11. velj 2011.

Mala promena izgleda bloga

Dragi čitaoci, znamo da ste primetili da nije sve na svom mestu i da smo nešto menjali. Vi najbolje znate da je bilo krajnje vreme da malo osvežimo izgled bloga. Da li smo ga popravili ili skroz upropastili - presudićete sami, svojim komentarima na ovaj članak. Pogledajmo zajedno šta smo tačno promenili i zašto.


Želja nam je bila da malo osvežimo izgled, ali da ne promenimo osnovu na čiju funkcionalnost ste navikli. Verujemo da niko ne voli kad se njegov omiljeni sajt potpuno promeni, pa više ne može da se snađe i pronađe ono što traži. Stoga smo se odlučili za blage izmene postojeće teme, sa fokusom na deo bloga koji se vidi odmah po otvaranju stranice u browseru.

Kao što se vidi na slici (i na samom blogu, jelte) zaglavlje sada zauzima više prostora nego ranije. Naziv bloga dodatno je istaknut, a u njegovoj pozadini menjaćemo motive iz igara koje su poslednje opisane (1). Na ovoj priloženoj slici, to je deo sa karte Kine iz igre Divine Wind. Na ovaj način ćete odmah po otvaranju stranice biti u prilici da vidite da je objavljen nov opis.

Odmah desno od naziva nalaze se i grafički linkovi na četiri najnovije recenzije (2). Prva slika s leve strane predstavlja poslednju opisanu igru i tematski se nastavlja na pozadinu zaglavlja. Što je opis stariji, to se njegova prečica vremenom sve više pomera na desnu stranu. S obzirom da je najsvežija recenzija vidljivo istaknuta, smatrali smo da nema potrebe da njena prečica bude veća od ostalih, što je omogućilo da se male slike povećaju i budu jasnije no pre. U dnu okvira svake prečice istaknuto je o kojoj igri je reč, tako da više neće biti zabuna i pogađanja, a zadržavanje pokazivača miša iznad slike i dalje pokazuje pun naziv igre i datum objavljivanja opisa.

Premeštanjem ovih elemenata iz sidebar-a u zaglavlje, dodatno je istaknut pregled objavljenih recenzija po žanru i godini izdanja (3), te ikone pomoćnih servisa i uvek korisna pretraga bloga (4). U planu je dodatno osavremenjavanje grafičkog prikaza ikona (feed, twitter, steam grupa itd.) u skoroj budućnosti. 

Bilo bi nam drago da vam se "nov" izgled dopadne. Nismo dizajneri, pa nam se verovatno potkrala koja greška tu i tamo. Ako ih primetite, molimo vas, javite. Takođe, želimo da čujemo i ako vam se promene ne dopadaju. Ostavite nam komentar, jer drugačije ne možemo znati šta mislite. Ukoliko ste pak neodlučni - slobodno sačekajte da novi dizajn "prenoći", možda novi dan pomogne da se na njega naviknete i da momentalno zaboravite da je blog Igrorama ikad izgledao drugačije. U svakom slučaju, hvala što dolazite baš ovde, cenimo to.
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 20:

  1. Kul je :) Valja se osvežiti izgled s vremena na vreme. Mada lično ne volim sivu pozadinu i sivo okrženje al ajd...

    OdgovoriIzbriši
  2. Nije lose, ali moze i bolje!
    Sto se tice izgleda, za razliku od Ogishe, smatram da je siva sasvim ok jer ne bode oci i tako citaocu clanka omogucava da se fokusira na sam clanak. "Recenzije: Žanr" mi izgleda previse jednostavno, ali ne treba preterivati i napraviti sareno. Dobra je sto ima izdvojeno "Recenzije: Godina", ali mali brojevi na velikom button-u daje utisak nedovrsenosti. "Pretraži blog" je bolje staviti iznad "Recenzije:...". "Primajte vesti e-mailom!" bi moglo da bude malo kompaktnije, a "Popularno poslednjih 30 dana" i "Čitaoci" da zamene mesta. Posto ste vec izdvoji u okviru "Budite u toku - pratite nas!" Twitter i Facebook, zasto tu ne staviti i RSS? Kad smo vec kor RSS-a, zasebni feed-ovi za svaki zanr odnosno Najave/Recenzije/Intervjui/... je nesto sto ce sigurno znacajno unaprediti blog, npr. ja ne zelim da dobijam obavestenja o MMO igrama :)
    Sve u svemu, sta god radili nek ne bude pretrpano i sareno kao kod vecine sajtove koji se bave istom ili slicnom tematikom!

