16. lis 2010.

Football Manager 2011, recenzija

Svakog novembra momke iz Sports Interactive-a muči jedno isto - šta dodati u sledeće izdanje Football Managera, osim osvežavanja baze igrača transferima nove sezone? Kako gotovo savršenu igru usavršiti, bez mahanja dvocifrenim dajrektiksima, fiziksima i drugim kerefekama za mazanje očiju? Kako igru sa stažom od preko deset godina učiniti pristupačnom za što širi krug publike, pritom ne vređajući igrače koji su joj verni od samog početka? I pored svega toga, svake jeseni im pođe za rukom da nas iznenade novim poboljšanjima dovoljnim da igra, bez imalo srama, može da ponese novu brojku iza svog imena.

Već na ekranu za kreiranje nove igre primećuje se redizajn nekih menija. Poboljšana je preglednosti i smanjeno skrolovanje, mada je šteta što nisu ostali dosledni, pa bolje rešili i ostale menije. Recimo, za izbor konkretne države za skauting potrebna je čitava večnost da biste pronašli države čije se početno slovo nalazi pri dnu abecede. I inbox je pretrpeo značajne izmene i može se reći da je sada pregledniji nego ikada. Spisak poruka nalazi se na levoj strani, a klikom na neku od njih otvarate istu u sredini ekrana, dok je desna strana rezervisana za podatke o igraču ili klubu na koji se odnosi izabrana poruka. Trodimenzionalni prikaz toka utakmice kao da i nije menjan. Grafika je na nivou prošlogodišnjeg izdanja (sa sve kartonskim navijačima), mada se sada jasno vidi razlika između utakmica u dnevnim i večernjim terminima.


Svakako najveća novina u ovogodišnjem izdanju jesu agenti. Do sada ste o ugovorima pregovarali sa igračima i to prepiskom, te je za svaku ponudu trebalo sačekati neko vreme da igrač odgovori na nju. Sada interese igrača zastupaju ovlašćeni predstavnici, tj. agenti i to razgovarajući sa vama, čime se značajno skraćuje vreme za uspešno zaključenje ugovora. No, ovakav sistem ima i jednu "manu" jer se pojavljuje nova stavka u ugovoru - honorar za agenta, koji katkada može premašiti i sumu koji potražuju igrači. Najčešće će vam agenti predstaviti zahteve igrača koje možete odmah prihvatiti ili uputiti izmenjenu ponudu, mada se dešava i da ostave vama da povučete prvi potez.


Razgovor se nastavlja sve dok se obe strane ne slože oko uslova, nakon čega je potrebno još nekoliko dana da se igrač konačno odluči da li će preći u vaš klub. Pregovori sa agentima zavisiće i od njihove ličnosti, tako da neki obožavaju da se cenkaju, dok će drugi tvrdoglavo odbijati da odstupe od zacrtanih zahteva. Iako je i ranije bilo moguće da vam priđe agent nekog igrača i ponudi usluge, to se dešavalo zaista retko. Sada je to uobičajeno i pored skautinga predstavlja odličan način za pronalaženje mladih i talentovanih igrača.


Monotone konferencije za štampu osvežene su novim pitanjima, ali i pored toga ostale su monotone, pa ćete ih i dalje najverovatnije prepuštati pomoćnicima. Ubačen je i potpuno novi tip - konferencije pred žrebanje velikih takmičenja, recimo grupa za Ligu šampiona. Uvedeno je i dinamičko rangiranje liga što bi, prevedeno na jezik laika, trebalo da znači da vašim klupskim uspesima na internacionalnoj sceni podižete reputaciju domaće lige, što će privući igrače višeg kalibra i omogućiti lakše sklapanje ugovora.


Izdanje za 2011. godinu donosi i potpuno novi način komunikacije sa igračima. Ukoliko želite da ih posavetujete u vezi taktike ili zamolite da podučavaju nekog iz juniorske ekipe, otvoriće se prozorče koji najviše liči na chat program. Na svako vaše pitanje ili molbu igrač će odmah odgovoriti, a ukoliko je odgovor negativan dobićete i obrazloženje zbog čega je igrač odbio da vas posluša, tako da više ne morate da nagađate da li zaista gaji animozitet prema vama ili je tog jutra samo ustao na pogrešnu nogu. Slično je i u pregovorima sa upravom kluba, jer sada dobijate i podrobnije obrazloženje zato je vaš zahtev odbijen, ili nekim čudom prihvaćen.


Za dodatno podgrevanje atmosfere pred utakmicu dodat je match preparation ekran. Dva do tri dana pre utakmice dobićete mogućnost da odredite taktiku za predstojeći meč, kao i dve rezervne varijante koje se mogu menjati "u letu" ukoliko nešto pođe naopako. Treninge pred utakmicu možete fokusirati na neku od ponuđenih oblasti (napad, odbrana, izvođenje slobodnjaka) u zavisnosti od toga šta očekujete od protivnika. Što se samih treninga tiče, jedina značajnija promena je uvođenje nove kategorije za golmane - shot stopping.


Prošle godine smo dobili veoma zgodan editor za taktiku, a ove je pred nama editor za prekide. Izvođenje auta, kornera i slobodnih udaraca (i to sve u ofanzivnoj i defanzivoj varijanti) mogli ste i do sada da podešavate do tančina, ali sada je sve to preglednije prikazano u 12 kratkih koraka, sa grafičkim prikazom uloga koje dodeljujete igračima pri izvođenju prekida.


Ni Football Manager nije odoleo ogromnoj popularnosti društvenih mreža na internetu, pa je tako igra sada povezana sa servisima Twitter i YouTube. Twitter će redovno obaveštavati vaše prijatelje o dostignućima (achievements) koje ostvarite, dok najbolje golove i najzanimljivije akcije jednim klikom miša možete aploudovati na YouTube i podeliti ih sa ostatkom planete. Naravno, da biste koristili ovu novotariju podrazumeva se da imate otovoren nalog na dotičnim servisima.


Kada se sve sabere vidi se da Sports Interactive ne spava na lovorikama nego da, iz godine u godinu, vredno rade i osluškuju reakcije igrača kako bi napravili bolju i uverjiviju simulaciju. Promene koje donosi 2011 nisu revolucionarne, ali su sasvim dovoljne da vam omili druženje sa najboljom igrom svog žanra. Siguran sam da ste već odabrali svoje favorite sa kojima ćete igrati, tako da vam ostaje samo da sačekate 5. novembar i uživanje može da počne. Ja se dvoumim između Zenita i Rubina, a vi? 

Kopiju igre za testiranje ustupio je Computerland


Autor teksta, Darko 'DeCoy' Mihoković, recenzent je bloga Igrorama od novembra 2009. godine.

Aktivan je saradnik mesečnika "Svet Kompjutera" od juna 2007. godine do danas, te recenzent i prevodilac na sajtu Abandonia.

Sve recenzije ovog autora


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

  1. odlican tekst... respect

    OdgovoriIzbriši
  2. Partizan i Thurock (zadnja engleska liga), sa njima igram vec godinama i tako ce i ove godine da bude.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!