25. srp 2010.

Flash Fleš 5 - Doodle God

Erazmo Roterdamski, veliki naučnik renesanse, teolog i pisac, šrkabao je karikature na marginama svojih spisa. Džon Kits, možda najcenjeniji pesnik romantizma na zapadnoj hemisferi, crtao je cvetiće u skriptama iz medicine. Stanislav Ulam, otkrio je Ulamovu spiralu tokom jednog dosadnog naučnog skupa, dok je žvrljao sa strane. Naučno je dokazano da crtkanje tokom primanja informacija poboljšava pamćenje. Živele žvrljoke!

Šta se dobija kada spojite žvrljoke, mladog ruskog programera i flash-art sajtove? Igra Doodle God, naravno. A kad tu igru spojite sa izdavačima dobijete hit za iPhone...

Koncept igre? Gotovo banalan. Na početku bi list papira. I bi Doodle God i stvori četiri elementa: vatru, vodu, vazduh i zemlju. Od zemlje je stvorio planete, od vatre vulkane, od vode okeane, a od vazduha... kapirate već. Ali nešto nije bilo u redu. Svet je bio previše pust. "A šta ako kombinujem dva elementa?" reče Doddle God i stvori svesvjatije što postoji.


Vaš zadatak je da u naslovnoj ulozi boga žvrljotina stvorite svet na listu papira. Na raspolaganju su vam četiri elementa, a cilj je da stvorite sto jedanaest novih. Elementi su složeni u četrnaest grupa. U dnu ekrana je uputstvo za igranje, spisak uspelih kombinacija, taster za izlazak iz igre i lampica koja će vam dati ideju šta dalje da pokušate.

Pa, da krenemo. Od vatre i vode dobijamo – vatrenu vodu tj. alkohol. Nagrađeni smo muzičkim insertom (Aleluja!) i citatom u fazonu Civ-igara (Reality is an illusion caused by lack of alcohol - Unknown). Kombinacijom vode i alkohola dobijamo – votku! (Vodka spoils everything but the glasses – Russian proverb). Ok, to je bio primer asocijativnog povezivanja.


Ajmo sad malo da se bavimo apstrakcijom. Vazduh i voda daju novi element – paru. Vatra i vazduh daju energiju i otvaraju novu kategoriju apstraktnih pojmova predstavljenih jin-jang simbolom. Nastavljamo u tom fazonu, močvara i energija daju – život! Hej, čekaj malo! Odakle ti močvara.

Uh, dobio sam je spajanjem vode i zemlje, to je primer za zdravorazumsku asocijaciju. Tako vazduh i zemlja daju prašinu.


Novonastali elementi višeg reda mogu da se kombinuju sa drugim složenim elementima i daju nove, pa tako močvara i život daju – bakterije. Voda i bakterije daju plankton, ali močvara i bakterije daju crve i sumpor. O, da ponekad se dešava da jedna kombinacija daje više novih elemenata. Takođe, određeni elementi mogu da se dobiju na više načina. Tako vatra i crv daju pepeo – koji se dobija kad god nešto spalite. Izuzetak je drvo koje spaljivanjem rađa ugalj.

Katkad su novi elementi proizvod veoma nategnutih asocijacija kao što je crv plus močvara jednako zmije. Takve stvari mogu da vas iznerviraju, posebno zato što negde posle prve trećine skapirate da igra nema dublji izazov osim da otkrijete sve elemente, što se može postići ako ste dovoljno uporni i klikćete dovoljno sumanuto. Srećom, za manje neurotične igra svaka tri minuta daje mogućnost novog predloga za kombinacije. Pored duhovitih citata, zabaviće vas i pojedine kombinacije kao što su ptica i vatra koje daju feniksa i otvaraju grupu fantastičnih bića. Čovek plus alkohol jednako je – alkos, a čovek i čovek jednako je – seks, drvo plus život jednako je – ent, leš plus život jednako je – zombi.


Igri Doodle God svakako se nećete vratiti kada vas jednom iznervira ili kada isterate do kraja. Ipak, ljupkom grafikom, jednostavnom idejom koja drži pažnju i simpatičnom muzikom, zaslužuje da je bar jednom probate.

Šta biste voleli da vidite u novoj verziji? U kom pravcu bi interaktivnost mogla da se proširi a da se očuva jedinstvenost koncepta? Da li je i vas igra podsetila na Civ-serijal? Možda dodir nelinearnosti?



Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.


Novinar je mesečnika "Gameplay" od januara 2006. godine, a glavni i odgovorni urednik od januara 2010. godine. Bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.



Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

1 komentar:

  1. Делује јако занимљиво. Вреди пробати.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!