    Ps. "Vesti i opisi PC igara..." da li planirate prosirenje bloga tako da obuhvati i neke igre za konzole (SonyPS/Xbox/Wii/...)?

    OdgovoriIzbriši
  3. Planirano je da se te ikone smanje i da ih bude 5 - feed, fb, twitter, steam grupa i prijava na mejl listu.

    Što se tiče podele feeda na kategorije, imamo specijalni feed koji prati samo recenzije i promovisali smo ga u više navrata, ali kako ga skoro niko ne koristi na koncu smo ga gurnuli u drugi plan (dostupan je iz podnožja svake strane i sa faq liste) i odlučili se za isticanje glavnog feeda koji zanima većinu ljudi.

    Ovo za rotaciju popularnih članaka i čitalaca zvuči dobro pa ćemo probati. Pretrpano nikad neće biti, ovo sad je "najšarenije" što smo spremni da istrpimo :)

    A konzole za sada nemamo u planu - pošto želimo da pružimo čitaocima kvalitetne tekstove, a ima nas malo - odlučli smo u početku da se fokusiramo na samo jedno polje rada, al' da ga zato radimo kako treba. Ako se vremenom steknu uslovi za "širenje delatnosti" javićemo na vreme ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Iskreno receno, nije mi ni pre smetao, ne smeta mi izgled ni sada.
    Meni je bitno da mogu da nadjem brzo ono sto me interesuje kada odem na neki sajt, blog,...etc...
    Sto se tice izgleda, ne kazem da nije bitan, ali za mene on nije primaran.Uvek mi je bitniji sadrzaj od izgleda. Tako da sto se mene licno tice, nema nikakvih problema

    OdgovoriIzbriši
  5. Konačno su i komentari sređeni da liče na nešto :)

    OdgovoriIzbriši
  6. @Ljubičice
    Haahahaha... pa ti bi baš trebao da tražiš više boja... da imaš različite nijanse sive pred sobom...

    OdgovoriIzbriši
  7. Promene stvarno jesu male, ali su zato nedovoljne! :D

    Salu na stranu, svidjaju mi se promene, jer su ovom blogu definitivno potrebne... :) Ne samo ovom, vec svakom - najgora je ucmalost i sumornost (sivilo? :P )

    Dobra je promena u headeru, fina ideja sa slikama. Font za naziv bloga takodje, iako je to od ranije promena... Super su ikonice za pracenje na RSS, mail, FB, Tw i Steam - izgledaju moderno (iako se ne uklapaju potpuno sa citavim izgledom bloga zbog senke, tj. glow efekta... kao i zbog toga sto su sarene, a vi furate sumorno sivo! :D ).

    Sto se tice primedbi i predloga, ima ih dosta, neke sam vam vec nekoliko puta navodio od samog nastanka bloga, neke ste i prihvatili tokom vremena, ali ostaje jos dosta toga sto po meni treba promeniti. Mrzi me detaljnije da pisem, samo cu nabacati: boja pre svega - ne moze gaming blog da bude siv, LOGO obavezno, uniformnost navigacionih dugmica gore i desno, raspored kategorija sa desne strane... to bi bilo to ukratko. Kad/ako budem imao volje/vremena, napisacu/pojasnicu detaljnije. :)

    Poz

    OdgovoriIzbriši
  8. Zbog dosta komentara, pitanja i podpitanja kroz privatnu komunikaciju, moram dodati jos neke svoje komentare ili pojasniti postojece vec iznete na temu dizajna...

