29. srp 2010.

WinUAE: Univerzalni emulator Amiga računara

Iza ovog imena koje predstavlja skraćenicu od Windows Amiga Universal Emulator krije se parče softvera koje u sebi donosi (skoro) sve što je potrebno za emuliranje bilo kojeg Amiga programa ili igre. Nešto stariji kompjuteraši će se zasigurno setiti tih davnih vremena kada su pomenuti računari palili i žarili kako svetskom, tako i domaćom računarskom scenom. WinUAE predstavlja svojevrsni vremeplov pomoću kojeg se veterani i nostalgičari mogu na trenutak vratiti u svoje lepe uspomene dok, sa druge strane, oni nešto mlađi zaluđenici mogu iz prve ruke da se uvere šta je zapravo ta za njih misteriozna Amiga o kojoj su neprestano slušali kroz gunđanje matoraca.



Pre nego što krenete sa korišćenjem emulatora biće vam potrebni tzv. Amiga ROM-ovi od kojih svaka različita verzija, logično, emulira različite verzije Amiga računara. Za početak će biti dovoljno da skinete verzije 1.3 i 3.0 jer one emuliraju dve najpopularnije serije Amige – Amiga 500 i 1200 za koje se i pojavilo najviše programa i igara tokom tih minulih godina. Dodatnu poteškoću predstavlja činjenica da ROM-ovi nisu, pravno gledano, besplatni za korišćenje i da na njih određene kompanije još uvek polažu autorska prava. Zbog toga možete da emulirate samo softver koji već posedujete u izvornom obliku, tj. na disketi.

Kada pokrenete UAE emulator prvi utisci mogu biti pomalo konfuzni jer na raspolaganju postoji zaista pregršt opcija i podešavanja i tek tada se uviđa koliko je zapravo WinUAE moćna alatka. Opisivanje svake stavke ponasob bi zauzelo previše prostora, pa ćemo se ovde fokusirati na one koje vam omogućavaju da što pre stavite u pogon svoje omiljene programe i igre. Štimovanje svih opcija i fina podešavanja ćete i sami provaliti vremenom. Glavni prozor programa je koncipiran u formi stabla sa opcijama sa leve strane, dok se sa desne nalazi prikaz sadržaja istih. Prvo što treba da uradite je da odredite direktorijume u kojima ste smetili ROM-ove i sam program će automaski iste staviti na raspolaganje. Dobićete mogućnost biranja određenog predefinisanog seta koji zavisi od sadržaja ROM-a emulirajući tako različite modele Amiga računara. Zatim treba skoknuti do sekcije koja je zadužena za disk uređaje i odrediti broj istih.


Programi i igre za Amigu mogu se naći širom interneta u formi ADF virtuelnih slika, a dobra vest je da su, za razliku od ROM-ova, skoro svi potpuno slobodni za korišćenje. Dovoljno je samo da izaberete željeni uređaj i u njega ubacite ADF sliku po izboru tako što ćete naznačiti foldere gde se nalaze i koji će tako oponašati Amiga disketu. Brzina učitavanja sa diskete odgovara u potpunosti Amiginoj, a ako želite stvari da ubrzate ovde imate i Turbo opciju, no treba imati u vidu da izvestan broj igara odbija da se učita ako je ista aktivirana. Na opcijama za prikaz ekrana možete izabrati rezoluciju po izboru, pokretanje emulatora u prozoru ili preko celog ekrana. Prisutni su i različiti filteri koji mogu dodatno „ispeglati“ sliku i prilagoditi prikaz shodno afinitetima. Kada sve ovo podesite, ostaje konačno da pritisnete Start dugme i učitavanje izabranog sadržaja može da počne. Emulator standardno emulira miš i Amiga joystick putem tastature, a ako imate neki joypad pri ruci uživanje u igrama će biti još veće. Ostavljena je i mogućnost snimanja snapshot-a pa tako možete snimiti trenutno stanje u bilo kojoj aplikaciji ili igri i uvek se vratiti na isto mesto gde ste stali i nastaviti dalje.


Autorima ovog sjajnog ostvarenja mogu samo da se upute reči hvale. Emulacija se obavlja gotovo savršeno i bilo koji program koji nam je dopao ruke radi bez problema. Pohvalno je i to što je program u potpunosti open source, dok je ažuriranje vrlo dinamično, pa autori skoro na mesečnom nivou implementiraju nove i nove mogućnosti i ispravljaju uočene propusteizbacivanjem svežih verzija. Preostaje vam jedino da WinUAE preuzmete sa matične stranice i sa čistim uživanjem se vratite u stara vremena koje je svako doživeo na ovaj ili onaj način.



Autor teksta, Mladen 'dwm' Stepanović, saradnik je bloga Igrorama od jula 2010. godine.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od avgusta 2008. godine do danas. O programima otvorenog koda pisao je i za "eniaroyah eMagazin".

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

1 komentar:

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!