28. lis 2010.

Minecraft Alpha, AAR-recenzija

Prvo što sam ugledao bila je voda. Na sve strane voda. Onda sam spazio i mali peščani sprud na koji sam se nasukao. Pogledao sam unaokolo. Nigde ništa osim šake žutog peska i nepreglednog mora! Iz priča sam znao šta treba da radim kad se nađem u ovoj situaciji. Morao sam odmah da potražim preko potrebne sirovine za gradnju skloništa. Kvadratno sunce možda se smejalo u zenitu, ali znao sam da će za nekoliko minuta skliznuti iza horizonta. Za početak, neophodno mi je drvo... Ali, gde da nađem drvo u sred mora? Nisam imao izbora – zakoračio sam u uglaste talase – i potonuo kao cigla.


Podvodna avantura naučila me dve važne stvari. Prvo, kako da plivam, što će se kasnije pokazati kao izuzetno korisno, te drugo, da u moru nema ogromnih čudovišta. Barem ih ja nisam video. Posle dužeg mlataranja rukama i nogama, voda me izbacila podno visoke litice. Odmah sam primetio dragocene mrlje u steni koje su nedvosmisleno ukazivale na prisustvo zalihe uglja. Ipak, nisam imao čim da ga iskopam, jer i dalje nisam video ni jedno stablo. Setio sam se priča o bujnim pašnjacima, snežnim vrhovima i visokim vodopadima. U mojoj blizini nije bilo ničega nalik tim bajkovitim krajolicima. Pa opet, nisam odustao. Dohvatio sam se najbližeg ispusta i počeo da se verem uz stene. Znao sam da, ako ništa drugo, sa vrha puca pogled u daljinu, preko mora. Sa svakim pređenim metrom, tih glas ponavljao je da požurim, da sunce nemilosrdno klizi ka postelji skrivenoj u talasima.


I pre no što sam ih ugledao, čuo sam ovce. Mislio sam da mi se njihovo meketanje pričinjava, ali zaista su bile tu. Na zaravni koja se prostirala na vrhu ostrva, ugledah i nekoliko svinja i kokošaka. Između njih, odmah sam spazio najvredniju nagradu: visoko stablo okićeno raskošnom krošnjom. Pritrčao sam i počeo mahnito da odsecam svako parče drveta kojeg sam se dokopao. Uskoro nije ostalo ništa više od hrpe opalog lišća. Ponovo sam pogledao oko sebe, tražeći još. Najbliže stablo raslo je na susednom poluostrvu, iza duge peščane prevlake. Nisam časio časa. Jurnuo sam pravo kroz okupljene domaće životinje, koje se poplašiše i razbežaše na sve strane.


Sunce je već bilo na zalasku, kad sam završio sa drugim stablom. Nisam znao imam li dovoljno materijala, ali preteći duga senka nije mi ostavila izbora. Otplivao sam do ranije uočene žile uglja, smestio se na mali ispust iznad talasa i pogledao svoje mizerne zalihe. Nakon malo mozganja, lako sam sklopio stolarsku klupu. Kameni pijuk u obliku slova T ispostavio se kao neophodan, jer sam otkrio da drveni ne može da kopa ugalj. Ipak, nekako sam imao u svom posedu prvi grumen uglja, baš u trenu kad je blistavi kvadrat zamakao za obzor. Vazduh je naglo zahladneo, a senke se stisnuše jedna uz drugu i pretvoriše u tamu. Negde u daljini začu se jeziv zvuk. U sekundi sam zgrabio onaj ugalj i postavio ga na prvi štap koji sam našao u zavežljaju. Moja prva baklja planula je jarko i rasterala okolnu tminu. Znao sam da još nije gotovo, da nisam siguran sve dok sam na otvorenom, ali dopustio sam sebi jedan kratak samozadovoljan osmeh.