    Nisam hteo da previse gubim vremena na ovo, te sam "na brzaka" iskoristio samo Paint, sto je nadam se dovoljno da posluzi ovoj trte-mrte analizi. :)

    Kao sto sam gore naveo, mislim da je kljucna stvar boja! To prvo treba promeniti.

    Recimo u neku crvenu varijantu:
    http://i51.tinypic.com/9h55pl.jpg

    ili neku drugu, tamniju nijansu:
    http://i52.tinypic.com/2mc7jgp.jpg

    mozda nesto malo svetlije, narandzasta:
    http://i53.tinypic.com/2mgury9.jpg


    ************************************
    ...ja sam se na kraju odlucio za ovo:
    http://skr.rs/igrorama
    ************************************


    a na ovoj poslednjoj slici su IDEJE, KOMENTARI i DODATNA POJASNJENJA u vezi dizajna bloga...

    Ne mogu da se setim sad svega sto sam predlagao ranije, a sto niste do sada prihvatili i sto bi trebalo menjati, ali ovo na slikama su najupecatljiviji delovi istaknuti, kako bi nas narod rekao, "off the top of my head". :P

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala na konstruktivnoj kritici.:) Ipak, moraćeš da sačekaš da ti Walker odgovori pošto se on jedini razume u te teme i templejte pa on to radi...

    OdgovoriIzbriši
  10. Chat,
    pošto nisi označio nekim brojevima ili slovima svoje primedbe, odgovaraću na njih s leva na desno, od vrha u krug - u smeru kazaljke na satu. Nadam se da je to ok.

    Pre toga ću istaći dve stvari. Prvo, mi smo neprofitna grupa. Jesmo novinari, znamo da pišemo, imamo kontakte u industriji i veliki entuzijazam - ali nemamo finansije. Stoga gledamo da sve sporedne aktivnosti svedemo na minimum i posvetimo se onom zbog čega smo i stvorili ovaj blog - pisanju o igrama. Zato se trudimo da izgled bude jednostavan, pregledan i funkcionalan. Na žalost, ne dopada se to svima.

    Drugo, većina izmena radi se postupno. Sve što se promeni na blogu prvo kodiram u "kontrolisanom okruženju", pa tek ako nam se predlog izmena dopadne, postavim konačnu verziju ovde. Pošto radim sam, ovaj proces zahteva mnogo vremena, kojeg nikad nema jer moram da pišem vesti i recenzije, članke za SK, a imam i druge obaveze koje često "pojedu" i do pola dana. Nije opravdanje, samo kraće objašnjenje.

    Milošu sam ranije odgovorio da su ikone, koje je lepo primetio, planirane za "sledeći krug". U to vreme smo testirali njihovo ponašanje na "poligonu", a kao što vidiš, od nedavno su postavljene ovde. Slično njima, neke stvari kojima ti zameraš su ostavljene za sledeći krug, kada se opet nađe vremena.

    Dakle, da ti odgovorim:

    - Zaglavlje je u fazi rekonstrukcije, moguće su dodatne promene. Želeli smo da vidimo kako će se čitaocima dopasti ova verzija - sa pozadinskom slikom umesto ikone.

    - Link za feed stoji u vrhu bloga jer mnogi čitaoci očekuju da ga pronađu tu. Oblik i boja ikone nisu strogo propisani već preporučeni, pa ćeš tako širom interneta naići na brojne varijacije. Naša je siva jer smatramo da se lepše uklapa u ostatak bloga od narandžaste. Oznaka feda na njoj je ista kao svuda, što je čini dovoljno prepoznatljivom.

    - To nisu "dugmići" već tekstualni meniji. Samim tim prave se i funkcionišu na delimično različit način, a donekle zavise od osobina teksta u ostatku sidebara. Njih smo za sada ostavili za kasnije, jer trenutno rade ono što treba i čitki su. Sasvim je moguće da u doglednoj budućnosti tekst bude centriran.

