6. ruj 2010.

Worms Reloaded, recenzija

Crvi su jedan od serijala koji se iznova menjaju, a ostaju isti. Svi znamo bar jednu takvu igru; svaki nastavak bude pompezno najavljen kao da se radi o iznenadnom pronalasku hladne fuzije, a na kraju dobijemo „isto to“ samo sa heksagonima - ili u slučaju Heroes of Might and Magic IV, koje na ovom blogu iz dna duše mrzimo (osim Ranka koji obožava četvorku) - ne dobijemo ništa već nam uzmu i ono što smo imali. Moram da priznam da sam se uprkos svemu tome obradovao kada sam na Steamu video da se crvi vraćaju korenima, to jest dobroj staroj dvodimenzionalnoj grafici od koje nikad nisu ni smeli da se udalje. Verujem da se će se mnogi složiti da su onih nekoliko igara sa 3D grafikom bile čist promašaj, te da ih je stoga većina nas bez razmišljanja preskočila.


Dakle, Worms Reloaded je naslov koja pokušava da vrati bludnog sina kući i da ispravi krive Drine zaostale iz perioda eksperimentisanja sa trećom dimenzijom. Upravo zbog toga upakovana je u dobro poznat duhoviti izgled ispod kojeg se krije isprobana mehanika. Međutim, da li je baš sve sjajno? I pre nego što smo dobili primerak igre za testiranje, primetio sam na domaćim i stranim forumima da se igrači žale na loše osmišljene menije, čudnu fiziku i što je najgore, brojne greške u kodu igre koje praktično onemogućavaju igranje na internetu. Nekim čudom, ni jedna jedina recenzija nije se potrudila da pomene te sitnice. Ova svakako hoće, zato nastavite da čitate dalje.


Prvo što uočavamo nakon pokretanja igre jesu zaista detinjasti i krajnje nefunkcionalni meniji koji će iznervirati svakog ko je odigrao više od dve igre objavljene pre 2002. godine, u vreme kada su razvojni timovi još uvek znali da bi igranje trebalo da bude povezano sa zabavom. Ipak, ako birate igru na osnovu dizajna menija, onda igranje i nije hobi za vas već se hitno preorjentišite na sakupljanje leptira. Istina je da je sve nekako preveliko i „kao nacrtano“, ali to je zato što i jeste. Crvi su oduvek imali čudne i detinjaste menije, to je jedna od odlika celog serijala (osim keca koji je surovo ozbiljan, al' vi se toga i tako ne sećate), s tim što su sličice iz Armageddona sada zamenjene lako čitljvim tekstom. Veći problem predstavlja izbor oružja u borbi, jer ogroman prozor koji prikazuje arsenal naprosto zakloni ceo ekran i spreči vas da istovremeno osmatrate teren i birate najbolji način za roštiljanje neprijateljskih beskičmenjaka, što bezrazložno oduzima vreme kojeg i onako nikad nema dovoljno.


Možda ipak ne treba žuriti jer smo još daleko od same borbe, a neki red ipak mora da se poštuje. Pre svega, trebalo bi pomenuti nešto od osnovnih osobina nove igre, reći reč dve o svakoj od njih i dati lično mišljenje o novom sistemu otključavanja dodataka uz pomoć virtuelnih zlatnika. Za one koji vole da se igraju sami u tišini svoje sobe, tu je kampanja za jednog igrača koja se sastoji od trideset uzastopnih misija smeštenih u nekoliko grafički različitih, ali mehanički istovetnih celina. Najviše je misija gde se naprosto borite sa jednim ili više protivničkih timova kojima upravlja računar, ali tu su i mnogo zanimljivije deonice u kojima uz pomoć raketnog ranca ili konopca morate stići do određenog mesta na ekranu pre nego što istekne predviđeno vreme. Verovatno najzanimljivije su retke misije koje igračima daju jednog do dva nepomična crva i samo jedno oružje, a koje nas uče da ne postoje bezizlazne situacije već da svaki problem može da se reši uz malo razmišljanja.


