30. ruj 2010.

Blade Kitten, recenzija

Enterijer: GM Rankova radna soba, noć

GM Ranko sedi za radnim stolom. Pepeljara je prepuna, prst prašine prekriva štampač, diskove, ukrasne slonove od kamena, zvučnike i monitor. Svud po stolu su razbacane beleške i papirići. Kamera je zakačena štipaljkom za kriglu punu koka-kole s rumom. Kudravo pseto iz roda haskija leži ispod stola i izigrava grejač za stopala. Iskače prozoričić IM-a.

Walker: Hej, uredniče? Kako bi bilo da počneš da pišeš, a?
GMR: Pišem? Šta je to? Znaš da ja više ne pišem, smo žvrljam tuđe tekstove!
Walker: De, de, svideće ti se, mala slatka trećerazredna igra, baš kakve voliš.
GMR: Hm, pa jeste. Je l' onako – liči kao da je fleš?
Walker: Aha, zove se Blade Kitten. Vidi link... (šalje mu link sa Steam-a)
GMR: Uh, pa to je ... (zgađeno) ... platforma!
Walker: Molim, molim, akciona igra!
GMR: Ali znaš da sam sakat u sve što nije potezno!?!
Walker: Vidi kako je slatka, kako ti nije žao...
GMR: (okleva) ...
Walker: Ima rep i uši, i sva je ružičasta...
GMR: Hm.. kad je rok?

Enterijer: GM Rankova radna soba, noć

Isti sto kao i pre, osim što je pepeljara ispražnjena, a sto bogatiji za nekoliko zgužvanih omota od čokolade. Preko ekrana se jure Babilonci i Egipćani, sa Bizmarkovim Nemcima koji im dahću za vrat. Reklo bi se, neko igra Civ 5.

Walker: Igraš li Blade Kitten?
GMR: Jašta.
Walker: I?
GMR: Nije loša.


Enterijer: GM Rankova radna soba, dan

Isti sto kao i pre, osim što umesto papirića od čokolade na stolu leškare skoreni ostaci špageta sa sirom. Sa zvučnika se čuje gruvanje topova. To Napoleonova vojska gazi ostatke Montenzuminog carstv. Reklo bi se, neko igra Civ 5.

Walker: Kako napreduje Blade Kitten?
GMR: Bajno.
Walker: Nemoj da zaboraviš na sličice, da ne bude kao prošli put...
GMR: Si, šefe.


Enterijer: GM Rankova radna soba, noć

Ovaj opet igra Civ 5.

Walker: Mac, mac?
GMR: Daaa?
Walker: Blade... Kitten...?
GMR: Čuj, igrao sam je. Teška mi je. Ne umem ja te platforme.
Walker: Kako teška? Pa svud po netu je pljuju da je previše laka!
GMR: Pa... i jeste i nije. Mislim da bi se svuda zavukao i pokupio svaki novčić...
Walker: Novčič?
GMR: Aha, znaš da je cilj svake platforme da pokupiš sve zvezdice, novičiće ili u slučaju Blade Kitten nekakve raznobojne spravice koje su zapravo novčanice različitih vrednosti. E, pa mnogo ima da se zavlačiš, a tek dok otključaš tajne...
Walker: Tajne?
GMR: Mda, ima neki kao kovčezi koji donolse lovu, kao super baja si kad sve pokupiš.
Walker: E, razmažen si kao i svi urednici kad treba nešto da rade – idi igraj i pređi bar prvo poglavlje...
GRM: (gunđa i mumla) Dobro, de!


Enterijer: GM Rankova radna soba, dan

Ružičasta seksi cica s mačijim ušicama i repom a la Pink Panter skače po lobanji nekakvih crvenih oklopljenih tipova. GM Ranko kao da pritiska sve dumiće miša istovremeno, drugom rukom brlja po tastaturi pokušavajući da nabode levi CTRL, desni SHIFT i još nekoliko tastera.

