10. ruj 2010.

King's Bounty: Crossworlds, recenzija

Članovi tima Katauri Interactive verovatno su jedini ljudi na svetu kojima je zapravo pogodovalo što je John Van Caneghem prokockao sve napravivši Heroes of Might and Magic 4. Iako je ovaj naslov imao svoje svetle strane u vidu par veoma interesantnih ideja, kao celina je bio katastrofalan. Fijasko koji je usledio omogućio je ruskom 1C-u da za (pretpostavljamo) relativno male pare otkupi prava na King's Bounty od New World Computing-a. Naizgled neiskusna ekipa autora dobila je šansu da popuni rupu koja je u našim srcima nastala propašću serijala HoMM.


Posle igranja The Legend-a, moglo je da se zaključi samo da su u potpunosti iskoristili priliku koja im je pružena. Verovatno i sami svesni toga, godinu dana kasnije su nam predstavili odličan nastavak po imenu Armored Princess. Prepoznatljiv ukus je zadržan, izmenjeno je taman toliko da niko ne može da ih optuži za recikliranje. Za nedelju dana će se u slobodnoj prodaji naći King's Bounty: Crossworlds, dodatak za Armored Princess. Znamo šta vam je na pameti... Sad već moraju da paze. Na granici su da odličan serijal pretvore u pijavicu čiji je jedini cilj da nam isisa i poslednji dinar. Da li su ostali dosledni kvalitetu koji nas je naterao da zavolimo novi King's Bounty, ili im je novac pomutio vid?


Da prebrodimo prvo suvoparne tehnikalije. Crossworlds je proširenje za Armored Princess, te stoga zahteva prisustvo potonjeg na računaru. Cena ekspanzije će iznositi oko dvadeset dolara. Pored osnovne ponude, u opticaju će biti i KB:C GoTY (sadrži i AP, košta oko trideset dolara) i KB Platinum (sadrži sve KB igre, košta oko trideset pet dolara). Onima koji ne koriste Steam/Impulse će verovatno značiti da čuju da se odustalo od SecuROM zaštite u korist Starforce DRM sistema.


Dakle, Crossworlds je dodatak koji donosi tri nove kampanje i editor mapa. Champion of The Arena vas stavlja u ulogu Artura, plaćenika koji luta Endorijom u potrazi za zlatom i slavom. Jednoga dana upoznaje misterioznog trgovca koji želi da ga unajmi kao gladijatora. Artur pristaje, i trgovac ga teleportuje u omanju ćeliju uz obećanje da će mu jutrom sve objasniti. S prvim zracima sunca saznaje da se nalazi u pustinjskom svetu zvanom Litan, tačnije, podzemnom kompleksu poznatom kao "Arena hiljadu vladara". Od njega se očekuje da pobedi u nizu bitaka u areni, i obezbedi svom poslodavcu artefakt koji sleduje šampionu. Zauzvrat će dobiti novac, slavu, i tajnu dugovečnosti.


Protivnici u areni su zapravo (blago ili nimalo) izmenjeni boss-ovi iz prethodnih igara. Igrač počinje sa određenom količinom runa za unapređivanje veština, i novca za kupovinu vojske i opreme.  Odmah po početku se primećuje da Artur nema način da iskoristi Bes koji se taloži tokom bitaka. Ovo je u skladu sa pravilom iz prethodnih igara, koje nalaže da se tokom borbi sa kraljicama ne mogu koristiti bića koja se hrane Besom. Srećom, bez obzira na izbor klase, Artur počinje sa jednim svitkom magije "Calm Rage", koja akumulirani bes pretvara u magijsku energiju.


U okolini arene nalazi se devet esnafa, od kojih su sedam rasno orijentisani. Preostala dva su lovci na ucene i otpadnici. Uz izuzetak otpadnika, svi esnafi pružaju svoje usluge tek po učlanjenju. Naravno, da bi bio primljen, igrač mora prvo da ispuni određene uslove. Lovci na ucene traže jednokratnu uplatu na žiro račun, dok ostali traže određeno iskustvo u areni. Kada se učlanite bilo koji od esnafa, na raspolaganju će vam stajati određena količina vojske, opreme i magija. Kako to obično biva, svaka grupa je u sukobu sa barem jednom od preostalih, tako da morate paziti s kim sadite tikve. Očekivano, svaki od vođa ima svoje probleme, i već pri prvom susretu će vam reći šta ga muči, tj. koji od boraca u areni. Tek kada pobedite gazdinog arhineprijatelja, otvaraju vam se sva vrata u okviru esnafa. Ovo znači još par magija i artefakata, i poveću količinu vojske. Ako vam ponovno punjenje ispražnjene zalihe paladina na najtežem podešavanju ne potera suze na oči, ništa neće.


