24. pro 2010.

World of Tanks, recenzija


Red Ludi. Familija Simulatio. Pre samo dvadesetak godina pripadnici ove familije pompezno su se šepurili sa ekrana naših računara, ne sluteći šta ih čeka u budućnosti. No, odgajivači su ubrzo shvatili da se vrsta Arcadis Vulgaris mnogo bolje prodaje, te se brže-bolje prebaciše na njihovu proizvodnju. Ljubitelji familije Simulatio se nađoše u čudu... njihove ljubimce više niko nije negovao, tako da im se populacija smanjivala iz godine u godinu. Mnogi igrači su se vremenom priklonili suprotnom taboru, mnogi su potpuno odustali od igranja, dok su retki ostali i dalje verni ovoj familiji, željno iščekujući rađanje svake nove jedinke. Vrsta, koja je možda i najviše pogođena ovim obrtom, je svakako Simulatio Panzeris čiji se novi predstavnici u poslednjoj deceniji mogu izbrojati na prste jedne ruke.

Beloruski Wargaming.net (do sada poznat  po osrednjoj strategiji Order of War) došao je na ideju da genetskim modifikacijama pokuša da pomiri dva sveta, stvarajući igru-himeru World of Tanks. U pitanju je arkadni MMO koji u sebi krije i neke elemente tenkovskih simulacija, pre svega zahvaljujući gotovo realnim performansama svih tenkova modeliranih u igri.


Igračima je na raspolaganju preko 150 sovjetskih, nemačkih i američkih modela tenkova, lovaca na tenkove i samohodne artiljerije koji datiraju iz perioda od kasnih tridesetih do ranih pedesetih godina prošlog veka. Na početku imate pristup samo lakim oklopnim vozilima koja se teško mogu nazvati tenkovima, da bi na kraju dobili mogućnost da upravljate nekim od superteških prototipova koji nisu ni imali prilike da se pokažu na bojištu, kao što su sto tona težak nemački tenk Maus, zatim sovjetska zverka IS-7 ili celokupna linija američkih teških tenkova. Sa sledećom zakrpom trebalo bi da dobijemo i potpuno novu granu francuskih tenkova, dok se za kasnije najavljuje i egzotika u vidu japanske ratne mašinerije.


Dva tima po petnaest tenkova, nasumično izabrana jedna od desetak mapa (nove mape se redovno dodaju u zakrpama) i zabava može da počne. Pogled iz perspektive trećeg lica i kombinacija WASD tastera i miša za upravljanje tenkom verovatno će na prvi pogled odbiti tenkiste navikle na klasike poput Armored Fist ili M1 Tank Platoon, međutim ako se usudite da malo jače "zagrizete" igru osetićete dobro poznati ukus koji vam govori da je ova igra mnogo više od puke arkade.


Za gađanje iz velike daljine možete koristiti sistem automatskog nišanjenja koji ima i svojih prednosti, ali i mana. Prednost je svakako u tome što će top u stopu pratiti označenu metu, ali imajte na umu da ovaj sistem nišani pravo u kupolu protivničkog tenka što je često i najjača tačka na tenku, tako da je velika verovatnoća da će se granata odbiti o oklop. Zato je uglavnom bolje koristiti ručno nišanjenje (na većim razdaljinama u kombinaciji sa shift tasterom) jer gotovo svaki tenk ima slabu tačku koju treba iskoristiti. Naravno, treba slediti i osnovnu logiku jer tenkovi uvek imaju jači oklop na frontalnom delu, tako da je penetracija verovatnija ukoliko protivnika gađate u bokove ili zadnji deo tenka. Pogodak u gusenice će na kratko zaustaviti neprijateljski tenk, čime postaje idealna meta za lovce na tenkove koji vrebaju iz prikrajka. Pogotkom u motor može se desiti da se vozilo zapali, a ukoliko se vatra proširi do dela sa municijom tenk će jednostavno eksplodirati. Igranje sa artiljerijom daje potpuno novu dimenziju igri, jer pored standardnog imate i pogled na bojište iz ptičje perspektive.


Nakon svake bitke dobićete svotu kredita i iskustva u zavisnosti od uspeha na bojnom polju, pre svega od broja oštećenih i uništenih protivničkih vozila. Iskustvo ćete plaćati otključavanje boljih modula za tenkove koje posedujete (motor, radio, šasija, kupola i naravno topče) i otključavanje jačih tenkova. Isprva će sve to biti jednostavno i prilično brzo, no za otključavanje tenkova na nekom od viših tiera trebaće vam i nekoliko stotina bitaka, posebno ako nemate premium nalog. Krediti koje dobijate iz bitaka služi za kupovinu otključanih modula i tenkova. Treba podvući jasnu razliku između ove in-game valute i zlata koje će se kupovati za pravi novac. Kupljeno zlato je moguće i konvertovati u ovu valutu i to po "kursu" od 400 kredita za jedan zlatnik.