Pored kampanje, na raspolaganju su nam Warzone i Bodycount režimi igranja, ali i dobri stari custom game koji dozvoljava da svaku partiju podesite do detalja, a koji je u stvari jedan od dva razloga zbog kojih se crvi i kupuju. 'Ratna zona' se ni za pedalj ne udaljava od istog onog krkljanca na koji smo navikli, ali ne donosi ništa novo. Reč je o krajnje uobičajenoj poteznoj borbi na smrt između vašeg i kompjuterski vođenih timova. Bodycount sa druge strane predstavlja dobro staro 'preživljavanje' poznato iz tabačina, gde igrač počinje partiju samo sa jednim crvom kojeg mora da održi u životu što duže, uprkos stalnom pojavljivanju novih, sve jačih protivnika. Pošto igra podržava Steamworks infrastrukturu, u svakom trenutku moguće je proveriti da li ste oborili rekord najboljeg prijatelja ili morate da napravite još žabica uz pomoć bejzbol palice. Kad smo kod toga, stekao sam utisak da nova fizika ne dozvoljava pravljenje žabica, već crvi jednostavno bućnu i potonu. Ispravite me ako grešim.


Prelaskom misija igrač stiče unapred određen broj virtuelnih zlatnika koji nemaju ama baš nikakvu vrednost izvan igre. Koriste se za otključavanje dodatnih misija, šara za nasumične terene, specijalnih oružja ili grafičkih detalja poput nadgrobnih spomenika koji ostaju iza crva kada napuste ovu ravan postojanja. Novina su urnebesne kapice koje naši crvići nose na glavi dok još uvek mrdaju, a malim junacima moguće je promeniti čak i boju kože, pa je meni tako uspelo da stvorim ceo jedan tim bledunjavih penzionera sa nakrivljenim beretkama. Na žalost, kao i ostatak menija, „prodavnica“ je prilično pojednostavljena i bez ikakvih naprednih osobina, pa ne postoji čak ni uzorak koji bi vam pokazao šta tačno kupujete. Ova mana naročito se ističe kada je reč o novom oružju koje nije poznato iz prethodnih delova, pa bi kratak video zapis mnogo pomogao prilikom izbora. Moj savet je da što pre kupite čudo zvano Armageddon, jer veoma lako može da donese pobedu ako se iskoristi u pravom trenutku, pogotovo u multiplayer mečevima.


Kad smo već kod multiplayer igranja, neophodno je podsetiti da je to najzabavniji doživljaj koji bilo koja Worms igra može da pruži, pa tako ni Reloaded nije izuzetak. Prisutno je klasično smenjivanje igrača ispred računara (hot-seat) ali i igranje na internetu. Mečevi mogu biti privatni, ukoliko želite da igrate samo sa poznanicima, ili javni, ako nemate ništa protiv udruživanja sa još tri nasumična člana Steam mreže radi kratkotrajnog, ali urnebesno eksplozivnog iskustva. Dostupna su sva podešavanja, tako da nikada nećete imati problem da smislite potpuno jedinstven izazov za protivnike i sebe, bilo da volite standardna pravila, međusobno napucavanje iz senke privatnih tvrđava ili nešto između. Za takmičarski nastrojene igrače tu su i rangirani mečevi, kao i tabele rezultata koje neizostavno prate svaku igru koja omogućava učesnicima da se međusobno nadmeću. Najuporniji će verovatno juriti i ono malo postojećih dostignuća, iako moram da kažem da me je iznenadilo koliko je lako dobiti Hallelujah! medalju.


Neizostavan deo priče o igranju na internetu svakako su pomenute greške u kodu, koje ponekad stvaraju sitnije probleme ali i salve smeha na ugrađenom chatu. Pored retkog zaglavljivanja crva na uskim mestima, koja nisu bila nepoznata ni u prethodnim igrama u ovom serijalu, najviše ćete se sretati sa problemima vezanim za traženje saigrača. Naime, Lobby je veoma nepouzdan i često zna da se zaglavi, te nastavi da prikazuje igrača koji je zbrisao još na sredini prethodne runde. Svaki pokušaj da se ovakav zombie izbaci napolje, jer se bez pristanka svih učesnika ne može pokrenuti sledeća runda, završava se krajnje smešnim raspadom cele sobe koji još uvek čeka ispravku, iako je Team 17 do sad objavio čak tri zakrpe. Najvažnije je ipak da ovih problema svakodnevno ima sve manje, te da zapravo i ne ometaju ono najvažnije – dobru zabavu. Što se mene tiče, mnogo više smeta izostanak ludih krava ili bacača plamena.