    - Widget koji izlistava stavke ima takav izgled. Teoretski može da se zameni nekim custom html/css kodom, ali onda se komplikuje izmena stavki, jer svaki put treba menjati template umesto da se koristi jednostavan front-end.

    - Reklame su tu, verovatno ih ne vidiš jer koristiš neki adblocker. Ne bismo ih koristili uopšte, ali nadamo se da će nam pomoći za plaćanje troškova godišnjeg održavanja bloga.

    - Ovo za određivanje dužine reda jednostavno ne može da se uradi. Widget je takav kakav je: Možemo odrediti da li će biti prikazana slika ili ne, da li će biti teksta uz naslov/link, ali ništa više. To je razlika između bloga koji koristi zatvorenu platformu i samostalno napravljenog sajta - moramo se prilagođavati postojećim uslovima na svakom koraku.

    OdgovoriIzbriši
  11. BTW, evo ga još jedno ograničenje - ne može da stane više od oko 4000 slovnih znakova u komentar :(

    Idemo dalje...

    - To su baneri stranica za koje smatramo da ih vredi istaći, a nalaze se tačno gde želimo i izgledaju kako smo hteli. Nemaju okvir zato što nisu widgeti, već su ugrađeni direktno u template. Primetićeš da je slična stvar sa pretragom i ikonama servisa. Zašto želimo da te stvari izgledaju drugačije? Da bi se dodatno istakle.

    - Naša statistika pokazuje da više od 45% postilaca ima rezoluciju ekrana 1024x768 piksela. Stoga ne želimo da stavljamo bilo kakav sadržaj van centralnih 1000px širine. Siva boja koju vidiš je deo templejta, pa smatramo da bi njena promena uzrokovala promenu cele kolorne šeme, a nije nam do toga još uvek. Verujemo da je mnogo važnije pisati dobre recenzije, naći developere za razgovore, nabaviti rane verzije za najave i objaviti vesti pre kolega sa zapada.

    - Ovo za feed ikonu nije loš predlog, videćemo.

    - To 'Interview' je ostalo od pre kada je svuda pisalo tako (rekoh da radim postepeno). Meni i danas zvuči pravilnije od 'Intervjui', tako da ne znam koji od ta dva pojma će biti zamenjen. Ipak, u pravu si, trebalo bi svuda da piše jednako.

    - Radimo na brendiranju, kako da ne radimo: Već nas znaju ljudi kao "onaj sivi blog sa kvalitetnim recenzijama" ;)

    - Na tom iskakanju teksta se radi, to je jedan od prioriteta.

    - Da, sređeni su konačno. Problem je pravio template koji se nije dao popraviti, sad sam ceo taj deo zamenio u potpunosti svojim kodom. Ne može više razmaka, ne dam xD

    - Razmišljao sam o tome, ali sam ostavio za kasnije jer je bilo važnije srediti zaglavlje. Videćemo.

    - Po nepisanom pravilu, najave uvek idu iza vesti a pre recenzija. Možeš li da objasniš zašto smatraš da im treba menjati mesto?

    Valjda je to-to. Kao što rekoh, veliki deo ovih primedbi ne možemo da rešimo usled ograničenja platforme koju koristimo. Ipak, blogger ima i brojne prednosti koje nam svakodnevno omogućavaju lakši i brži rad. Nastavićemo da popravljamo ono što možemo, ali vas sve molimo za malo strpljenja, jer ako moramo da biramo između kvalitetnog teksta i neke sitne popravke, uvek ćemo izabrati tekst. Pretpostavljamo da zato i dolazite ovde :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Pre svega razmisljam da pokrenem akciju na internetu "okrecimo Igroramu" :D jer nisi komanterisao "kolor sheme"... :) Ono sto je zaista NAJBITNIJE u citavom mom postu.
    Takodje si propustio jos dve stvari da prokomentarises... social network boxove "citaoci" i "igrorama na fb" i preimenovanje boxa "diskusije".