Pijuk je pevao u mojim rukama. Za tren sam stajao u plitkom udubljenju u steni. Postavio sam u njega još jednu baklju, kako bih bolje video šta radim. Međutim, maločas udaljeno, režanje je postajalo sve glasnije, sve bliže. Nešto iz mraka dolazilo je po mene. Shvatio sam da nemam vremena da kopam dalje. Mrak je već bio potpun, i samo su se zvezde na nebu jasno videle. Dohvatio sam kamene blokove razbacane po tlu i počeo da zidam pregradu između sebe i crnila. U zidu sam ostavio otvor za vrata i provirio napolje. Nisam video ništa, ali potmuli zvuci još jednom zakoračiše ka meni. Zgrabio sam stolarsku klupu sa ispusta ispred kuće i utrčao unutra. Dovratak sam preprečio gredama i zemljom. Šta god je bilo napolju, nije moglo do mene. Napokon siguran, osvrnuo sam se po svom novom domu. Da se pomerim nisam mogao, jer prostora jednostavno nije bilo. Hteo ne hteo, morao sam da kopam dalje.


Naoružan novim pijukom, bacio sam se na posao. Kopao sam napred, u dubinu. Onda sam okrenuo u stranu i proširio prostoriju. Na zidove sam odmah postavljao baklje, plašeći se mraka i čudnih bića koja se rađaju iz njega. Napredovao sam brzo, uvek praćen potmulim režanjem s one strane priručne barikade. Usput sam našao još uglja, pa i jedan kremen. Posle ne znam ni sam koliko vremena, imao sam upotrebljivu dvoranu u obliku osrednjeg kvadra. Nisam smeo da je proširujem dalje, plašeći se da ne prokopam put do ko zna čega. Odlučio sam da napravim hodnik sa stepenicama, koji bi se polako dizao k površini. Ipak, znao sam dobro da, pre nego što počnem sa tim, moram da napravim jednu stvar. Prava vrata. Ona koja bih mogao da otvorim i zatvorim u trenutku, prođem bez zadržavanja, a koja bi sa druge strane ostavila svakog ko bi pokušao da me prati. Odlučio sam da ne gubim vreme, već da potražim pomoć na inter... ovaj, u mističnim svitcima. Uz mudrost skrivenu u tim zapisima, sve je odjednom postalo lakše.


Nije prošla ni sedmica, a moj skroman otvor ka površini, baš tamo gde sam posekao prvo drvo, prerastao je u malu utvrdu od čvrstog kamena. Danju sam je proširivao, otimajući korak po korak tla od divljine. Dozidao sam nizak dvorišni zid. Ta ograda ubrzo je prerasla u natkrivenu kulu. Uskoro je cela zaravan, na kojoj su se noć pre toga okupljale aveti, bila okružena temeljima nove utvrde. Na toj osnovi nikli su snažni i dobro osvetljeni zidovi, koji mi i danas donose miran san. Nije sve išlo brzo i jednostavno. Noći su bile hladne i opasne. Rad napolju, u mraku, bio je nemoguć. Zato sam sebi našao drugu zabavu. Svako veče povlačio sam se u svoj mračni kamendom pod zemljom. Kopao sam. Kuda? Na drugu stranu, u pravcu suprotnom od površine, ka drugom kraju ostrva koje još uvek nisam upoznao koliko sam želeo.


Nisam išao mnogo u širinu, tek da se mogu mimoići sa sopstvenom senkom. Zato je tunel napredovao brzo. Pazio sam da postavim novu baklju tek kad postane mračno, jer nisam imao dovoljno uglja za razbacivanje. Na ulazu u onu prvu prostoriju postavio sam vrata i sa ove strane. Znao sam da mogu slučajno prokopati do površine ili kakve tamnice u sred noći. Morao sam imati nešto iza čega mogu pobeći, sakriti se, ako do toga zaista dođe. Moj oprez se i te kako isplatio. Neočekivano sam iskopao poslednji grumen kamena, a njega je pratio pesak koji se urušio pravo na mene. Kroz uski otvor u svodu ugledao sam tmurno nebo prošarano zvezdama. Pratilo ih je bledo lice kostura i strela koja je završila u mom boku. Brzo sam se povukao do vrata, plašeći se da će zamnom nagrnuti čitava horda karakondžula. Ipak, otvor je bio preuzak za njih, a jutarnje sunce zateklo ih je okupljene oko rupe na plaži. Izgoreli su na svetlosti dana.


