30. svi 2010.

Besplatne igre, 1. deo

Kao što smo najavili, svake nedelje možete očekivati kraću kolumnu koja će se baviti zanimljivim igračkim temama. Pošto znamo da ste videli naslov i ne želite predug uvod, bez daljeg odugovlačenja krećemo u predstavljanje deset besplatnih naslova. Zapamtite, radi se o nabrajanju, ako želite da vidite kakve su zaista ove igre moraćete sami da ih preuzmete i isprobate.

Osu!


U pitanju je besplatna ritmička igra koja se igra mišem. Postoji mnoštvo gotovih pesama, moguće je napraviti sopstvene, pretraživati listu na zvaničnoj strani, ili porediti rezultat sa ostalim igračima preko interneta.

Secret Maryo Chronicles


Sjajna 2D platformska igra u najboljoj tradiciji Super Marija. U pitanju je HD grafika visokog kvaliteta, odlična mehanika, te mnoštvo najrazličitijih nivoa i neprijatelja. Obavezno štivo za sve ljubitelje Marija ili platformi uopšte. Sadrži ugrađen editor za pravljenje sopstvenih deonica.

Warzone 2100


3D strategija iz 1999. godine, čiji kod su autori kasnije otvorili javnosti, a igru proglasili besplatnom. U pitanju je post-apokaliptčno okruženje, jedinstvena mehanika dizajniranja sopstvenih jedinica, RPG elementi i veoma zanimljive misije.

VDrift


Igra otvorenog koda koja namerava da postane jedna od boljih simulacija driftovanja. Uvek se razvija, autori stalno dodaju nove mogućnosti, ali je veoma igriva i postoji ogroman broj staza i različitih automobila.

Warsow


Futuristička multiplayer pucačina zasnovana na modifikvanom Quake3 engine-u. Poseduje zanimljiv crtani stil (kao TF2), a od igrača zahteva brzinu i neviđenu pokretljivost.

Flight Gear


Potpuno besplatan simulator civilnog i vojnog vazduhoplovstva. Pretpostavljate da nije u rangu sa čuvenim Flight Simultor serijalom? Možda, ali je besplatan, pa ga možete probati - ne košta vas ništa...

Trackmania Nations


Arkadna vožnja vrhunskog kvaliteta. Ovo besplatno izdanje ima ograničen izbor automobila i staza, ali je vratolomna vožnja u samostalnom ili takmičarskom režimu putem interneta i dalje prisutna. Postoje i domaći serveri.

Super Mario War


Multiplayer igra u kojoj je cilj zgaziti sve ostale debele vodoinstalatere. To nije sve, pa je tu gomila multiplayer modova koji uključuju "Uhvati pile", CTF, ili Domination, te preko 1000 različitih mapa za igranje.

Enemy Territory


Radi se o samostalnom proširenju za igru Return to castle Wolfenstein, a u pitanju je odlična WW2 multiplayer igra čiji serveri su i danas puni, a postoji mnoštvo modova i mapa. Autor ovih redova smatra ET jednim od najboljih multiplayer FPS naslova koje je imao priliku da igra.

UFO: Alien Invasion


Besplatan remake dobrih starih XCom naslova. Tu je građenje baze, zapošljavanje osoblja, praćenje vanzemaljskih aktivnosti, presretanje, borba... Ukratko, sve što se od jedne UFO igre zahteva.

To bi bilo sve za ovaj vikend. Deset besplatnih igara nije malo, a uskoro ćemo vam predstaviti još deset (imamo ih mnogo "na lageru", ne brinite). Ako odlučite da probate neku od ovih igara, obavezno nam ostavite komentar da znamo šta mislite o njoj.

(Možda vas zanima i članak "Besplatne igre, 2. deo"?)




Autor teksta, Nikola 'Walker' Bulj, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od aprila 2008. godine do danas. Od početka 2010. godine jedan je od urednika mesečnika "Gameplay", za koji je povremeno pisao i ranije. Učestvuje u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, uključujući književni portal Eniaroyah.com i agregator blogova SerbianBloggers.

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

  1. Probao sam "Osu!", "Trackmania Nations" i "Enemy Territory" i mislim da su igre vrhunske u svojim zanrovima i sasvim dobro mogu da se nose sa nekim slicnim koje se placaju.
    Od ostalih navedenih bih probao "Secret Maryo Chronicles" - zvuci kao dobro osvezeni original, "Super Mario War" jer je multiplayer sa drustvom uvek mega zabavan i probao bih "Flight Gear" jer simulaciju letenja nisam igrao jos od '41. :P

    Sve vise pocinju da mi se svidjaju ovi clanci nedeljom... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Probao sam ove Mariolike, Secret Maryo mi se ne sviđa, nemam kontrolu nad likom kao nad pravim Mariom. Super Mario War i nije tako loš, mada je Super Mario Bros 3 i njegova battle igra neprikosnovena :)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!