18. srp 2010.

Flash Fleš 4 - Steambirds



Godina je 1835.

Sir Albert Pendlton, rođak budućeg šerifa od Notingema Džona E. Pendltona, bio je strastven lovac, sjajan golfer i primeran džentlmen. Te zime u notingemskom okrugu gospodin Pendlton još nije bio 'ser' premda bi se njegovi prijatelji i rođaci složili, a posebno tetka Elvira D. Redvik koja je uvek na čajankama napominjala da će mladi Pendlton daleko dogurati, da nema čoveka koji po svim aršinima ne zaslužuje plemićku titulu. Dakle, Sir Albert Pendlton, osim što je sakupljao markice, leptirove, retko kamenje i sitne novčiće zaostale iz vremena Rimljana, zanimao se i za prirodne nauke. S primerkom Paracelzusove knjige "Hemetika et alhemia" u jednoj, a retortom u drugoj ruci pokušavao je da u podrumu porodične kuće, nešto poniže od opatije baš iza gaja gospodina B. E. Merika, pretvori olovo u zlato. Zli jezici sikću da je ovaj poduhvat bio nadahnut kockarskim dugovima gospodina Pija, ali uvervam vas da to ne može biti istina iz jednostavnog razloga. Gospodin Pendlton nije se nikada kockao, ako partiju bridža s prijateljima ne zovete kockanjem, a onda ste prokleti Kalvinista i tu nema rasprave. Elem, umoran od dugog i iscrpljujućeg alhemičarskog preglaštva dobri gospodin Pi dozvao je batlera, starog dobrog Robertsa, da mu donese malo čaja s mlekom i dva-tri kolačića. Dok je čekao napitak, zaneo se u čitanje. Spustio je retortu, odsutnim pokretom uzeo tacnu iz ruke dobrog starog Robija i... spustio u šoljicu esenciju koju je strpljivo destilisao nedeljama. Rezultat je bio neočekivana reakcija, ne naročito burna, ali veoma snažna. Podrumsku prostoriju obuzela je velika toplota, praćena sjaktanjem iz šoljice čaja s destilatom. Nehotice, gospodin Pendlton oktrio je tajnu hladne fuzije. Od tog sudbonosnog trenutka prošle su dvadeset tri godine, a nuklearne elektrane u potpunosti su promenile svet. Sir Albert je dobio titulu, pošto je dao smernice moguće minijaturizacije procesa fuzije. Već 1907. godine poleteo je prvi avion opremljen fuzionim parnim pogonom i naoružan Mensfildovim parnim mitraljezom...

Nastaje trka u naoružanju, a rat izbija već 1916. godine kad patrola britanskih Bristola nailazi na grupu nemačkih bespilotnih izviđača. Rat je okončan već sledeće godine. Britanci su postigli premoć u vazduhu i u bici kod Esena rasturili i poslednje ostatke Luftštrajtkreftea obaranjem dva eksadrona teških lovaca tipa Pfajl. Nemci ne odustaju, već u tajnosti grade Luftvafe i već 1939. nuklearnim udarom na Pariz otpočinju novi rat. Ogorčene vazdušne borbe vodiće se sve do 1950. godine.


Zanimljiva postavka, zar ne? Endi Mur i Danijel Kuk osmislili su veoma dobru priču u koju su uglavili stratešku (tačnije igru logike) igru Steambirds. Mur je programirao, Kuk je crtao, a Džordan Fer i Deni Baranovski radili su vrlo ljupku muziku. Igra je potezna i sastoji se iz faze planiranja i faze izvršavanja naređenja. Na pozadini koja podseća na topografsku sekciju nalaze se sličice aviona. Možete ih obeležiti mišem i dobiti pregled jačine naoružanja, brzine, okretnosti i oklopljenosti izražen u apstraktnim balončićima (u suštini od 0-10). U dnu etikete sa osobinama letelice nalaze se dva okca u kojima su ikonice koje označavaju specijalke datog modela aviona. Iz vaših aviona izvire linija koja se završava ikonicom strelice. Kada pokažete na nju, s leve i desne strane otvaraju se ikonice kojima se bira jedna od dve specijalne sposobnosti aviona. To može biti turbo ubrzanje, štit, vratolomija (180, 360 ili S petlja), gas, raketa, bomba i sl. Kada se aktiviraju specijalke, avion ne može da ih koristi u sledećem, već onom tamo potezu. Kada odaberete manevar, povlačenjem ikonice menjate putanju aviona. Skraćivanjem linije, letelica usporava. Sledi faza izvršavanja naređenja kada se svi avioni pokreću istovremeno, kao da je film bio privremeno zaustavljen. Avion otvara paljbu automatski čim se protivnik nađe u dometu i na liniji vatre. Što duže mitraljirate protivnika, nanosite veću štetu. Veoma je jednostavno. Igrom u potpunosti upravljate mišem.


Sledi petnaest plus šest misija u glavnoj i bonus-kampanji. Steambirds izgleda kao strateška igra, ali više podseća na logičke, budući da postoji tačno rešenje i niz problematičnih. Igra vas nagrađuje letačkim zvezdicama. Ukoliko ste jedva preživeli nećete dobiti zvezdice. Za pet zvezdica potrebno je da ne ogrebete farbu nijednog od aviona svoje eskadrile. Kad oborite sve protivnike misija se uspešno završava, a kada izgubite svoje avione, neuspešno. Aksiom, je l' da? Hoću da kažem, nema nerešenog ishoda.


Toliko je jednostavna igra da i dete predškolskog uzrasta može da nauči komande, a zagonetke su izazovne i ponekad mogu da vas dovedu do krajnje potištenosti ili razjarenosti (već u zavisnosti od toga koji ste tip).


Inače ne volim logičko-strateške igre. Ali Steambirds me je kupio ljupkom grafikom i zvukom, brzim i jednostavnim upravljanjem i rastegljivim načinom nagrađivanja. U tom pogledu, Steambirds tanano balansira između pravih strateških i logičkih igara.


A vi? Da li više volite potezne ili real-time igre? Šta mislite o kombinaciji, kao što je Steambirds? Da li volite da flash-igre igrate samo mišem ili niste protiv kombinacije sa tastaturom? Kako vam se dopala zamisao o alternativnoj istoriji? U kojoj biste alternativnoj istoriji voleli da se nađete?

P.S. Priču o Sir Pendltonu izmislio sam ekstrapolirajući napis iz ekrana za izbor misija... 




Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.


Novinar je mesečnika "Gameplay" od januara 2006. godine, a glavni i odgovorni urednik od januara 2010. godine. Bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.



Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

1 komentar:

  1. Slicno sam i ja mislio kad sam slucajno naleteo na ovu igricu... simpaticno zaista! Dobra kombinacija, a iako je flash igra ima sta da ponudi. Inace, flash igre igram samo onako u prolazu kad naletim na nesto i imam vremena malo ili bas hocu da se opustim i ne razmisljam puno o tome sto igram...
    Sto se tice prvog pitanja s kraja clanka, vise volim RTS, ali ko moze da zaboravi prvu ljubav - CIV... :P Msm, ima jos dosta dobrih poteznih, ali nekako mi je uvek bilo interesantnije da se krece kontinualno - i tako dodjoh do moje mozda omiljene igre C&C Red Alert, ali i RA2... :)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!