Mogao bih da pričam dalje kako sam na tom mestu, gde su se moj podzemni i nadzemni svet sreli, sagradio novu kulu. Sa njenog vrha bih u vedrim noćima posmatrao udaljeni zamak na brdu, znajući da mogu da odšetam do njega ispod zemlje, lako izbegavajući lutajuće zombije i otrovne pauke. Mogao bih da se hvalim svojim arhitektonskim podvigom, ogromnim visećim mostom koji je spojio dva susedna ostrva. Istina je da me je mrzelo da plivam kako bih nabavio još drveta za baklje. Tada još uvek nisam znao da mladice mogu da zasadim i uzgojim sopstvene drvorede. Da li da ispričam o vremenu kada sam prvi put ugledao morsku vodu kako nadire kroz sveže prokopan tunel? Kada sam na trećem ostrvu otkrio prirodnu tamnicu naseljenu opasnim stvorenjima? Ili o oknu koje se spušta do samog dna sveta, gde se prostiru moji nepregledni rudnici? Na toj dubini čudovišta ne beže od svetla, a dijamanti i zlato rastu poput mahovine kraj potoka.


Sve su to zanimljive priče, ali brzo se zaboravljaju. Ni sam više ne znam koliko sam ostrva istražio, koliko materijala pronašao, šta sve iskovao ili pretopio? Gvožđe? Naravno! Staklo? Svakako? Gramofon u „Novoj Moriji“, na dubini od nekoliko stotina koraka, smešten među prekrasnim crvenim i žutim cvetovima koje napaja veštački potok sa tri vodopada? Sve je to lako kad se savlada proizvodnja. Međutim, sve to samo su osnove. Svaki put kada pomislim da znam dosta, shvatim koliko je ogroman i raznolik svet oko mene. Da li sam napravio sopstveni zabavni park? Ne. Železničku stanicu, beskrajni auto-put, "čardak ni na nebu ni na zemlji", podvodne tunele od stakla, telegraf? Ništa od toga! Zapravo, svi moji „podvizi“ tek su početni koraci...


Opremljen dijamantskim pijukom, osluškujem u polutami. Negde, iza kamena koji me okružuje, nalazi se tamnica, kosturi, zombiji, možda i smrtonosne kocke... Čujem ih. Znaju da sam tu, grebu sa one strane. Mogu da zamislim kakvo blago se krije u škrinji koju čuvaju. Treba li mi? Moje su ostave prepune, moji su projekti nedovršeni, nešto novo uvek čeka, ali... Ovo je novo! Jurišanje u vlažnu tamnicu, kroz napuklinu u steni, naoružan samo lukom i gvozdenim mačem, nešto je što još uvek nisam probao. Kad uradim to, naći ću još nešto. I još. Jer u svetu Minecrafta, uvek ima još nešto što niste probali, niste znali i niste mogli ni da zamislite. Jedina granica zabavi je mašta, a na maštu ne možemo staviti cenu. Možete mi verovati ili ne, ali ovo je definitivno jedna od najzabavnijih igara koje sam ikada imao priliku da probam. Što je najbolje, autor je svakodnevno unapređuje, otud onaj dodatak Alpha u nazivu.

Možda Minecraft izgleda kao nešto što smo zamišljali osamdesetih godina prošlog veka kad bismo pričali o trodimenzionalnim igrama (postoje modovi koji menjaju izgled), ali na sreću veoma je zabavna. To je ostvarenje o kojem smo maštali, pre nego što je big business kastrirao autore igara i unajmio marketare da nam prodaju gluposti. Obavezno isprobajte! 

Primerak igre za testiranje ustupio Mojang Specifications

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

24 komentara:

  1. Oooo konacno! :) Samo da se upisem, sa' cu citam... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Doktor Mrsivoda: "Kažete da imate problema sa vidom i raznim, kako ste ih vi okarakterisali, holicunacijama?"

    holodoc: "Da doktore. Molim vas pomozite jer stvarno nisam više načisto sam sa sobom!!! Imam osećaj ko da me sada ima četiri umesto samo dvojice :("

    Doktor Mrsivoda: "Sedite molim vas. Koncentrišite se sada na slike koje vidite na monitoru. Zanemarite činjenicu da se radi o recenziji igre Minecraft Alfa sa igrorama DOT kom. Recite mi šta vidite na prvoj slici?"

    holodoc: "Borg kocku!"

    Doktor Mrsivoda: "Oookej... A na drugoj slici?"

    holodoc: "Borg kocku!"

