24. lis 2010.

Darksiders, recenzija

Čini se da PC igrači ne haju za groznicu God of War-a koja već nekoliko godina trese konzolaše. Bleštavo, stilizovano nasilje i mlataranje džinovskim mačevima, retki su ovih meseci na kompjuterima. A to je upravo ono što nam donosi igra Vigil Games-a. Darksiders je hack&slash igra izašla početkom godine za PS3 i Xbox 360, dok je PC verzija tek port pomenutih konzola. Pored svih negativnih osobina koje izraz port vuče sa sobom, Darksiders se, iznenađujuće, sasvim dobro snašao na gostujućem terenu.




U igri ste u ulozi Rata. Ne, ne vodite rat, kao u nekoj strateškoj igri, već ste otelotvorenje sukoba, jednog od četiri jahača Apokalipse. Rat je, sa svoja tri drugara, zadužen za ravnotežu između dobra i zla sve do Sudnjeg dana kada će se konačna bitka odigrati na Zemlji. Neko, međutim, pokreće Apokalipsu ranije. Krivica pada na našeg Crvenog jahača, koji traži iskupljenje i osvetu. Osvežavajuća je činjenica da Rat nije tipičan heroj bez mane i straha, već lik kome je samo na umu da očisti svoje ime. Po svaku cenu. Sa druge strane, Ratu nedostaje ličnost budući da kroz čitavu igru priča istim glasom i ponaša se kao da mu nije stalo ni do čega. Priča, sama po sebi, nije loša. Ima nekoliko maštovitih obrta, dok su dijalozi solidno napisani. Ono što ne valja jeste razvučenost pripovedanja koja se oslanja isključivo na međuscene na kraju poglavlja, pa ćete na rasplet događaja čekati i po nekoliko sati.


Cilj je jednostavan koliko i izvedba – uništiti sve što se kreće besomučnim čukanjem miša i tastature. Ova klasična upravljačka kombinacija služi svrsi, ali povremene akrobacije po tastaturi umaraju. Gamepad nije naodmet, pogotovo ako upražnjavate maratonske igračke seanse. Napredak u igri takođe je jednostavan. Uvežbavate se na slabijim neprijateljima, oštrite oružja na malo jačim, a od kraljica dobijate nagrade.


Kada smo kod oružja, Rat će se oslanjati na mač, Chaoseater, ali će u toku igre nailaziti i na pomoćne spravice, poput kosira, pištolja ili neke vrste bumeranga. Svako oružje može se koristiti na veliki broj načina. Vezani, kombo potezi brojni su i laki za izvođenje. Borba je na trenutke veoma frenetična, ali usled dobrog odziva upravljačkog sistema, Rat će uvek raditi ono tačno što zahtevate. Iako ćete se često naći u prilici da nasumično klikćete u smeru neprijatelja, igra vam, ipak, dozvoljava da ispoljite maštovitost u seckanju demona. Kada nanesete dovoljno povreda protivniku, pojaviće se ikonica koja signalizira da ga možete dovršiti. Aktivacijom završnog udarca pokrećete animaciju, tipičnu za svaku vrstu protivnika, u kojoj Rat na veoma živopisan način objasni protivniku svoje stavove, a u cilju dekapitacije...


Darksiders je linearna igra, ali ipak pruža ograničenu slobodu. Na određenim mestima, moguće je prebaciti se na bilo koju lokaciju, ukoliko ste je prethodno otkrili. Potreba za ponovnim igranjem svakako postoji, jer određene poslastice na ranijim mapama zahtevaju upotrebu moći koje Rat stiče tek kasnije u igri.


Kraj svakog poglavlja u igri obeležava bitka sa ogromnim monstrumima. Tipično za ovakve deonice, potrebno je pronaći slabu tačku čudovišta. Ono što je neobično, jeste težina igre. Dok će vas prva kraljica pošteno oznojiti, sve sledeće (pa i poslednja) biće lagane šetnje, koje se od običnih borbi razlikuju samo po veličini protivnika i trajanju. S vremena na vreme, učestvovaćete i u mini-boss bitkama, čija je svrha uglavnom upoznavanje sa novom vrstom demona. Još jedan izazov predstavljaće vam sukobi u areni. Na primer, u jednoj takvoj deonici, potrebno je uništiti talase neprijatelja koristeći samo specijalne protiv-napade u određenom trajanju.