    Nadalje cu ti odgovarati po tezama, kako bi se lakse pratilo.

    Iako se slazem i razumem to da ste pre svega tu zbog pisanja, nismo se mozda razumeli... ja i jesam za jednostavnost i preglednost, ali ne i za sumornost i jednolicnost...

    Nisam znao da to radis sam, mislio sam da u dizajniranju i uredjivanju izgleda bloga ucestvuju i ostali clanovi redakcije... kako je ovo, one man show (sto se tice dizajna), stvari su malo jasnije i sada drugacije vrednosti primenjujem. No vecina primedbi stoji ipak, za nekad kasnije kada dodje na red. :)

    -pozadinska slika u headeru je ql, no to ne iskljucuje logo pored naziva. Morate imati logo!

    -link za feed imate vec kod onih magicnih 5 dugmica za koje i sami kazete da su uociljivi dovoljno, zato ne vidim potrebu za feedom gore u meniju... a ako vec stoji, stavite ga u liniju sa txtom (nebitan detalj, nego sam bivsi perfekcionista :D ) i neka NE bude SIVE boje, ima je dovoljno... :)

    -ok, nisu dugmici, nebitan je naziv... ali centnriranje/promena txta je posao od par minuta... msm da je ovo a-must-do.

    -ako je takav "widget" ok, ali mi je upalo u oko... just sayin'...

    -da, koristio sam ad block plus, zaboravih da iskljucim... :/ no, to i nije neka primeba sa moje strane, vec pokusaj duhovitog komentara i dobrih zelja za buducnost bloga. :) (kao u fazonu, dabog' imali 500evra po reklami... hahhaah... NOT funny)

    -steta sto je platforma tako rigidna, no ako ne mozete uticati jbg.

    OdgovoriIzbriši
  13. ...nastavak...
    (zaista bezveze ogranicenje od 4k karaktera... nisu predvideli ovakve manijake i kilometarske prepiske :D )

    -ok, ako su to baneri stranica koje isticete i postujete, ali kako vam je citav sajt (tj. vise od 80% uniformisan) ne vidim zasto je ovo drugacije? Box za pretragu je ok, mozda cak i dugmici za feed, ali ovo se niposto NE istice, zaista - jer se nalazi u sumi slika i sarenila okolo...

    ---nisi komentarisao boxove "citaoci" i "igrorama na fb" ... to bi trebalo integrisati/ukloniti, a svakako spustiti.

    -sto se tice sadrzaja sa strane, on bi mogao da se stavi tako da se vidi samo kad neko ima rezoluciju dovoljnu za prikazivanje, a oni koji nemaju, bili bi uskraceni za serviranje reklama na njihovu zalost... :D

    ---nisi komentarisao preimenovanje boxa "diskusije".

    -nisam siguran koliko je velik posao promena boje, ali sve i da je posao od par minuta, razumem da ti sam to ne mozes postici... dok se u potpunosti slazem sa: "Verujemo da je mnogo važnije pisati dobre recenzije, naći developere za razgovore, nabaviti rane verzije za najave i objaviti vesti pre kolega sa zapada. " - kao sto rekoh, drugacija je situacija kada znam da na izgledu bloga ne rade/pomazu svi clanovi redakcije...

    -yes! prvi prelog da nije los! :D no nazalost, samo cete ga uzeti u razmatranje! :( ...jbg, zvucite kao da imate upravni odbor od 100 ljudi i proizvodite space shuttle, a ne da se radi o dodavanju RSS feed ikone... :)

    -nemojte staviti "intervjui", stavite "intevju". Jes da nam je smesan jezik, al sta da radimo, treba da ga koristimo ili predjemo na internet-eng (moj licni favorit) :P

    -heheh, dobro je da vas prepoznaju, makar i tako... ali ne govorim o takvom brendiranju... :)

    -ja sam za glasnje, ko oce jos razmaka? :P a ako ti ne das, ima ko da... :D

    -aham, ok to mi drago cuti... mada sad gledam, to bi trebalo ici IZNAD boxa "o autoru". Vise pristaje.