    Doktor Mrsivoda: "U redu... A recite mi šta vidite na trećoj slici?"

    holodoc: "Pa Borg kocku bre! Jel ti to mene doktore (cenzurisano zbog PEGI16 sadržaja)?"

    Doktor Mrsivoda: "Moram nažalost da konstatujem da patite od simptoma opterećenosti Bjorg kockama."

    holodoc: "Ja opterećen!?!? Pa ko sve vreme pokazuje slike Borg kocki ti...ti... doktore jedan!"

    OdgovoriIzbriši
  3. @holodoc
    Da, na prvi pogled zaista izgleda tako... ALI, treba zanemariti izgled i Borg kocke, te samo se prepustit toj sweet sweet DROZI. XD

    OdgovoriIzbriši
  4. Aaaa otrovali ste me! Sanjam kako propadam u lavu i stizem samo da kazem: "Drz'"

    OdgovoriIzbriši
  5. Pardoniram... Potkrala se greška u transkriptu posete doktoru Mrsivodi... Treba da piše "holocunacije" a ne "holicunacije" :D Đavo me terao da kupujem "talasastu" Ložitek tastaturu :D

    OdgovoriIzbriši
  6. @Game Master
    Hahahha, ja se u snu cimam samo na pauka koji mi iskace ispred face, najcesce odozgo.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hahahahaha! xD
    Nikad razočarana duhovitošću u izvesnim komentarima.... ;)

    Igra me privlači od kad sam videla njen prvi scrnsht... Igraću čim pre...

    OdgovoriIzbriši
  8. Evo, ako neko želi da poseti (turistički, osvajački ili kako god) svet na osnovu kog je pisana recenzija, ovde imate savegame kompresovan u trenutku objavljivanja: http://bit.ly/bv5k6J

    OdgovoriIzbriši
  9. Kapiram da si oduševljen igrom, ali ja iz ove recenzije nisam o njoj saznao ništa osim da se tu nešto gradi, da ima zilion mogućnosti (što je pohvalno) i da je grafika horor. :D I sad moram da idem na drugo mesto da čitam o čemu se tu zapravo radi. :P

    OdgovoriIzbriši
  10. KONACNO sam uspeo da nadjem JEDNOSTAVNO resenje za mapiranje mog Minecraft sveta!!! Bez mnogo muke, iz samo par klikova imate mape kak'e ocete...

    http://www.minecraftforum.net/viewtopic.php?f=25&t=13134

    OdgovoriIzbriši
  11. S' obzirom da sam napravio veci sistem tunela nego sto ce cak i Kinezi IKADA napraviti, nisam nasao srazmerno mnogo dijamanata kao sto bi to bilo za ocekivati... Zamislite situaciju da ste uspeli vecinu dijamanta da PROMASITE podzemnim istrazivanjem za samo kocku ili dve... :/ Zbog toga sam pronasao jos bolje resenje od prethodnog... (jes da je cheatovanje, ali sam jednostavno losom srecom primoran na to :P )

    http://minecraftresource.com/wp-content/uploads/downloads/2010/09/minecraft_xray_2.5.zip

    OdgovoriIzbriši
  12. Sa kojom karticom kupujete preko PayPala? Ja sam ranije koristio intezinu Visa Internet ali sam je ponistio zato sto je njihova Visa Elektron takodje platezna na Steam-u recimo, ali je PayPal odbija? Ako neko ima PayPal account, ja bih mu uplatio na racun 10 evra a on da mi kupi igru. Ne vadi mi se opet Visa Internet samo zbog ovoga. Anyone?

    OdgovoriIzbriši
  13. Najzad... Minecraft je sada moguce kupiti direktno putem Visa kartice a ne iskljucivo preko Paypala. Kupio, nikad bolje potrosenih 10 evra. :))

    OdgovoriIzbriši
  14. Odlična vest! Eto prilike svima da ga nabave pre nego što ode u betu i postane duplo skuplji!

    OdgovoriIzbriši
  15. ^
    ...i ne samo to, ko kupi posle 20. dec. placace svaki buduci major update. :/

    OdgovoriIzbriši
  16. To mi malo zvuči... retardirano? Šta se uopšte podrazumeva pod major update?

