30. sij 2011.

Prvi utisak: Shogun 2 Total War

Tri samuraja pod drvetom trešnje, kolone ashigaru kopljanika pod zidinama utvrde, masivna flota pljačka trgovačke rute... Serijal Total War vraća se svojim korenima. Iako je većina igrača postala svesna postojanja ovih igara tek sa naslovima Rome ili čak Medieval 2, još 2000. godine bili smo u prilici da vodimo vlasteline iz drevnog Japana i borimo se za titulu vrhovnog vladara, Shoguna. Nastavak teži da serijalu vrati RPG elemente koji su kasnije zapostavljeni, te igrače još jednom očara dalekoistočnom magijom.

Od prvog trenutka jasno je da će ova igra sve ljubitelje japanske kulture, čak i ako nisu zagriženi stratezi, dovesti do ekstaze. Uvodna animacija na zanimljiv način prikazuje različite aspekte okršaja u kojima je čast važnija od pobede; meniji nalikuju na starinske zapise sa ilustracijama ratnika i stabala trešanja, a kartice jedinica predstavljene su stilizovanim crtežima. Na žalost, neminovno je da kod ostatka igračke populacije ovo stvori kulturološku barijeru koju je potrebno prevazići i navići se na nove i nepoznate nazive i izgled jedinica.



Upravljački interfejs je redizajniran. Mnogo više prostora posvećeno je upravljanju agentima (ninja, monk) i generalima, sa poenima iskustva i jednostavnim RPG stablom veština koje je moguće izučavati prilikom unapređivanja ovih jedinica. Izgradnja, opravke, regrutacija ili oporezivanje i dalje se vrše na dobro poznat i uhodan način. Za svaki slučaj tu je tutorial koji pored osnovnih lekcija sadrži i čitavu mini-kampanju, zahvaljujući kojoj ćete se pripremiti za stvarne rizike poput pobuna u osvojenim teritorijama, ili bankrota.



Bitke su dinamične i zabavne, jer dalekoistočne jedinice zahtevaju sasvim različit pritup od evropskih iz tog perioda. Grafički izgled je odličan, a jedina mana ove rane verzije, koju smo bili u prilici da testiramo, su isuviše duga učitavanja čak i na mašini sa 6Gb RAM memorije. Verujem da će taj problem biti otklonjen pre oobjavljivanja igre, a za sada mogu reći samo da Shogun 2 obećava sjajnu zabavu. Sa tom izjavom i završavam ovu najavu, a recenziju ćete moći da čitate u periodu posle 2. februara.

Kopiju igre za ovu najavu ustupio Computerland



Autor teksta, Nikola 'Walker' Bulj, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od aprila 2008. godine do danas. Od početka 2010. godine jedan je od urednika mesečnika "Gameplay", za koji je povremeno pisao i ranije. Učestvuje u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, a od početka juna 2010. piše za tv emisiju "Play Games".

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 6:

  1. Iako sam strateg u dusi, nikad nisam nesto ludovao za Total War serijalom, ali cu ovom delu pruziti priliku samo zato jer se odigrava u Japanu. :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam ovo preorderovao pre izvesnog vremena. Volim feudalni Japan, samuraje, nindze, gejse.. Verujem da su ljudi iz CA-ja konacno odklonili neke od dobro poznatih boljki, koje prate ovaj serijal, bilo bi vec vreme. Manji fokus, samo na jednu zemlju i kulturu, dace igri preko potreban smek, nasuprot opstoj genericnosti koja je pratila Empire. Limited edicija igre se moze izuzetno povoljno preorderovati sa nekih britanskih sajtova (30 evra na dvd.co.uk)..

    OdgovoriIzbriši
  3. Ako ne use*u sa sistemskim zahtevima, rado ću probati (inače tek za 5-6 godina). Iz serijala sam jedino igrao prvi Shogun pre jedno 10-ak godina. Sjajna igra.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jedva čekam da ovo odigram.

    OdgovoriIzbriši
  5. Koliko duga su bila ta učitavanja?

    OdgovoriIzbriši
  6. Hm, misije/bitke se učitavaju očekivanom brzinom, ali tutorial kampanja je tražila nekih 45-75 sekundi sigurno...

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!