GMR: (sebi u bradu) Vi'š ti. Nije loša ova maca. Mislim, igra je stvarno najklasičnija platforma. Maca može da se vere po zidovima, skače običnim i dvostrukim skokom, može da se odbija od zidova i tako popne uz tunele, može da se zatrči, ukliza i tako se provuče kroz niske prolaze. Ima i nekakav leteći mač koji može da lema protivnike iz blizine ili daljine, da uključi nedostupne prekidače, da ga koristi kao čekić i razbije oslabljene podove, zidove ili prepreke. Dobra je fora što može da zarije mač u bilo koju površinu i tako se čvrsto drži, bilo da treba opstati na zidu ili pokretnoj platformi uprkos snažnom vetru. Mačem može da blokira protivničke udarce ili stvara zaštitno polje. Sve to troši plavu liniju oko macinog portreta, to je kao njena izdržljivost. E, a vidi ovo. Kad je zveknu, macina sličica se menja. Ne samo da prikazuje vrstu povrede (zapaljena, udarena, posečena, ulepljena otrovnim otpadom...), već joj se izraz lica menja iz veselog ili iznerviranog, do smorenog i na kraju mačje lobanjice. I sad, kao da igram neku 2D Laru Kroft, ono maca uglavnom skakuće i izbegava razne prepreke kao što su provalije, zidovi, vatra, vetar, zupčanici, klizav teren, oslabljene platforme. Tu i tamo spopadaju je dve vrste protivnika, jedni su naoružani puškama koji nakratko ošamute glavnu cicu i vrlo malo je povrede. Drugi su tipusi sa dva mača (zapravo cestusa, ali ko još zna šta su cestusi) koji grdno kasape macu ako se ne snađe. Ti isti gadovi bacaju struju, ali lako ih je srediti iz daljine ili energetskim štitom.
Enterijer: GM Rankova radna soba, noć

Radni sto je, kao, pospremljen, premda i dalje obiluje papirićima, istrošenim olovkama, rascvetalim flomasterima, razuzdanim spajalicama.

