9. stu 2010.

Najbrža grafička za igre? Zotac GTX580

ZOTAC International, jedan od najvećih proizvođača grafičkih adaptera, matičnih ploča i integrisanih računara malog formata, danas je predstavio grafičku kartu ZOTAC GeForce® GTX 580 – najbrži grafički adapter na svetu zasnovan na NVIDIA® Fermi architekturi. Ugrađena podrška za efekat teselacije omogućava da ova DX11 karta doda veliki broj detalja i reljef modelima u igrama. Novo grafičko jezgro sastoji se od 512 unificiranih shader jedinica, koje su 384-bitnom magistralom povezane sa 1.5GB GDDR5 video memorije na 4008Mhz. U pakovanju dolazi i igra Prince of Persia: The Forgotten Sands.





Detalji:

· Najbrža na svetu DirectX® 11 grafička karta
· NVIDIA® Fermi arhitektura
· NVIDIA® GeForce® GTX 580 grafički procesor
· Klok jezgra: 772 MHz
· 512 unificiranih shader jedinica
· Klok shader jedinica: 1544 MHz
· 1536MB GDDR5 memorije
· 384-bit memorijska magistrala
· Klok memorije: 4008 MHz
· PCI Express 2.0 interfejs
· Microsoft DirectX® 11 sa Shader Model 5.0 i DirectCompute podrškom
· OpenGL® 4.1 kompatibilna
· NVIDIA® CUDA™
· NVIDIA® 3D Vision™ Surround
· NVIDIA® SLI™ ready (3-way)
· Hardware video decode acceleration tehnologija
· HDMI 1.4a podrška
· Hardverska podrška za Blue Ray standard
· Prince of Persia®: The Forgotten Sands™ igra u pakovanju
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

4 komentara:

  1. Ovo već sve polako prelazi u veliki cirkus. Počeli su i kartice da štancuju kao igre. A taman sam se razmišljao da pazarim jednu GTX470 karticu... Sad u inat neću :) Ima da čekam emVidijin odgovor na AMD 6xxx generaciju :)

    LOL... http://www.nvidia.de/object/product-geforce-gtx-580-de.html

    Maksimalna disipacija čipa razvija samo 97 stepeni Celzijusa :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Zvanična preporučena cena od strane nVidije je $499 što je negde oko €360. Naravno kad lokalni zelenaši dodaju na sve to poreze i ostale harače ispašće da za karticu treba da se proda bar jedan beli bubreg. Što se karakteristika tiče u recenzijama sam primetio dve interesantne stavke. Kao prvo postoji užasno velika disproporcija u performansama kartice u različitim igrama i pre svega DirectX modova. Primera radi ova kartica očigledno razbija konkurenciju u DX11 naslovima (osim Bad Company 2 gde ATI i dalje mrsi konce "zelenima") ali zato ima slabije rezulatate u DX9/DX10 naslovima od znatno slabijih kartica.

    Druga stvar je što ova kartica troši više enrgije od GTX480 što u prevodu zbači bez napajanja od 650 Nm/s ne treba se ni upuštati u avanturu kupovine! :D

    Sve mi ovo liči na laganu segmentaciju svega onoga što su i ATi i nVidia zbrzali u ovogodišnjoj trci za profitom :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sporost u DX9/10 naslovima će verovatno srediti buduća generacija drajvera. Drugo, nVidia može da preporuči cenu za referentni model, to ne znači da će Zotac svoj prodavati po toj ceni (ali hoće biti tu negde sigurno).

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!