    -ne znam kakva su pravila, ali sam gledao po "VREDNOSTI" sadrzaja da rangiram (mada nisam sve bas naveo kako i sta). Kada kazem vrednost, mislim na originalnost pre svega. Vesti nisu nista drugo do prepisan ili interpretiran sadrzaj sa drugih sajtova ili news sekcije "proizvodjaca" igara. Dok su recenzije vasa AUTORSKA dela i to ima vecu tezinu od ostalog.

    iz istog razloga sam pomerio "recnik termina" malo dalje... iako je to vase autorsko delo, to je vise genericka i manje bitna stvar.

    -uz, par propusta - to je to. :) Kako ovo radi samo jedan covek, i to ne kao primaran posao, stvari su malo jasnije. No, da postoji tim, ogranicenja platforme bi se lakse prevazisla... Jos jednom, slazem se da je bitniji sadrzaj od forme i samo tako nastavite!

    Ipak, imajte u vidu da je godina 2011. i mora lepo da se izgelda! :P

    (s' druge strane ipak za godinu dana ce smak sveta, tako da nemojte previse ulagati u izgled - treba vam samo shotgun, zavoj i vece pakovanje kondoma)

    OdgovoriIzbriši
  14. Nemam vremena da čitam sve i lepo ti odgovorim jer radim na članku, ali ću odmah naglasiti da vesti nisu "prepisane" odnekud, već se radi o autorskim tekstovima napisanim po informacijama i materijalima koje dobijamo direktno od razvojnih timova i pr agencija.

    Ostatak neki drugi put.

    OdgovoriIzbriši
  15. Heh, pročitah sad ovo što si pisao...

    Prvo, ništa nije "one-man-show" jer se sve odluke donose zajednički, a posao je podeljen prema potrebi. Drugačije ne bi ni valjalo. Na primer, Ranko i Ketchua ne rade tehničko-administrativni deo, ali zato prvi radi lekturu svih recenzija i uređivanje ako je potrebno, a drugi je napisao više recenzija od Ranka i mene zajedno. Napomenuto je da jedna osoba "vrši popravke" čisto da se objasni zašto ponekad izgleda da nam je potrebna večnost za naizgled sitne promene.

    Što se tiče "kolorne šeme", odgovorio sam da je nećemo menjati jer nemamo uslova za tako nešto. Nije reč o prostoj zameni hexadecimalnih oznaka za boje, već je potrebno smisliti šemu boja koje se lepo uklapaju. To je već posao za pravog dizajnera. Sa druge strane, nama se siva dopada i smatramo da ističe belo polje sa sadržajem. Uostalom, nije sve u spoljašnjoj lepoti. Važnije su pravovremene informacije, tu smo se složili već.

    Što se tiče fb widgeta i ostalih stvari koje nisu pomenute, za njih važi pravilo "radimo na tome, biće kad bude" :)

    A logo... Yugo je imao logo, pa mu nije pomog'o. Kao što rekoh u više navrata, za sve što radimo imamo neki razlog i ništa nije slučajno ;)

    Hvala još jednom na svim predlozima i komentarima, nastavi da nas čitaš. Ko zna, možda dočekaš da jednom sve bude po tvom ukusu :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Ne ne, nisi me dobro procitao... Nisam ni rekao da je SVE "one man show" i da ostali ne rade nista, vec se to odnosilo na dizajn... "kako je ovo, one man show (sto se tice dizajna)" -- a sto ste i Kecua i ti rekli pre mene vec.

    A izgleda da nisi razumeo ni ostalo, jer ono nisu bili predlozi da bude "po mom ukusu"...
    svejedno...
    (ili sto bi nas narod rekao whatevaaar)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!