Walker: Vidim, igrao si Blade Kitten?
GMR: Ehej, ustvari uošte nije tako loša. Vidi, u svemu je obična platforma, ali ima te fore, kao jašeš nekog dinosaurida, pa onda imaš nekog letećeg pomoćnika, kao ljubimca, on sređuje neke prekidače koje ne možeš da dohvatiš...
Walker: Zeev, da, da, kao i u većini savremenih platformskih igara...
GMR: E, ali ima i strip!
Walker: Oho? Pa rekao sam ti da ima, sediš na ušima, nikad ništa ne čuješ, pravi si urednik...
GMR: Ma vidi, i tebi i meni se učinilo da je znamo odnekud, da smo je videli na majicama, školskim torbama i slično. Zato što su je napravili da izgleda tako prepoznatljivo i plastično, kao... kao žvakaće gume, znaš one stare što kad otvoriš papirić a unutra je nešto roze što miriše na jagode.
Walker: (za sebe) Ovaj j' prso...
GMR: E sad, igru je pravio Krome Studios za Atari, izašla za krša mašina, iksboks, pisi, pe-estri. E, ali glavni direktor i tamo njihovi kreativci, napravili su strip, razumeš. I onda su tek odlučili da uglave i igricu. Tako da Kit Balard...
Walker: ...poznatija kao Blade Kitten...
GMR: Aha, Kit je kao super-cica srednjih godina, mislim nije tinejdžerka ali ne voli da je zovu 'teto'
Walker: Znači... tvoj tip?
GMR: E, Kit je lovac na ucene, ali neka plavuša Terra-Li joj mazne čip-karticu na kojoj piše ko je meta i sad je ova juri. No, u toku potere skapira da se na planeti Hollow Wish nešto čudno dešava i onda počinje da izigrava gerilu i oslobodioce. I sve to se doznaje kroz animacije koje su u stilu manga-crtaća, vrlo ljupki i dobrog kvaliteta. Grafika je super, kao 2.5D, znaš ono, sve je linearno i dvodimenzionalno, ali ima ta iluzija prostora, protivnici se pojavljuju iz dubine ekrana.
Walker: Aha, 2D grafika sa fintama...
GMR: Baš tako, ali super je grafika, onako cell shading tehnika, vrlo bogato i oštro, sa vedrim bojama i mekim tonovima. Dugo nisam video next-gen 2D...
Walker: Vidim da je pljuju, kao to što je ljupka grafika nije dovoljno...
GMR: Bah, ne znam šta hoće ti Englezi i Holanđani... Jasno je da igra nije pravljena kao megahit...
Walker: Kažu da je previše laka, a da akcija nije dovoljno uzbudljiva.
GMR: Hm, pa ono jes' malo čudno. Tabanje je proređeno, pa kad navale nikad da prestanu, ali je uvek na isti fazon. Ali Blade Kitten je prava platforma, mislim nije jedna od onih ludih japanskih tabačina. A nije ni Zelda – platformski RPG! A da je prelaka, ne znam. Ja nisam neko merilo, meni je bilo taman. Malo se zagalvim, pa malo idem dalje. Ali koja igra danas nije prelaka?
Walker: A muzika?
GMR: Nije loša, malo dosadna, ali utopi se u pozadinu.
Walker: Dobro, lepo. Sad samo još da opišeš igru i uslikaš fotke i postaviš sve na vreme, nemoj opet da te jurimo...
GMR: Nema frke...
Walker: I ne zaboravi da pitaš čitaoce nešto na kraju, da im daš priliku da ostave komentar...
GMR: Hm... pitaću ih... Recimo, ako vole platformske igre, šta je po njima tu zanimljivo? Da li da igra bude gotovo neograničena, kao što su LEGO igrice (Star Wars, Indiana Jones, itd.)? Ili da bude veoma teška, kao one lude Super Mario varijante? Ili da bude sumanuto brza kao nekad Sonic i Bandicoot? Ili da ima više žanrova, ne samo tumaranje lavirintima?
Walker: Ok, mogao si malo više da se potrudiš... Nego, nisi mi rekao zaključak, kako ti se dopala igra?
GMR: Pa... šta ja znam... (drži miša na ikonici Civ 5), ne bih je kupio, ali valjda ima ko voli...

Fejd-aut
Kraj.

Primerak igre za testiranje ustupio Atari




Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Novinar je mesečnika "Gameplay" od januara 2006. godine, a glavni i odgovorni urednik od januara 2010. godine. Bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.



Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 8:

  1. /me gleda i kaže sebi: Ovaj je stvarno prs'o...

    OdgovoriIzbriši
  2. E vala urednik vam je zaslužio onaj kičket što ste ga reklamirali skoro :)

    Iskreno ovo je prva recenzija koju sam pročitao do kraja :P

    OdgovoriIzbriši
  3. Па и јесте прс'о када је ставио трећу и четврту слику исту. Плус што бих ја у ауторе текста ставио и Вокера пошто је човек одрадио пола посла. Мислим, оно "има реп и уши"...Ха-ха-ха.

    OdgovoriIzbriši
  4. uh izvinte, tehnicka greska, evo novi shot...

    OdgovoriIzbriši
  5. Dekip: Ma nije se to stvarno desilo, Ranko se samo hvali kako je dobar scenarista ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Sinoc sam procitao clanak, privukao me je, pa samo morao da skinem igricu da je probam.... :) upravo sam je zavrsio i poprilicno me iznenadila za platformu, igrica je totalno otkacen, mada i dalje mi Braid zauzima prvo mesto sto se platformi tice! :D Nadam se da cu ovde pronaci jos dosta dobrih (ne toliko popularnih) igrica, posto mi je vecina katastrofalno dosadila!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. da budem iskren, ne sviša mi se ovaj tip recenzije

    bez uvrede

    samo igra je ok za ubijanje vremena, mda ono što je mene privuklo je anime-like style same igre

    OdgovoriIzbriši
  8. Svidja mi se recenzija, ali mislim da cu preskociti igru.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!