Iako svaka kraljica ima svojstvene prednosti i mane, kao i jedinstven stil borbe, autori su smatrali da to neće uneti dovoljno raznolikosti u kampanju. Zbog toga su prošarali ponudu poternicama za par odmetnika. One se, očekivano, preuzimaju u esnafu lovaca na ucene, a u pitanju su borbe sa drugim herojima začinjene interesantnim smicalicama. Jedan od njih tako može svu svoju vojsku preobraziti u igračevu jedinicu koju izabere, drugi je veoma verziran u upotrebi ledenih magija, treći se bori na polju prekrivenom portalima koji nasumično teleportuju jedinice, itd. Na kraju, bitno je napomenuti i da postoji kafana u kojoj je moguće unajmiti jednog od jedanaest raspoloživih kompanjona.


Champion of The Arena je, kada se sve sabere, izuzetno zabavna kampanja. Jedina veća mana joj je što se pri igranju na normalnoj težini može preći za jedno poslepodne. Međutim, ako povećate težinu za jedan podeok, sve se menja. Odjednom više nije moguće probijati se kroz igru pukom silom, ili koristiti jedinice kao topovsko meso. Za svaku kraljicu postoji najsmrtonosnija kombinacija vojske, opreme i magija, a pravi ljubitelji serijala neće moći da odole da ih sve ne isprobaju.


Defender of The Crown se nastavlja na radnju Armored Princess-a, i ponovo stavlja igrače u ulogu Amelije. Pošto se izborila za svetlu sudbinu dvaju svetova, kralj Mark je pomislio kako bi zgodno bilo kada bi baš ona postala sledeći Čuvar Krune. Da bi dokazala da zaslužuje ovu laskavu titulu (spasavanje sveta se očigledno ne kotira visoko kao nekada), mora otići na ostrvo Brist, koje je, gle zgode, poslednjih dana pod opsadom. Istini za volju, priča nikad nije bila jača strana King's Bounty igara, ali ovo je previše šuplje, čak i za njihov standard. No dobro.


Kampanja se odvija na dva malecna ostrva, i sastoji se od svega šest bitaka. Ovo svakako jeste premalo, ali ne sudite prerano. Svaka od ovih bitaka je svojevrstan taktički izazov. Počevši od strelaca koji se kriju iza veoma izdržljivih zidina, preko baraka na sred bojišta koje u svakom potezu iznedre novog neprijatelja, do miniranih polja koja prizivaju smrtonosne toteme. Kada se ovome pridoda neprekidna besparica (čak i na normalnoj težini), dobija se izazov koji će svaki strateg ceniti.


Kako je ova kampanja još kraća od prethodne, autori su morali da nam ponude razlog da je odigramo barem dva puta. U ovom slučaju, u pitanju je nasumičnost po kojoj je KB već postao poznat. Međutim, ovaj put, sve je nasumično! Od vojske koju možete regrutovati, preko opreme i magija koje možete kupiti, neprijatelja sa kojima se susrećete, do zmaja kog Amelija dobije na početku. Jedino što je skriptovano su prepreke u bitkama. Očigledno, karta na koju su autori igrali sa scenariom Defender of The Crown je kratka i dinamična kampanja koja nikada neće biti ista, bez obzira na to koliko puta je odigrate.


Na kraju, tu je i Orcs on The March, koji u biti predstavlja znatno obogaćenu verziju Armored Princess-a. Već na samom početku igre se na obali ostrva Debir primećuje magična kula koja levitira. U pitanju je tamnica po imenu Wizard's Tower. Po ulasku u ovu instancu, igrač bira jednu jedinicu koju će zadržati, dok ostale ostavlja kućepazitelju na čuvanje. Potom kupuje šta mu je dostupno od vojske, bori se sa kućepaziteljem, i odlazi na sledeći sprat. Tamo se priča ponavlja, s tim što je protivnik srazmerno jači. Igrač se mora izboriti sa njime par puta, da bi na kraju došao do... Pa, nećemo da vam kvarimo užitak.


U blizini zamka na ostrvu Debir se nalazi i snuždeni Ork, koji, posle kraćeg razgovora, otkriva da su ga plemenska braća poslala po pomoć. Naime, novi vrhovni vojskovođa Orkova ima nameru da probudi jednog od drevnih bogova za koga veruje da će uspostaviti mir u svetu. Naravno, plemenski mudraci znaju da iz toga ne može proizići ništa dobro, i žele da ga spreče po svaku cenu. Lanac zadataka vezan za Orkove je poprilično dugačak, i proteže se maltene kroz pola igre. Kad već spominjemo zelene ratnike, valja pomenuti da su ovi neustrašivi ratnici doživeli velike promene. Sada im je za korišćenje sposobnosti u bitkama potreban Adrenalin, koji funkcioniše po istom principu kao Bes, samo na nivou jedinica. Pored toga, njihovi redovi su dopunjeni sa devet novih boraca.


Još jedna velika izmena je i prisustvo vojnih akademija na većini ostrva. One nude usluge treniranja jedinica, isprva samo određenim rasama i nivoima, ali kako igrač otkriva nove akademije, otključava se sve više i više opcija. Međutim, da bi se mogle koristiti usluge ovih ustanova, potrebno je platiti. Svako treniranje iziskuje određenu količinu novca, ali i trofeja, koji se stiču u borbama. Posle posete prvoj akademiji, igrač dobija potvrdu koju mora nositi sa sobom da bi mogao da stiče trofeje. Neke akademije mogu čak trenirati i heroja, pod uslovom da ispuni zahteve koje postave.