Na kraju, zaključak se nameće sam po sebi. Jeste, igra još nekoliko sitnijih problema, ali većina je odavno zakrpljena, što znači da će i ostalima ubrzo odzvoniti. Nije potrebno čak ni posetiti zvaničnu prezentaciju izdavača i preuzeti zakrpe, jer se zahvaljujući Steamu sve ispravke instaliraju „same od sebe“. Slično će se desiti i sa obećanim editorom zvuka, koji bi trebao da se pojavi uskoro. Neka oružja poznata iz prethodnih naslova ovog puta su izostala, a timovi su ograničeni na četiri crva, dok je AI prilično neujednačen u misijama za jednog igrača. Međutim, budimo iskreni – ko još kupuje crve da bi ih igrao sam? Ova igra je kao stvorena za maltretiranje saigrača nemogućim potezima, a na tom frontu dejstvuje uspešno koliko i World Party ili Worms Armageddon.


Kao što rekoh, neke igre, poput Civilizacije, Quakea ili Wormsa menjaju se po malo sa svakim novim nastavkom, ali u suštini ostaju dosledne onom što novi i stari igrači od njih očekuju. Sitne promene često ne nailaze na odobravanje „stare garde“, a veoma dobro se sećam šta su veterani igre Worms 2 govorili kada se pojavio Armageddon. Verujte, ne razlikuje se uopšte od onog što pojedinci zameraju ovoj igri danas. Ko zna, možda za pet godina i vi budete nekim novim klincima govorili kako najnovija Worms igra nije dobra kao Reloaded. Ukoliko je nejasno šta sam hteo da kažem, pojasniću još malo: Ima mnogo igara na Steamu za tih 1500 dinara, ali će Worms Reloaded, uprkos čudnim odlukama dizajnera, pružiti mnogo više zabave od većine njih. Nego sad se setih - da li je trebalo da napomenem da se radi o poteznoj strategiji, ili to odavno svi znaju?

Primerak igre za testiranje ustupio Team17

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 10:

  1. Hm... Četiri crva. Ne dopada mi se to. Zvuči kao da je dobro izvedeno, ali ne vidim zašto je bio problem da nam se ostavi izbor koliko ćemo ih voditi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma možeš da staviš i manje ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. "Oi nutter!" Hoće li questovi da budu instancirani? :x

    OdgovoriIzbriši
  4. Podjednako mi se dopada kao i World Party, mada ovoj verziji dajem malu prednost - kupili su me sa ovim vrištanjem (kad padne bomba blizu crva) i tu nema nazad :D Ne sviđa mi se što ima samo 4 crva u timu ali to i nije toliko bitno...

    OdgovoriIzbriši
  5. Pojavila se nova zakrpa koja dodaje izbor regiona u lobby-ju, kao i odbrojavanje koje eliminiše sve igrače koji bi inače napravili problem ostalima...

    OdgovoriIzbriši
  6. Nisam još igrala, ali mi ovaj deo sa prozorom menija preko celog ekrana zvuči iritantno... kao i uvek dok biram/prodajem/razmenjujem iteme dok se u pozadini prozora dešava... pa, igra.

    Slike su jako vesele, doduše. Bile bi još veselije da ima ženskih crva.

    OdgovoriIzbriši
  7. Nisam ni mislila da će suptilna poruka biti odmah shvaćena. :P To što su hermafroditi ne sprečava ih da se zovu ženskim imenom...;) No, nebitno - to je bio usputan deo komentara.

    OdgovoriIzbriši
  8. U igri je gomila crva nazvana ženskim imenima.

    OdgovoriIzbriši
  9. Au, ala ste vi jedna gomila neosetljivih bandoglavaca... :) Doduše, samo vas je dvojica, ali se meni čini da je tu tvrdoglavih za celu gomilu. :P
    Shvatićete kada prespavate. xD

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!