3. kol 2010.

Flash Fleš 6 - Ge.ne.sis

Žene i muškarci. Večito se vodi rasprava o tome jesu li ravnopravni ili nisu? Da li mogu biti? I dok se jedni trude da razlike prodube, a drugi da ih premoste, mene oduševljava ženska kreativnost. Na primer, fantastika. Puna je mitskih bića, čarolije, junaka, borbi i čini se da samim tim što nije lirska već epska spada u muški domen. A opet, najbolja dela epske fantastike upravo su napisale žene: Ursula Legvin, En Mekafri, Džoan Rouling, Robin Hob, En Rajs, Margaret Vajs. U redu, ako ne najbolja dela onda bar najmaštovitija. Tajna je u tome što muškarci gotovo uvek slede kliše, dok ženski autori, neopterećeni muškim mitomanijama, iznalaze nova rešenja. Naravno, tu je i dodir tananosti koji često nedostaje muškarcima. Za one koji vole spoj svile i čelika, vole epsku fantastiku produbljenu ženskom senzualnošću, Ge.ne.sis će biti zaista osvežavajuće RPG-iskustvo.
Snovita uvodna animacija vodi nas u svet iracionalnosti. Glavna junakinja Neraine (Nera) u našem svetu student je iz Singapura. Nepoverljiva je i veoma racionalna, zbog čega teško sklapa prijateljstva i ne veruje da se našla u svetu snova. Čak odbija pomoć Vrhovne Sveštenice koja joj je dodeljena kao tarotski pratilac - mistično biće posebnih sposobnosti. Napad Aquolfa (vodeni vuk) prekida raspravljanje. Nera priziva Vrhovnu Sveštenicu, vadi mačeve i uz manje ogrebotine rešava se zlog vučića. Ohola devojka nastavlja kroz čarobni pejzaž, zadovoljna što se lako rešila protivnika. No, sledeći obračun je protiv Rabean-a (rogati pasulj-zečevi koji bljuju smrtonosne šargarepe). Premda se Nera izvukla za dlaku, to joj ništa ne smeta da bude zajedljiva prema Gelijanu, momku iz Londona koji u čarobnom svetu poseduje neobičnu tamno-svetlu moć bio-pištolja. Na drugoj strani čarobnog sveta susreću se Sisily, devojka koja je u Njujorku radila u restoranu svojih roditelja i Emi, devojka iz Kristalnog Sela u jednom od paralelnih svetova. Sisily je veoma bučna, naivna i dobronamerna. Radoznalost i treperava pažnja često je dovode u neprilike. Opsednuta je očuvanjem života i često će svoje štićenike izložiti pravoj torturi u pokušaju da im pomogne. Sanja o tome da vlada svetom kako bi mogla da ga uredi po želji. Emi je mirna i tiha, gospodar svetlosti i svetlosne magije. Kada se okupe dve grupe, saznaće kakva opasnost preti da uništi Zemlju i sve paralelne svetove.


Pored dobre priče, Ge.ne.sis ima dobro odmerenu mehaniku. Igre ovog tipa moraju da ponude igraču zamršene linije napredovanja tako da se najčešće mogu prepoznati dve ekstremne putanje razvoja svakog lika, ali i dopušta međuprostor za slobodu igrača. S druge strane, pravila ne smeju biti previše usitnjena, tj. svako napredovanje glavnih junaka mora da se pokaže na terenu. Svaki junak ima četiri osnovne karakteristike: Power (fizička snaga), Endurance (izdržljivost i odbrana), Magic (magijska snaga) i Agility (omogućava više akcija). Osobine utiču na izvedne atribute: broj HP-a, odbranu, otpornost na razne vrste magija, izbegavanje udarca, preciznost pogotka, domet i brzinu kretanja. Vrste povreda su označene bojama: crna je za fizičke povrede, žuta za elektricitet, crvena za vatru, plava za led, a bela za čistu magiju. Čitava družina deli zalihe energije. U svakom potezu junak doprinosi onoliko energije koliko mu je jaka magija. To znači da je pored rasporeda na bojištu, vrste magija i napada, te ostalih škakljivih taktičkih odluka jedan od zahteva upravljanje redosledom junaka i prilagođavanje napada i odbrane zalihama energije. Da se igra ne bi pretvorila u statično i dosadno manevrisanje, mehanika podržava agresivnu strategiju. Borac u napadu nanosi punu meru povreda protivniku, dok u odbrani odgovara na udarce sa 66% snage.