Ubijanjem neprijatelja oslobađate duše. Svaka je obojena. Zelene pune Ratovo zdravlje, žute gnev (wrath, služi za izvođenje specijalnih poteza), dok plave predstavljaju novac. Demon Vulgrim, jedan od zanimljivijih likova, omogućiće vam kupovinu oružja, poteza i opreme u zamenu za plave duše. Oružje i njegova unapređenja fino su izbalansirani, pa će svaka oštrica dobiti svoju šansu u borbi. Četvrta pogodnost koju donosi istrebljivanje žgamadije jeste mogućnost da Rat preuzme formu Haosa, čime postaje znatno jači i nepovrediv za kratko vreme.


Da ne bude sve seckanje i udaranje, pobrinule su se zagonetke kojih ima na pretek. Naravno, problemi su daleko od onih koji se mogu naći u čistokrvnim avanturama, ali dobro igraju svoju ulogu – predah između klanja. Igra će vas u hodu upoznavati sa sposobnostima oružja koje će kasnije dobiti mesto u zagonetkama. Ukoliko obraćate pažnju na te podatke, logičke zavrzlame će postati više rutina nego nevolja. Sa akcije će vam pažnju skrenuti i česte platformske prepreke koje se svode na uobičajna skakutanja i pentranja. Opet, ništa naročito teško, ali fino upotpunjuje inače jednoličnu istrebljivačku mehaniku.


Na grafičkom planu, Darksiders traži više nego što nudi. Prebacivanje igre sa konzola na PC donelo je prosečnu grafiku uz jake hardverske zahteve. Animacija i detalji likova urađeni su odlično i velikom pažnjom, ali lokacije, iako lepo dizajnirane, često deluju pusto. Zamerka ide i oštrini tekstura koja je daleko ispod standarda modernih igara. Tu su i problemi sa senčenjem, tačnije sa pikselizacijom senki. U prilog vizuelnom predlošku idu raznobojni efekti, za koje se slobodno može reći da su predivini i što je još bolje, ima ih na svakom koraku. Za pokretanje Darksiders-a neće vam biti potrebna najbolje opremljena mašina, ali će se njena eventualna zastarelost svakako odraziti na iskustvo igranja. Na otvorenim prostorima, čak i bez prisustva mnogo likova, FPS ume da padne i na četrdeset, što je daleko od savršenog, pogotovo za akcione igre.


Zvučna podloga je solidna. Muzika je uglavnom pozadinska, osim tokom borbe, kada do izražaja dolaze dinamične melodije koje podižu napetost. Gluma je veoma dobra, osim u slučaju Ratovog glasa. Ljubiteljima Star Wars-a biće zanimljiva činjenica da Ratovom „savetniku“ Watcher-u glas daje Luk Skajvoker lično, Mark Hamill.


Darksiders je poprilično duga igra i doneće vam dvadesetak sati aktivnog igranja, čak i više, ako ste temeljni i želite potpuno da očistite svaku deonicu. Single player režim je dovoljno sadržajan da sa lakoćom iznosi čitavu igru, pa potreba za mrežnim igranjem praktično i ne postoji. Cena igre na zvaničnom sajtu trenutno je četrdeset dolara (na Steam-u je znatno viša – pedeset evra). Nema sumnje da postoje bolji naslovi za taj novac, ali ako vas muči nostalgija za starim dobrim hack&slash-om, ili ste ljubomorni na konzolaše, neka vam Darksiders bude prvi izbor.



Autor teksta, Neven 'Wojtek' Ković, saradnik je Igrorama bloga od novembra 2009. godine.

Saradnik je mesečnika "Gameplay" od marta 2010. godine.

Sve recenzije istog autora


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

  1. odlična recenzija, ali samu igru nisam završio zbog problema sa save-ovima

    OdgovoriIzbriši
  2. Trenutno igram, za sad nemam problema sa save-ovima. Kakvi problemi?

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!