Tenkovi su podeljeni u više katergorija; laki, srednji i teški tenkovi. Uloga srednjih i teških tenkova je jasna, međutim postavlja se pitanje šta laki tenkovi imaju da traže među grdosijama koje ih neretko mogu uništiti jednim jedinim pogotkom. Laki tenkovi služe kao izviđači koji će brzo pokušati da otkriju pozicije neprijateljskih vozila i time omoguće artiljeriji da ih zaspe kišom granata. Dobijate xp i ukoliko prvi otkrijete neprijateljske pozicije, čime se nagrađuju skauti koji nemaju prilike da svojim slabašnim topovima oštete čelične zveri iz viših tiera.


Pored dobre opreme, savršen tenk čini i posada. Kroz borbe i posada stiče iskustvo i kada ih istrenirate do 100 % moći ćete da ih naučite specijalnim veštinama (za određenu sumu novca, naravno). Ove veštine podrazumevaju bržu popravku oštećenih delova tenka u toku borbe, uspešnije gašenje vatre ili bolje kamufliranje. Takođe i za same tenkove moguće je kupovati dodatke koji donose različite pogodnosti: brži trening posade, kraće vreme punjenja cevi, povećanje brzine i slično. Svi ovi dodaci se kupuju za kredite tako da su dostupni svim igračima, a ne samo onima koji odluče da potroše novac na igru.


Iako se igra zvanično još uvek nalazi u zatvorenoj beta fazi, ključ za pristupanje će dobiti svi koji se prijave na zvaničnoj stranici. WoT je u suštini besplatna igra, ali imate mogućnost i da kupujete zlato za pravi novac, čime dobijate pristup različitim dodacima koji vam donekle olakšavaju igranje i ubrzavaju sakupljanje iskustvenih poena. Najbitnija stvar koja se može kupiti jeste premium nalog pomoću koga ćete iz svake bitke izlaziti sa 50 % više iskustva i novca. Ovaj nalog na mesečnom nivou iznosi 2.500 zlatnika, što bi vas realno koštalo, ako povučemo paralelu sa ruskom verzijom koja je izašla iz bete još u septembru, negde oko 10 eura. Pored toga zlato možete trošiti i na protivoklopnu municiju (nešto jača od obične), proširivanje garaže da bi u nju smestili više tenkova, ubrzani trening posade ili različite dodatke sa kojima će vaši tenkovi biti nešto jači od tenkova igrača koji ne plaćaju igru. Iako se na prvi pogled čini da su igrači koji plaćaju u znatnoj prednosti, u običnim bitkama se ta razlika jedva i oseti dok bi mogla predstavljati problem u klanskim ratovima. Za vreme trajanja beta faze igrači svakodnevno dobijaju po 150 zlatnika kako bi na jednostavan način mogli da isprobaju sve što ova igra nudi. Naravno, po završetku bete će uslediti omraženi wipe i svi igrače će krenuti bukvalno od nule.


Ako se pitate kako igra stoji što se baze igrača tiče, tu nema nikakvog razloga za brigu. Uvek ima dovoljno igrača online, tako da skoro uopšte nema čekanja za ulazak u bitku kada kliknete na odgovarajuće dugme. Nešto duže čekanje možete iskusiti jedino na početku kada morate sačekati da se skupi dovoljno igrača sa slabijim tenkovima, kako vas igra ne bi odmah bacila u vatru sa jakim protivnicima. Matchmaking je prilično izbalansiran, mada će vam se uvek činiti da protivnički tim ima jače tenkove. U igri ima i dosta igrača sa ovih prostora, tako da na zvaničnom forumu postoji balkanski podforum, a planira se i lokalizacija klijenta na naš jezik.


Razvojni tim očito ima velike planove za World of Tanks, tako da već za sledeću zakrpu planiraju uvođenje bitaka vodova od 15 članova u kojima će se koristiti glasovna komunikacija koja je implementirana u samu igru, tj. neće vam biti potrebni dodatni programi za tu svrhu. Uskoro će se pojaviti i francuski tenkovi, a za konačnu verziju igre najavljen je i kampanjski mod u kome će klanovi osvajati teritoriju po teritoriju na globalnoj mapi, što bi se najkraće moglo opisati kao Riziko u kome ćete direktno učestvovati u borbama tenkića. Ipak, najveća nepoznanica je datum izlaska igre koji se odgađa. Nadamo se da će to biti u prvoj polovini sledeće godine, kao što poslednje glasine kažu.



Autor teksta, Darko 'DeCoy' Mihoković, recenzent je bloga Igrorama od novembra 2009. godine.

Aktivan je saradnik mesečnika "Svet Kompjutera" od juna 2007. godine do danas, te recenzent i prevodilac na sajtu Abandonia.

Sve recenzije ovog autora


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

  1. igram ovu igru vec nekoliko meseci jos od closed bete i nisam se pokajao, preporucujem je svima koji bi da probaju nesto novo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hehe, ovo je skroz dobro. Moram da probam prvom prilikom..

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!