Što se tiče ne tako krupnih dodataka, tu su sedamdeset novih delova opreme, preko pedeset sposobnosti jedinica, trinaest magija i par veština za heroje. Solidan broj starih jedinica je doživeo izmene, uglavnom u pogledu sposobnosti. Sve u svemu, ako ste već odigrali Armored Princess, a uželeli ste se ponovnog prelaska, Orcs on The March nikako ne bi bio loš izbor. Ako niste, ipak preporučujemo igranje "klot" verzije prvo.


Editor koji dolazi uz igru bi se olako mogao pokazati kao njen najvredniji deo. Pomoću ove izuzetno moćne i intuitivne alatke moguće je menjati postojeće kampanje, ali i praviti nove. Zapravo, sve tri kampanje koje su sadržane u Crossworlds-u su izvrsni pokazatelji mogućnosti koje editor pruža, i očekujemo da se u roku od mesec dana od izlaska igre već napravi omanja baza modova i mapa napravljenih od strane igrača.


Da li sve ovo vredi dvadeset dolara, pitate se? Kratko i jasno - da! Champion of The Arena i Defender of The Crown jesu izuzetno kratke kampanje, ali su naprosto fantastične. Veoma smo zahvalni autorima što su odlučili da gurnu taktiče mogućnosti koje igra pruža u prvi plan, čak i na lakšim podešavanjima. Dok nas Orcs on The March nije oborio s nogu, svakako je osvežavajuć i više nego interesantan. Ako ste poslednje dve godine zaljubljeni u King's Bounty, Crossworlds je prava igra za vas, i možete je slobodno već sada poručiti.

Sada ostaje pitanje šta je sledeći korak u razvoju serijala? Šta vi mislite? Da li očekujete da Katauri počne polako da sprema King's Bounty 2, nastavi da izbacuje po jednu ekspanziju godišnje, ili možda za sada ostavi ovaj prelepi svet po strani i posveti se nečemu trećem?

Kopiju igre za testiranje ustupio 1C Company.



Autor teksta, Pavle 'Ketchua' Đorđević, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od marta 2008. godine do danas, a od početka 2010. jedan je od urednika mesečnika "Gameplay". Od juna 2010. godine radi kao jedan od autora tekstova za emisiju PlayGames. Učestvovao je i u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, uključujući Eniaroyah magazin.

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 11:

  1. Odlicno i lepo predstavljeno. Hvala. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. I kad izlazi ovo? Sad za koji dan?engle

    OdgovoriIzbriši
  3. Igra zvanično izlazi 17. septembra, ako se dobro sećam.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jedva cekam da odigram i crossworlds! Bilo bi lepo kada bi izlazile ekspanzije ovog kvaliteta 1 godisnje :D

    OdgovoriIzbriši
  5. @thetanforever: Nema na čemu. :)

    @Walker: Dobro se sećaš. Steam i GamersGate već primaju porudžbine.

    @Duke: Ja bih ipak više voleo da se sad malo odmore od KB-a, naprave nešto novo, igraju se malo, pa za jedno 2-3 godine da naprave KB2, eventualno. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Hm, eno na Steamu preoreder za 10e - dobije se besplatno KBL.

    OdgovoriIzbriši
  7. ^Ketchua: Pa to ti zato sto si glup!!! Pa nece biti potrebe da izbacuju novu expanziju neko vreme jer su dali editor, sigurno ce biti zanimljivih modova, ali ne bi mi smetalo jos par (2 :D)ekspanzija, dokle god imaju inspiracije za nesto dobro. Mada i ja ocekujem dvojku posle ovoga, taman kada budem odigrao legendu i princezu ponovo(na abnormal :D) i crossworlds nesto ce vec izaci :D

    OdgovoriIzbriši
  8. Naravno da će da nastave da štancuju delove (i to će biti njihov kraj).

    OdgovoriIzbriši
  9. @Walker: Vidiš, meni je to bilo izuzetno sumnjivo (10e na Steam-u, 20$ na GG-u), pa sam malo pronjuškao. Momci iz Valve-a (ili momci iz 1C-a, ali tipujem na ove prve) su nešto zeznuli, te je igra mogla da se kupi unapred po ceni od 10e, i da se skine već juče (jedanaestog) ujutru, iako je pisalo da će postati dostupna tek sedamnaestog.

    Pošto su oni koji su preorder napravili negde drugde zakukali na 1C forumu oko 11h (jer su se korisnici Steam-a busali u grudi, jelte), izbio je haos, i tek oko 20h su uspeli da srede sve. Sad je cena 15e, i ne može da se igra pre 17.09. Međutim, oni koji su uspeli da je skinu, igraju u offline modu bez problema.

    Sad me samo živo zanima ko je kriv...

    OdgovoriIzbriši
  10. Sad sam instalirao test kopiju sa GG... nisi pomenuo da igra podržava 3D naočale :))

    OdgovoriIzbriši
  11. Hm... Ako me sećanje služi, to sam trebao da pomenem u recenziji Armored Princess-a, a ne ovde. Ali eto, loš sam čovek. :D

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!