    Razumem ja da je Minecraft izuzetno popularan, ali nemoguće da mu je baš toliko udarilo u glavu.

    OdgovoriIzbriši
  17. Izgleda da jeste... :D ja sam se licno malo razocarao...
    Izgleda da menja strategiju razvoja, nece vise biti sitnih bagovitih updatea svakih par sati, vec ce sve biti temeljno testirano pre izbacivanja. Usli su u betu, pa kao oce da uozbilje stvar; konacno je zaposlio jos ljudi, preselio se u novi prostor, tako da sada osim njega i onog pomocnika, radi jos 5, 6 ljudi.
    To "major update" sam mozda neprecizno preneo, ali je to sustina.
    Ima i varijanta da ce sve buduce nadogradnje da budu u vidu expansiona, kao kod velikih igara tipa CoD: "nesto nesto"...

    OdgovoriIzbriši
  18. Izasla Beta i nije proslo ni par sati, a vec su izdali critical update 1.4_01! :D Toliko o ozbiljnosti... XD

    Inace, nova stvar je to sto sad postoje tooltips u inventaru, pa je lakse novim igracima da razlikuju iteme. Takodje je dodat leaf decay... mada je meni lisce nestajalo i u ranijim verzijama posle nekog (duzeg) vremena... nznm...

    A ko nije cuo, postoji podcast "The SHAFT", gde likovi pricaju samo o Minecraftu... :)
    http://deadworkers.com/network/topics/video-games/the-shaft/page/2


    P.S.
    Izvinjavam se za dva povezana komentara...

    OdgovoriIzbriši
  19. Malo zam zakasnio ali kad sam skoro krenuh da igram.
    Platih je 15 evra al vredi svaki cent. Nikad lepišu igru u životu nisam igrao!

    OdgovoriIzbriši
  20. Mozda je malo kasno za neki komentar ALI, igrica jednom kupljena se update besplatno. Do sada je izasla verzija 1.4.7 sa mnogo novih stvari. Kakvih stvari? http://www.minecraftinfo.com
    Tu imate spisak sta se moze skupiti, napraviti i slicno. Postoje razni modovi koji dodaju masine, zivotinje, nove minerale i slicno. Moze se igrati single player, ali je mnogo zanimljivije igrati sa drustvom online. Tako je, postoje domaci serveri na kojima mozete traziti/kupiti svoj plac na kome mozete graditi bez straha da ce neko srusiti vasu gradjevinu. Najbolja preporuka za Minecraft je igranje istog. Pravljenje kuca, farmi, unistavanje raznih cudovista, putovanje kroz dimenzije. Veliki problem kod nas je kupovina iste. To ce se sigurno promeniti dolaskom dugo najavljivanog PayPal-a (kad i ako... :( ). Svaka preporuka za igru, narocito online.

    OdgovoriIzbriši
  21. ^ Sve to, ali jos mnogo, mnogo, MNOGO vise imas na www.minecraftwiki.net
    Recimo:
    http://www.minecraftwiki.net/wiki/Crafting/Items
    http://www.minecraftwiki.net/wiki/Crafting/Blocks
    itd.

    OdgovoriIzbriši
  22. Znam :) Sto je najgore imam sve to u glavi xD
    Wiki je najveci izvor informacija, ali mi se cini da je ovaj sajt malo laksi za koriscenje za nove igrace, posto kad gledas recept mozes da kliknes na neki od sastojaka i otvara ti odmah dalje kako se on pravi ili skuplja. Svejedno su oba sajta dobra.
    Igras mozda online? Ja sam na KGB minecraft.

    OdgovoriIzbriši
  23. Hmm, nisu to neke prednosti koje navodis... takvi sajtovi postoje vec godinama. Recimo jedan slican, samo mnogo stariji, bolji i lepse upeglan sajt je recimo: www.minecraftopia.com (pored jedno 20ak slicnih koje imam bookmarkovano od pre par godina :) )

    Inace, slabo igram vec duze vreme, ne stizem, ali pratim fenomen Minecrafta i sta se desava u zajednici. Na KGB sam igrao davno, pre 2 godine mozda.

    OdgovoriIzbriši
  24. Kul :D Ja sam se zaustavio na prvom koji je radio posao, tako da nisam trazio dalje :) Svrati ako budes imao vremena :)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!