Najveći kvalitet igre je začudnost. Zaplet, likovi, dijalozi, zadaci, sve je pomalo iščašeno - dovoljno da bude prepoznatljivo i da ne izaziva odbojnost kod igača, istovremeno dovoljno uvrnuto da razbija utabane staze primisli. U tom pogledu Ge.ne.sis ovlašno podseća na japanske RPG igre, ali samo ovlašno. Muzika je veoma dobra, kompozitor je Kaleb Simons, nezavisni muzičar. Igra nudi ukupno deset melodija koje se nenametljivo čuju u pozadini. Kaleb je prisutan na Facebook-u i najavio je novu Ge.ne.sis igru, za koju je, razume se, radio muziku. Glas u igri je Aderu Moro, student psihologije, dizajna i pozorišta. Vrlo ambiciozna Amerikanka (otac Filipinac, majka Kineskinja) koja se proslavila fandub klipovima na Youtube-u. Tekst je radio Ricky The Fish, dijaloge je uredila Cin Kim, a Chrono Syndrome i Konrad Balcerovski testirali su igru. Među bratijom potpunih amatera i budućih profesionalaca ističe se autor igre En Liju. Isprva mi se činilo da je ime autora takođe pseudonim (An Lieu, ličilo mi je previše na francusku izreku). Grafika igre ima nečeg istočnjačkog, ali je bliža zapadnom crtežu i zapravo nežnim linijama najviše podseća na mladu umetnicu. Dizajn likova, pozadina i uopšte iskričavost detalja su zapanjujući. Kad sam prijatnom utisku o izgledu igre dodao šaškaste dijaloge, tok priče i sve ostalo, nije mi ostalo ništa drugo, prirodno mi se nametnula teza o ženskom rukopisu. Na kraju sam otkrio da je An Lieu, zapravo Teksašanin, korejskog porekla - An Lije. Neverovatno!



S obzirom da uskoro izlazi drugi deo, bilo bi dobro da posetite ArmorGames i potražite Ge.ne.sis. Znam da se danas svašta može smestiti u flash-igru, ali zaista sam iznenađen time šta je sve stalo u Ge.ne.sis. Rad uložen u Ge.ne.sis, kvalitet materijala i dobijena celina koja je veća od prostog skupa delova, sve više liči na profesionalnu produkciju, nego na čedo grupe entuzijasta. Toplo preporučujem.



Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.


Novinar je mesečnika "Gameplay" od januara 2006. godine, a glavni i odgovorni urednik od januara 2010. godine. Bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.



Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 6:

  1. A, R, ne raspravlja se o tome jesu li ili nisu (mogu li biti) ravnopravni, već o tome kada će ta ravnopravnost početi da se poštuje. :)

    Meni ovo zanimljivo zvuči... A slike koje si stavio...čudna mešavina nežnosti i oštrih oblika. Meni činjenica da je muškarac autor igre nije iznenađujuća.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hm... iskreno, meni je bilo neobično da se u zapadnjačkom stilu pojavi igra koja ima toliko sličnosti japanskom RPG-u, a istovremeno je tako neobično uravnotežena. Moje iznenađenje najviše potiče od toga što sam bio ubeđen da je An Lieu žensko, pa mi je bila logična senzualnost igre. Ne kažem da muškarci ne mogu biti tako senzualni, ali znam da je težak put do takvog rezultata. I da, u pravu si, nema zbora o tome da jesu ravnopravni...

    OdgovoriIzbriši
  3. Da, ime zvuči ženski... I ja bih, verovatno, pomislila isto na prvu loptu.

    Ali eto muškarca koji se ne plaši da će mu za rad/delo reći da je "gej" (popularna uvreda među muškarcima na Balkanu) samo zato što mu je dodao malo senzualnosti i nežnosti. Drugačija je to kultura i shvatanje sveta/umetnosti..

    OdgovoriIzbriši
  4. Igru ću svakako da odigram. Zainteresovao me je tvoj opis... A i slike su neverovatno lepe...

    OdgovoriIzbriši
  5. :)
    R. sad vidim odakle ti inspiracija za početak recenzije.

    Imala sam osećaj da treba da probam igru. Nasmejala me je.

    Hvala za izbor i opis igre. Kada sam jednom prešla prve šargarepe, ostalo je super zabava.

    OdgovoriIzbriši
  6. Mda, ne samo da je grafika začudna i snovita, već je i humor na ivici; mene često azijatski humor promaši, u RPG-igrama neretko pređe u glupiranje - dok je u Ge.ne.sis-u dobro odmeren, dopire do publike

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!