brzi refleksi. Ako ste baš baksuzni, pesma će izbaciti dve opasne kraljice, sa njima bombardere i fragmente asteroida, a onda se naglo utišati ostaviti vas praktično na suvom, bez truna snage u laserskim topovima...


U tom slučaju najbolje je da se pouzdate u super-bombu, pomoćno oružje poznato svakom veteranu čiji se dlanovi još uvek sećaju arkadnih aparata. Na početku svake pesme imate na raspolaganju dve ovakve bombe, a u toku nivoa moguće je pokupiti još nekoliko. Njena aktivacija, korišćenjem desnog tastera miša, automatski čisti ekran od svih sitnijih smetnji u dometu eksplozije. Pored bombi koje treba čuvati za slučaj krajnje nužde, postoje i drugi dodaci čijim sakupljanjem je moguće otključati privremene nadogradnje. U pitanju su pojačanja za snagu oružja i glasnoću muzike, čijim sakupljanjem se popunjavaju dve skale u dnu ekrana. Kada se susretnu na sredini, žuti znak opasnosti počinje da pulsira a laser dobija neverovatnu snagu kojom bukvalno pretapa protivnike u vašar boja i oblika. Pažnju treba obratiti i na visinu množioca rezultata, jer što je množilac veći, i krajnji rezultat će biti znatno viši. On se povećava automatski na svakih trideset sekundi, svaki put kada ne pucate pet sekundi, ili ručnim sakupljanjem dodataka. Svi rezultati se sabiraju i služe da se otključaju činovi, čijim sticanjem se dobijaju i početni bonusi. Oni su isprva praktično zanemarljivi, ali vremenom njhov broj i snaga rastu pa se uskoro uz njihovu pomoć može ostvariti znatna rezultatska razlika u odnosu na ranije prelaske istih pesama.


Svaki nivo moguće je igrati u četiri različita stepena težine, od čega je poslednji, najteži, za svaku pesmu zaključan dok igrač ne dokaže da može da se nosi sa haosom koji mu se na ekranu prikazuje. Razlika u težini odlikuje se promenom intenziteta kojim se stvaraju protivnici, što neizbežno utiče i na izgled ekrana usled gustine šarenih eksplozija koje ga ispunjavaju. Nakon uspešnog okončanja misije, ime pesme u listi postaće ispisano zelenim slovima, a igra će prikazati ekran sa rezultatima na kojem su ispisani procenat uspeha i broj osvojenih bodova. Nakon računanja novog zbira, biće prikazan i ukupan rezultat, te skala koja prikazuje napredak do sledećeg čina. Ukoliko se ispostavi da tri života, sa koliko se kreće u akciju, ipak nisu dovoljna da se nivo odigra do kraja, pesma će u listi biti označena žutim slovima, kako bi je lakše prepoznali ukoliko poželimo da joj pružimo novu šansu. U tom slučaju, veoma pohvalno, nivo neće biti potpuno identičan prethodnom pokušaju već će se razlikovati sasvim dovoljno da igranje jedne pesme ne može brzo da dosadi.


Pored pojedinačnih misija, igra nudi i zanimljiv Survival mod u kojem je dovoljno da izaberete početnu numeru i trudite se da preživite što duže, u inat množiocu koji se svako malo smanjuje, neprijateljima koji nemilosrdno naleću i zaslepljujućim grafičkim efektima od kojih će vas i danima kasnije pomalo boleti glava.

Igrači koji uspeju da pređu pesmu dužu od tri minuta bez izgubljenog života, ubiju boss-a pre nego što zapuca ili izdrže bez ispaljenog metka duže od šezdeset sekundi, osvojiće jedno od dvadeset i pet različitih dostignuća, koja je u svakom trenutku moguće uporediti sa onima koja su osvojili prijatelji, direktno iz igre. Beat Hazard prati i detaljnu statistiku, pa je iz glavnog menija uvek moguće proveriti ukupan broj osvojenih bodova, ili stečeni čin i sve bonuse koje on donosi.


Uz igru dolazi jedan rock album koji veoma uspešno demonstrira njenu narav i osobine. Međutim, prava dubina ove crne rupe koja će progutati sve vaše vreme leži u vašoj sopstvenoj muzičkoj kolekciji koja će bukvalno - oživeti pred vašim očima. Svaka pesma je zaista jedinstven doživljaj, a različiti muzički žanrovi učiniće da pomislite kako igrate potpuno različite igre. Šta više, ne morate uopšte ni da igrate, možete jednostavno da slušate muziku i koristite igru kao vizuelnu pratnju - što ona i podržava kao sastavnu mogućnost! Ono što će posebno obradovati vlasnike netbook i sličnih “pero-lakih" uređaja je da Beat Hazard bez problema radi na Intel Atom + GMA 1350 konfiguracijama, zbog čega predstavlja idealnu dopunu muzici na disku prilikom putovanja ili odmora na plaži. Leto polako stiže, pa ukoliko ste sigurni da nemate istoriju epileptičnih napada, onda gledajte da nabavite ovu igru. Nećete se pokajati, to je sigurno.

Kopiju igre za testiranje ustupio Cold Beam Games studio

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

4 komentara:

  1. Osetiti ritam i melodiju vizuelno i fizički, a be z male i štetne pomoći hemijskih sredstava...

    OdgovoriIzbriši
  2. Zabavna igra. Upravo sam "presao" album Whitesnake-a :) i Just the two of us - George Benson. Meni je nekako previse "bljestava" da bi se igrala duze od 20-30 min. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Zaista nesto novo i neverovatno.... odlicna igra.

    OdgovoriIzbriši
  4. Duke, pre 16 časova pojavila se zakrpa koja omogućava smanjenje intenziteta blještavila, igranje u prozoru i donosi brojne ispravke za navigaciju kroz pesme na hdd. Samo restartuj Steam ;)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!